22 tommer er ut

22 tommer er ut

CEBIT: Snart er de fleste skjermer som selges 24 tommer eller større, i alle fall om vi skal tro Samsungs spådommer.

Overgangen fra 19 til 22 tommer gikk mye raskere enn Samsung hadde regnet med, noe som resulterte rekordsalg og leveringsproblemer i løpet av 2007. Nå tror selskapet at 22 tommer snart og for lite, og at 24 tommer er like ved å ta over markedet.

Vi tok en runde rundt Samsung-standen med selskapets svenske skjemrguru John Linden. I løpet av omvisningen fikk vi se alt fra enkle forbrukermodeller, selvsagt i 22 tommer eller større, til LED-belyste proffmodeller med prislapp på mer enn en normal månedslønn, og ikke minst verdens første 31-tommer OLED TV.

Superoppløsning

I løpet av året regner selskapet med å lansere en rekke nye skjermer i alle segmenter. Av det vi så var det spesielt en serie som skilte seg klart ut. Samsung er nemlig snart klare med en serie skjermer med skikkelig god oppløsning.

Samsung legger lista høyt, og vil like over sommeren komme med en 19-tommers bredskjerm, 943BWP, med oppløsninger vi tidligere har sett på 20 og 22-tommere, altså 1 680 x 1050 piksler.

For 22-tommerne, 2243BWP, har oppløsningen steget til det som til nå har vært standard for skjermer på 24 tommer, altså 1 920 x 1 200 piksler.

Med en slik utvikling er det ikke vanskelig å tenke seg at også de større skjermene får seg en kraftig overhaling.

Selskapet lanserer i samme serie en ny 23-tommer, 2343BWP, som neppe er noe for de svaksynte. Etter sommeren vil du nemlig få kjøpt skjermer i denne størrelsen med hele 2 048 x 1 152 pikslers oppløsning, noe som tidligere har vært forbeholdt gigantiske 30-tommers pc-skjermer.

Priser for disse monsterskjermene har enn så lenge ikke blitt offentliggjort, men Linden mente at de nok ville legge seg noe høyere i pris enn mer tradisjonelle skjermer i samme størrelse.

En smak av krystall

Selv om de nok var skjermene med kraftig oppdatert oppløsning som var mest spennende, i alle fall rent teknologisk sett, var det en annen serie Samsung var mest opptatt av.

I samarbeid med krefter innen bilindustrien har Samsung utviklet en ny metode for å støpe sammen klarplast med farget plast. Resultatet er en skjermramme som kan minne litt om krystallglass, i alle fall om man legger godviljen til.

Skjermer med det nye designet vil komme i vanlige størrelser, som 20, 22 og 24 tommer, samt en litt mer uvanlig variant i 25,5 tommer. Sistnevnte er blant annet utstyrt med mottaker for digital-tv.

De første skjermene hvor det er benyttet denne produksjonsmetoden kommer i salg i Norge i løpet av sommeren. Priser er enn så lenge ikke offentliggjort, men vi tør gjette at de ikke blir blant de billigste siden de havner blant Samsungs nyeste designprodukter.

Foto/video