31-tommers OLED

31-tommers OLED

CES-messen i Las Vegas nærmer seg med stormskritt og i den forbindelse har Samsung annonsert en gedigen OLED-skjerm.

Samsungs vil under forbrukermessen CES som går av stabelen i Las Vegas i januar, vise frem en 31-tommer OLED-tv med aktiv matrise (AM-OLED).

Tv-en vil leveres med imponerende spesifikasjoner skal vi tro nyhetsbyrået Reuters. Selve produktet vil være kun 4,3 mm tykk, mens levetiden er angitt til 35 000 timer – noe som er meget bra for OLED-skjermer.

Elektronikkgiganten omtaler produktet bare som en prototyp og er bare en forsmak på hva vi kan vente oss selskapet og teknologien i årene som kommer. Samsung nekter å gå nærmere inn på når produktet vil bli tilgjengelig, om det i hele tatt skal settes i produksjon. Ei heller ønsker selskapet å kommentere prisen på produktet. Er det fordi prisen på produktet vil være skyhøyt?

Sony er det eneste selskapet som kommsersielt har lansert en 31-tommer OLED-tv, prisen på Sonys alternativ er på heftige $1 700 – noe som tilsvarer rundt 17 000 kroner i Norge. Det er en rimelig stiv pris for en 31-tommer vil vi si.

OLED for nybegynnere

Skjermteknologien OLED (Organic Light-Emitting Diode) blir av mange sett på som fremtidens skjermteknologi og arvtakeren til LCD. Sammenliknet med LCD er fordelene klare: høyere kontrastnivå, angivelig lavere produksjonskostnader, og lavere effektforbruk.

Grunnen til at OLED blir fortsatt omtalt som fremtidens teknologi er fordi skjermprodusentene fortsatt sliter med å fremstille OLED-paneler som er store nok til å konkurrere med LCD-skjermer. Dessuten har OLED-skjermer kortere levetid (lysstyrken reduseres raskere) sammenliknet med LCD-skjermer.

Til tross for at OLED blir omtalt som fremtidens skjermteknologi finnes det flere produkter på markedet i dag som benytter seg av teknologien. Det finnes flere mobiltelefoner, musikkavspillere og digitale kompaktkameraer på markedet i dag som leveres med OLED-skjermer. Lanseringen av OLED i seg selv er med andre ord ikke noe nytt.

Mange har mistet troen på OLED som teknologi, ettersom stadig flere produsenter ser ut til å slite med å lage produkter som er rettet mot massemarkedet. Toshiba hevdet tidligere i år at selskapet ville lansere en HD-klar tv med tilsvarende dimensjon som Samsungs prototyp i løpet av 2009, men måtte kort tid trekke tilbake løftet etter at produksjonskostnadene ble for høye.

Foto/video