3D-salget starter i april

3D-salget starter i april

I april kommer de første 3D-tv-ene i norske butikker. Men det er fortsatt usikkert om kundene vil betale for teknologien.

James Camerons Avatar og Pixars siste Istid-film har gjort stor suksess på kinoer verden rundt. Nå er tiden inne for 3D-visning også hjemme i stua. I alle fall om vi skal tro lyd- og bildeprodusentene.

I det norske markedet vil Samsung, Panasonic og LG være ute i butikkene i april, mens Sony venter til juli skal vi tro bladet Elektronikkbransjen.

Markedet for 3D-tv er ennå lite, men voksende. I 2009 ble det ifølge analysebyrået Displaysearch solgt 200 000 3D-tv-er på verdensbasis.

Dette vil ifølge analysebyrået øke til 64 millioner enheter i 2018, noe som tilsvarer en omsetning på 17 milliarder dollar.

Lanseringsskred

På Consumer Electronics Show (CES) i Las Vegas i begynnelsen av januar var alle de store produsentene av lyd- og bildeløsninger på plass med ulike 3D-modeller.

Blant annet lanserte Sony tre nye Bravia-skjermer med 3D-støtte og led-backlys, samt den 3D-klare bluray-spilleren BDP-S770, og LG viste frem sin 47-tommers LD630-skjerm, som leveres med et par 3D-briller.

Panasonic demonstrerte sin nye V-serie og bluray-spilleren BDT350, begge 3D-klare, mens Samsung på sin side annonserte at en tredjedel av tv-modellene i det kommende året vil støtte teknologien. Sistnevnte viste også frem flere nye tv-er som skal kunne oppskalere vanlig 2D-materiale til 3D i sanntid.

Også på årets Cebit i Hannover i Tyskland sto 3D sentralt. Her demonstrerte produsentene sine 3D-løsninger for kino, bedrifter og hjemmebruk på en egen paviljong kalt Next level 3D. Blant annet var MSI på plass med en rekke løsninger med berøringsfølsom skjerm og 3D-teknologi.

- 3D-filmer har gjort at man nå kan se fordelene med 3D-teknologien. Vi tror at rundt halvveis ut i 2010 vil etterspørselen etter 3D-teknologi være stor. Vi har allerede planene for våre 24-tommers skjermer og oppover klare, sier Richard Steward, markedsdirektør for MSI, til britiske V3.

Dyre briller bremser

To typer teknologi benyttes i dag for å oppnå den stereoskopiske 3D-effekten, som kort forklart går ut på at høyre og venstre øye ser bilder som er litt forskjellige fra hverandre for å skape dybde i bildet.

Den ene teknologien er basert på såkalte passive 3D-briller med polariserte glass som slipper inn lys i forskjellige vinkler. Den andre er såkalte Active Shutter-teknologi der 3D-briller har lcd-krystaller i brilleglasset. Disse beveger seg slik at brilleglassene "åpner" og "lukker" seg et gitt antall ganger i sekundet.

Ikke alle har like stor tro til 3D-teknologiens markedspotensial. Blant annet peker Forrester på at 40 millioner flatskjermer ble solgt i USA mellom 2007 og 2009. Analysebyrået er skeptisk til om folk er villige til å punge ut enda flere tusenlapper for nok en tv.

Mens tv-ene med 3D-teknologi i seg selv ikke er så mye dyrere enn flatskjermer, er det 3D-brillene som koster. Disse kan koste inntil 200 dollar per par, så for en hel familie kan det bli dyrt.

Produsentene jobber nå med å utvikle tv-er som kan gi 3D-opplevelser uten briller.

- Brillene er dyre. Bransjen må finne ut hvordan de skal løse dette problemet, sier Gartner-analytiker Van Baker til Reuters.