5 tips til bedre sommerbilder

Her er fem tips til bedre sommerbilder, med fokus på speilrefleks.

Publisert Sist oppdatert

For mange av PC Worlds lesere er digitalkameraet et naturlig supplement til pc-en, og hver sommer pleier PC World å legge ut noen aktuelle tips til bedre sommerbilder.

I år er tipsene våre særlig myntet på alle dem som har valgt å anskaffe digitalt speilreflekskamera, som vi har en større tema- og testartikkel om i PC World Norge nr. 7/2011, som straks kommer i salg. Men vi tror tipsene er nyttige for andre også.

Spiller kameraet noen rolle?

Egentlig skal det ikke spille noen rolle hva slags kamera du bruker til å ta bildene dine med. Hvis bildet er tatt med et kamera av kurant kvalitet, skal ikke betrakteren kunne se om du har brukt kompaktkamera, speilreflekskamera eller et annet slags kamera.

Et unntak vil naturligvis være hvis du presenterer veldig store forstørrelser. Da vil man trolig kunne se at noen bilder er tatt med mindre bildesensor enn andre.

Bilder tatt med kompaktkamera har gjerne større dybdeskarphet enn bilder tatt med speilreflekskamera. Også dette har sammenheng med størrelsen på bildesensoren. Men stor dybdeskarphet er ikke noe bevis på at det er brukt kompaktkamera – man kan jo få stor dybdeskarphet med speilreflekskamera også, fra nært objektivet til uendelig, om man blender ned tilstrekkelig mye.

Men sammenligner man to bilder tatt med henholdsvis kompakt- og speilreflekskamera på samme blenderåpning, for eksempel f/5,6, og med fokus på noe som er nært objektivet, vil man sannsynligvis se bakgrunnen klarere på bildet fra kompaktkameraet. Og i en del sammenhenger er det altså det motsatte målet – en uskarp bakgrunn uthever hovedmotivet og brukes ikke minst mye i portrett- og makrofotografering.

Det er mange andre flotte sommermotiver å ta bilde av enn bare å fotografere hverandre foran severdigheter, slik disse cruise-turistene gjør i Dubrovnik. (Foto: Toralv Østvang)

Det er med andre ord lettere å eksperimentere med dybdeskarpheten med et speilreflekskamera enn med et kompaktkamera. Og det leder oss til følgende spørsmål:

Er det noen spesielle fordeler ved speilreflekskameraene som du kan utnytte nå i disse sommer- og ferietider?

Da må vi først liste opp hva fordelene med speilrefleks egentlig er (og så holder vi ulempene unna i denne omgang, for eksempel at det er mye mer å dra på):

  • God kontroll over dybdeskarpheten (særlig med normal- og teleobjektivene).
  • Utskiftbar optikk med objektiver som passer ethvert behov.
  • Ekstern blits gir mulighet for mer kreativ kontroll over blitslyset.
  • Raskere oppstart gjør speilreflekskameraet bedre egnet til å ta bilder av motiver som kommer «brått på».
  • Speilreflekskameraer har gjerne flere knapper, hjul og ratt enn kompaktkameraene, og dette gjør det raskere å stille om kameraet enn å måtte gå ned i menysystemet på lcd-skjermen, forutsatt at du setter deg inn i betjeningen.
  • Det er lettere å unngå kamerarystelser med et tungt kamera enn et lett, så du kan ofte fotografere håndholdt i dårligere lys med en speilrefleks.

1) Ta portretter i skyggen!

Større kontroll over dybdeskarpheten har vi allerede vært innom, og dette bør du utnytte.

Portretter som oser av sol, latter, varme og glede hører naturligvis sommeren til, men de beste portrettene får du om du oppsøker skyggene, med mykt lys som dessuten er mye svakere enn i direkte solskinn, slik at du lett kan stille inn på en stor blenderåpning (det vil si lavt tall, for eksempel f/5,6 eller f/4), sånn at bakgrunnen blir uskarp. Men i dårligere lys og med liten dybdeskarphet øker også faren for at autofokusen kan bomme, så ta gjerne mange bilder, for sikkerhets skyld.

Gråværsdager med mykt sommerregn kan også gi vakre portretter.

2) Kjøp mer optikk!

Det viktigste skillet mellom speilreflekskameraer og kompaktkameraer er utskiftbar optikk. Altfor få fotoamatører utnytter denne muligheten – de er fornøyd med kit-objektivet som fulgte med kameraet og vet ikke hva de går glipp av om de hadde kjøpt et par ekstra objektiver.

De store teleobjektivene til å ta portretter av havørn med, er riktignok for dyre for de fleste av oss. Det du kan ha stor nytte av til moderat pris, er et lyssterkt objektiv uten zoom, for eksempel en 35 mm med lysstyrke f/1,8 (fås for under 2000 kroner). Legg igjen zoomen og ta med dette objektivet når du flanerer i sørlands- eller syden-byen om kvelden, og du kan få flotte, stemningsfulle kveldsbilder uten blits.

Et makroobjektiv er også nyttig, siden speilreflekskameraer mangler makromulighetene som mange kompaktkameraer byr på. La makroobjektivet sitte på når du spiser lunsj eller middag på eksotiske restauranter, og du kan være sikker på å få proffe gourmet-bilder.

3) Ta kornete kveldsbilder!

Speilreflekskameraene begynner nå å få en lysømfintlighet som vi bare drømte om for få år siden. Selv om bilder tatt på ISO 12 800 og mer fortsatt er grovkornede sammenlignet med bilder med mer moderate ISO-verdier, kan du få mange stemningsfulle kvelds-, natt- og morgen-bilder med høy ISO og lyssterkt objektiv (se pkt. 2).

Men her er et viktig tips ved slik fotografering: Ofte kan det lønne seg å undereksponere bildene som tas om kvelden, gjerne med 1-2 blendere under det som lysmålingen foreslår. Hvorfor? Jo, ellers risikerer du at kveldsbildene ser ut som om de er tatt midt på dagen!

4) Kjøp ekstern blits!

Så å si alle speilreflekskameraer, utenom de aller mest profesjonelle, har innebygd blits, men også blitssko for ekstern blits. Den innebygde blitsen fungerer greit som opplettingsblits til å lyse opp nesten helsvarte skyggepartier når du tar bilde i sterkt sollys (for eksempel øynene på personen du tar bilde av), men ellers er en ekstern, vridbar blits å anbefale.

Eksperimentér med å sende lyset i taket eller veggen i stedet for rett i fjeset på den du tar bilde av.

Husk at et speilreflekskamera også gjerne kalles for et systemkamera. Noe av poenget med et slikt kamera er at man – i hvert fall over tid – bygger opp et aldri så lite system av kamera og tilbehør.

5) Stå opp tidlig!

Eller legg deg sent. Hvis du tar de fleste sommerbildene dine i tiden mellom lunsj og middag, er de garantert kjedelige. Riktignok er det den tiden på døgnet da det er mest lys og minst sjanse for å få feileksponerte bilder.

Men med sola høyt oppe på himmelen er det ganske flatt lys. Landskapsbildene får gjerne altfor lite skygge, og portrettene får gjerne det motsatte: altfor skarpt sollys i deler av ansiktet og altfor svarte skygger i resten.

Norsk høysommer egner seg til å ta bilder svært tidlig og veldig sent, for dagen er lang og natta kort. Prøv å ta bilder av hytta i fem-tiden om morgenen, mens disen ennå ligger i landskapet og sola slåss for å komme gjennom. Da får du hyttebildene du ikke visste du kunne ta.