600.000 nordmenn bruker Spotify

Men svært få åpner lommeboka for betalingsvarianten.

Publisert Sist oppdatert

600.000 nordmenn bruker Spotify, skriver Dagens Næringsliv. Gitt SSBs befolkningstall på 4,8 millioner, betyr dette i praksis at én av åtte nordmenn benytter musikktjenesten.

Veksten i bruk av strømmet musikk, altså direkteavspilling av musikk over internett, var i fjor på intet mindre enn 1200 prosent, og omsetningen gikk fra 1,7 til 13 millioner kroner, ifølge IFPIs årlige statistikk.

- Det er Spotify som skaper denne veksten. Alt annet tror jeg er marginalt, sier Øivind Berg Svendby i IFPI til DN.

250.000 betalende i verden

På verdensbasis har tjenesten sju millioner brukere. Hvor mange av disse som er betalende brukere, ønsket ikke Spotify å fortelle DN.

Men ifølge Computer Sweden tok selskapet bladet fra munnen under et foredrag i Cannes i går. Da avslørte Spotify-direktør Daniel Ek at 250.000 brukere velger betalingsmodellen i stedet for reklamemodellen. Det utgjør bare 3,5 prosent eller én av 28 i brukermassen.

Hvor mange av de norske brukerne som betaler, ønsket heller ikke Spotify å fortelle DN. Bortsett fra følgende uttalelse fra Spotifys globale salgsdirektør Jonathan Forster:

- Norge er et sunt marked for oss. Vi liker Norge.

USA-utfordringer

Tjenesten er tilgjengelig i Norge, Sverige, Finland, Storbritannia og Spania, og Spotify er for tiden i forhandlinger med gigantmarkedet USA. I landet er det en viss skepsis til gratismodellen, skal man tro sjef for Warner Music, Stephen Bryan.

- Vi som plateselskap ønsker å gjøre mer for å sørge for at betalingstjenestene er så attraktive de kan være sammenlignet med gratistjenesten. Vi tror vi må gjøre mer for å ikke undergrave betalingstjenesten ved å skape en (gratis)tjeneste så attraktiv at brukerne ikke ser noe verdi i å betale, sier han til Billboard.

Ek i Spotify erkjenner at dette er noe av utfordringen selskapet møter når det gjelder USA-lansering.

- I USA skal vi sørge for at bransjen skjønner hva vi forsøker å gjøre. Vi forsøker å vise at gratis er en driver til det betalte, sier han ifølge Wired.