ACDSee Pro for Mac beta

ACDSee Pro for Mac beta

Windows-klassikeren kommer snart for Mac - test selv nå.

PC-brukere vil sannsynligvis kjenne til programmet ACDSee Pro - av mange vurdert som det beste bildebibliotek-programmet for Windows. Det er spesielt med hurtigheten i forhåndsvisning og fullskjerm-visning at ACDSee gjør seg bemerket i tillegg til å ha støtte for en hel drøss av filformater. Når det gjelder det siste så begynte det med bildefiler, men har i den senere tid også inkludert lyd og video-formater. Og i de senere årene har man også utviklet en Pro-versjon med velutviklede redigerings-muligheter.

ACDSee har gjort det enkelt for Windows-brukere å importere bilder raskt og enkelt fra eksterne kilder som kameraer, samt å håndtere et sentralt bibliotek. På mange måter er ACDSee for Windows det iPhoto er for Mac. Den opplagte fordelen med iPhoto er selvfølgelig at programmet følger med enhver Mac, mens ACDSee utmerker seg med en utrolig omfattende støtte for de fleste filformater du bare kan drømme om. Så hva trenger vi ACDSee til på en Mac?

LES OGSÅ: Fotobok-alternativ for Mac

ACDSee er altså nå tilgjengelig som en åpen beta-test for Mac. Systemkravet på maskinvaresiden er en Mac, selvfølgelig; minst 512 megabyte med minne, og minst 8 megabyte med ledig plass på harddisken. Dette skulle være enkelt å oppfylle. Den gode nyheten er at programmet kjører på både Intel- og PowerPC-prosessorer, helt ned til G4-generasjonen. OS-kravet er noe strengere - du må kjøre OS X 10.5 Leopard.

LES OGSÅ: Ny presentasjons-grafikk for Mac

En av de største fordelene med ACDSee er muligheten for å jobbe med bildefiler på eksterne kilder direkte. Med andre ord bortfaller behovet for importering, slik man ofte må selv i profesjonelle programmer.

Beta-versjonen slik den foreligger idag er imidlertid sterkt begrenset. I utgangspunktet er det kun bildefremvisning og tagging som er tilgjengelig. Med andre ord ingen redigerings-muligheter. Slideshows er heller ikke støttet enda.

Men man tar støtte for å implementere OS X 10.5-teknologier som QuickLook og CoverFlow i kommende release, slik at programmet med dette vil fremstå som et mer moderne alternativ til sine konkurrenter. Grensesnittet er det ihvertfall ikke noe å si på - pent gjort i beste Mac-ånd.

Den endelige versjonen skal være klar i 2010, og vil når den tid kommer koste ca. $170 (ca. 1080,- kroner i dagens verdi). Men til den prisen bør programmet virkelig overbevise når det foreligger i endelig versjon, da man allerede i dag kan bruke et program som GraphicConverter, som gjør samme nytten til en tredjedel av prisen. Og du skal ikke se bort ifra at du klarer deg med iPhoto som vanlig bruker, eller eventuelt Aperture (som riktignok er vesentlig dyrere, men langt mer profesjonelt som verktøy).

ACDSee Pro for Mac beta kan lastes ned her.

Foto/video