Adobe CS4 utnytter grafikkortet

Adobe CS4 utnytter grafikkortet

Flere av Adobes CS4-applikasjoner kan benytte Nvidias grafikkprosessorer som hjelpeprosessor.

Vi har i flere år ventet på sentrale vanlige applikasjoner som kan utnytte potensialet som ligger i grafikkprosessorene. Det er noen applikasjoner som på et sett og vis har dratt nytte av enkelte funksjoner, men uten at det har hatt noen større innvirkning.

Når Adobe nå drar i gang med Photoshop CS4, Premiere CS4, Premiere Pro CS4 og After Effects CS4 kan det starten på en mer utstrakt bruk av grafikkprosessoren i vanlige applikasjoner .

LES OGSÅ: CS4 - gigantlansering fra Adobe

Adobe støtter, i hvert fall i første omgang, kun Nvidias grafikkprosessorer. I Photoshop CS4 vil operasjoner som blant annet rotering av bilde, zooming og forflytting av innzoomet bildedel som vises vil grafikkprosessoren, akselerere oppgaven og gi raskere og jevnere resultat, ifølge Nvidia. Det skal komme flere oppdateringer/tillegg til Photoshop CS4 senere som utnytter grafikkprosessorakselerasjon.

Under Premiere CS4 vil blant annet påleggingen av en del effekter på video være akselerert av grafikkprosessoren. Med Premiere Pro CS4 har man også muligheten for å enkode h.264-basert hd-video på en brøkdel av tiden gjennom Elemental RapiHD-tillegget. Dette vil imidlertid kreve at man har et nyere grafikkort med Nvidia Quadro-serie av grafikkprosessorer.

Adobe baserer seg på Nvidias CUDA-teknologi, hvilket betyr at hvis det skal komme støtte for ATIs grafikkprosessorer, må dette implementeres på en helt annen måte. Vi stiller oss derfor tvilende til at det med det første vil komme støtte for ATIs grafikkprosessorer i Adobes programmer. Adobe har fra før grafikkprosessorakselerasjon i enkelte versjoner av Acrobat.

Nvidia har et filmklipp med demonstrasjoner av grafikkprosessorbruk liggende her.

64-bit

Det kan også nevnes at flere av Adobe CS4-applikasjonene for Windows nå har fått 64-bit-støtte. 64-bit-støtte er viktig for applikasjoner som kan dra stor nytte av større minnemengder. Med 32-bit operativsystem er man normalt begrenset til 4 gigabyte stort adresseringsområde. Deler av dette vil gå bort til blant annet grafikkortminne, slik at man i praksis for dagens pc-er gjerne har 3 til 3,5 gigabyte.

I tillegg kan en applikasjon vanligvis ikke utnytte mer enn 2 gigabyte. Med 64-bit operativsystem og tilpasset programvare vil man komme seg rundt disse begrensningene.

Les om:

Foto/video