Adobe CS5 kun til nye Mac-er

Adobe CS5 kun til nye Mac-er

Adobe følger i Apples fotspor og utvikler i fremtiden kun for Intel-basen.

Adobe har nå kunngjort at fremtidige Mac-versjoner av Creative Suite-programpakken, med blant annet Photoshop, InDesign, Dreamweaver og Premiere Pro, bare vil fungere på Intel-baserte Mac-er, ikke på Mac-er basert på PowerPC-prosessoren.

Katten ut av sekken

Da Apple lanserte OS 10.6 Snow Leopard, slapp også en annen katt ut av sekken: Apple ville likevel ikke videreutvikle støtten for 64 bit i Carbon API-et, for i stedet å satse på 64-bits i Cocoa API. Og en stor del av jobben for Apple med å lansere Snow Leopard har vært å skrive om sine egne hoved-programmer fra Carbon til Cocoa.

Carbon og Cocoa er rammeverk (Application Programming Interface = API) for å utvikle programvare for Mac OS X. Carbon er det eldste av disse to, med kompatibilitet bakover til tidligere Mac-operativsystemversjoner, men med begrensede muligheter til å henge med på 64-bitsutviklingen.

Omskriving fra Carbon til Cocoa er tidkrevende. Det oppdaget også Adobe, som opprinnelig satset på å videreutvikle det Carbon-baserte flaggskipet Photoshop til Carbon 64 bit. Nå ble det ikke slik, og derfor kom ikke forrige Photoshop-versjon med 64-biters støtte på Mac-platformen.

LES OGSÅ: Omdiskuterte endringer i Photoshop CS4

Men en annen vesentlig faktor for kodebasen i tillegg til API-ene i operativsystemet er prosessor-typen som brukes. Apple har som kjent byttet fra RISC-baserte PowerPC-prosessorer fra IBM og Motorola over til standard Intel-baserte silikonbrikker. Og det med stor suksess.

Gir opp PowerPC

Men nå har man kommet til det stadiet at Apple selv gir opp støtten for PowerPC-platformen i operativsystemet, og da synes det naturlig for programvare-utviklerene å følge etter. Mange eksisterende programmer vil sannsynligvis ikke videreutvikles for PowerPC-baserte Mac-er. Og det er det Adobe har bestemt seg for når det gjelder CreativeSuite : CS5 kommer kun for Intel-Mac-er.

Før det kommer noe ramaskrik fra gamle G5-entusiaster, vil vi gjerne si dette: Den siste G5-maskinen fra Apple var Power Mac G5, som ble lansert i oktober 2005 og tatt ut av produksjonen i august 2006. Med andre ord vil de nyeste av disse maskinene være tre til fire år gamle når CS5 kommer på markedet. Med tanke på maskinvare-levetiden er det kanskje best å ikke tenke på å oppgradere Adobe-programvaren likevel.

Ikke misforstå - de gamle maskinene er fremdeles flotte og gjør jobben utmerket. Men det er likevel ikke sikkert man trenger å oppgradere programvaren av den grunn. Mange i grafisk bransje kjører eldgamle versjoner av Photoshop i lang, lang tid. Man kan jo alltids vurdere å oppgradere til en ny maskin!

Adobes kunngjøring om å si farvel til PowerPC-plattformen, kan du lese her .

Foto/video