Adobe dropper Win XP-støtte

Adobe dropper Win XP-støtte

Windows XP støttes ikke i den nye utgaven av Adobe Lightroom.

Adobe har lansert en gratis betautgave av neste generasjon Adobe Photoshop Lightroom, versjon 4.

Arbeidsflyt

Lightroom er et såkalt arbeidsflyt-program som brukes til å administrere og bearbeide store bildesamlinger. Versjon 4 har mange spennende nyheter, blant annet nye funksjoner for å ta hånd om videoklipp fra digitale speilreflekskameraer.

Men for noen brukere er den nye versjonen en aldri så liten nedtur: De som fortsatt henger igjen i Windows XP, får nå kroken på døra.

Hvis de ikke vil oppgradere til Windows Vista eller Windows 7, får de heller ikke oppgradert til Lightroom 4. Windows Vista eller Windows 7 er nå et krav for å kunne kjøre Lightroom på en x86-pc.

På Mac-siden kreves det at maskinen har en 64-bits Intel-prosessor og Mac OS X versjon 10.6.8 eller høyere. De fleste Mac-er produsert fra rundt 2006 og senere oppfyller prosessorkravet. I tillegg må operativsystemet altså være en nyere versjon av Snow Leopard eller Lion.

Betautgaven som nå er lagt ut, er altså gratis. Hva prisen blir når programmet kommer i salg en gang ute i 2012, er ikke kunngjort ennå, men dagens versjon 3 koster i underkant av 2500 kroner i det norske nettbutikken til Adobe. Oppgradering er prissatt til 800 kroner – alle priser er inklusive mva.

Man får dessuten rabatt hvis programmet kjøpes sammen med utvalgte Adobe-pakker og -programmer, for eksempel Photoshop.

Bedre skygge og høylys

Blant nyhetene i Lightroom 4 er bedre verktøy for å prosessere skygge- og høylyspartier i bildene. Dessuten kan man nå lage fotobøker direkte fra Lightroom.

Programmet har fått mye ny videoteknologi og verktøy for å håndtere overlappingen mellom foto og video, for eksempel å trekke stillbilder ut av en videostrøm. Programvaren kan brukes mot materiale både fra speilreflekskameraer, kompaktkameraer og smarttelefoner.

Mange standardfunksjoner for å justere bilder kan nå også brukes på videoklipp, og redigert video kan eksporteres som H.264-filer eller publiseres direkte på Facebook eller hos Flickr.

I Develop-modulen er det kommet en ny funksjon for å forhåndsvise bilder slik at man se hvordan effekten det valgte fargerommet endres avhengig av om bildet skal publiseres på trykk eller på internett.

Nå blir det også mulig å sende bilder som e-post direkte fra Lightroom via Gmail, Hotmail og Yahoo! Mail.

Adobe sier at Lightroom 4 er myntet både på amatørfotografer og profesjonelle.

Betautgaven av Lightroom 4 kan lastes ned for Windows og Mac her.

Les om:

Foto/video