Adobe flytter CS-brukerne opp i skyen

Adobe flytter CS-brukerne opp i skyen

Creative Cloud er den viktigste nyhetene Adobe Creative Suite 6.

Adobe har nå lansert CS6-generasjonen av sin programsamling for kreative profesjonelle innenfor foto, video, lyd og internett.

Listen over nyheter i de enkelte programmene er som vanlig lang. For eksempel skal det være mye enklere og raskere nå enn før for InDesign-brukere å lage flere layout-er av samme innhold – aktuelt for dem som ønsker å lage nettbrett-versjoner av sine papir-publikasjoner.

Men når Adobe kaller Creative Suite 6 for den hittil største oppgraderingen av denne programfamilien, er skytjenesten Creative Cloud trolig et nøkkelelement.

Nyheter i de enkelte programmene kommer vi tilbake til senere.

Kontinuerlig oppdatering

Creative Cloud er en skytjeneste som Adobe-kunder kan abonnere på. For standardprisen på 390 kroner i måneden – forutsatt at man tegner et ett-års abonnement – får man tilgang til alle programmene i CS6-familien.

I tillegg kan man bruke den nye skrivebords-applikasjonen Adobe Creative Cloud Connection for å synkronisere, dele og oppbevare filer i skyen – selv om Adobe understreker at Creative Cloud ikke er ment som et arbeidsflyt-system.

I utgangspunktet får man 20 gigabyte til rådighet, og snart blir det mulig å kjøpe ytterligere lagringsplass.

Noe av det viktigste med et Creative Cloud-abonnement er at man umiddelbart får tilgang til oppdateringer som «klassiske» programpakke-kjøpere må vente på til neste større oppdatering.

En som har kjøpt vanlig programlisens, må pent finne seg i å vente til neste Creative Suite-versjon blir lansert før vedkommende får adgang til for eksempel de kommende CS7-programmene. En Creative Cloud-abonnent får derimot tilgang til oppdateringer fortløpende og kan forvente å sitte med det som i realiteten er CS7 i god tid før CS7 formelt blir lansert.

Lokal installasjon

En Creative Cloud-abonnent må fortsatt installere CS-programmene lokal på sin Windows-pc eller Mac – programmene er i seg selv for «tunge» til å kjøres fra en server på nettet.

Men man nyter godt av fordelen med å kunne arbeide med et prosjekt for eksempel på sin Mac på jobben, for deretter å jobbe videre med prosjektet fra sin Windows-pc på hjemmekontoret. Dette til forskjell fra en som kjøper en av de klassiske programpakkene, som må bestemme seg for enten Mac- eller pc-versjonen ved anskaffelsen.

Med andre ord blir Adobe-kundenes Adobe-ID stadig viktigere, sier Adobe.

Abonnenter får forøvrig tilgang til et par programmer som ikke vil være tilgjengelig på annen måte: Adobe Muse, webdesign-program for dem som ikke vil drive med HTML-koding, og Adobe Edge Preview, programvare for å lage animasjonsinnhold til nettsider.

En av grunnene til at Adobe har valgt en slik løsning for disse programmene, er at «de utvikles i rasende fart», sier Adobes produktsjef for digitale medier i Norden, Marie Andén.

Man trenger forøvrig ikke være online for å bruke CS6-programmene, men man er nødt til å være online innimellom, blant annet for å bekrefte at abonnementet løper fortsatt.

Til kortvarige prosjekter kan en bedrift – eller bruker – leie seg inn som Creative Cloud-bruker for én måned om gangen. Da blir månedsprisen høyere – 590 kroner per måned eksklusive mva. – men til gjengjeld slipper man binding for et helt år.

Adobe tror dette vil være attraktivt for dem som sporadisk er med på prosjekter.

14 programmer – fire suiter

Creative Suite 6-samlingen består av til sammen 14 individuelle programmer, og hvis man vil kjøpe programmene på tradisjonelt vis som en programsuite, har man fire suiter å velge mellom:

  • Adobe Creative Suite 6 Design og Web Premium – 15 240 kroner ekskl. mva.
  • Adobe Creative Suite 6 Design Standard – 10 430 kroner ekskl. mva.
  • Adobe Creative Suite 6 Production Premium – 15 240 kroner ekskl. mva.
  • Adobe Creative Suite 6 Master Collection – 22 460 kroner ekskl. mva.

I tillegg kan man kjøpe eller abonnere på de enkelte programmene.

Adobe har formelt lansert CS6 nå, men det kan fortsatt gå opptil 30 dager før programmene blir tilgjengelig hos forhandlerne, i Adobes nettbutikk eller i Creative Cloud-løsningen.

Creative Cloud-abonnement

Standard-abonnementet på Creative Cloud er som sagt 390 kroner per måned – det vil si 487 kroner og 50 øre per måned inklusive merverdiavgift. Dette betinger at man bestiller årsabonnement. Totalt vil et slik abonnement altså beløpe seg til 5850 kroner per år inklusive mva.

Med Creative Cloud-abonnement har man tilgang til alle CS6-programmene. Hvis man for sammenligningens skyld velger å kjøpe Master Collection-pakken, koster den 28 075 kroner inklusive mva. Hvis man vil holde denne pakken oppdatert, må man regne med ny oppgradering til kanskje nye 6-7 000 kroner om et par års tid.

For svært mange brukere vil derfor Creative Cloud-abonnement være økonomisk mest gunstig.

Som vanlig vil privatbrukere finne Adobes priser urimelig høye, men Adobe understreker at alle produktene i Creative Suite-systemet er myntet på profesjonelle brukere. Priser som vil passe for forbrukermarkedet er uaktuelle på disse produktene, heter det.

For kunder som allerede er registrerte brukere av Creative Suite 3, 4, 5 eller 5.5, tilbyr Adobe forøvrig årsmedlemsskap for 240 kroner per måned eksklusive mva. som introduksjonstilbud.

Vi kommer tilbake til de enkelte CS6-programmene i senere artikler.

Les om:

Foto/video