Adobe har lansert CS5

Adobe har lansert CS5

Adobe Creative Suite 5 er nå lansert, med over 250 nyheter.

Nå blir det enda lettere enn før å drive avansert bildemanipulering i Photoshop, blant annet å fjerne uønskede elementer i bilder.

Fjerner man for eksempel et menneske, et dyr, en bil eller et hvilket som helst annet element i forgrunnen av et bilde, sørger Photoshop nå for å rekonstruere bakgrunnen bak det som er fjernet.

Løsningen fungerer naturligvis ikke på alle slags bilder, men er skremmende effektiv.

LES OGSÅ:

Photoshop - deilig, men farlig

Teknologien har fått navnet Content Aware Fill og bygger på nyheten som kom i forrige Photoshop-versjon kalt Content Aware Scale, som gjorde det lett å endre proporsjoner i et bilde uten at gjenkjennelige elementer blir skalert slik at de ser unaturlige ut.

Samtidig har Photoshop fått nye verktøy som gjør det enklere å markere og velge komplekse elementer i et bilde, for eksempel hår.

I den nye Photoshop-versjonen blir dessuten objektivkorreksjon standard, i tillegg til at det kommer en gratisapplikasjon for objektivprofiler.

Photoshop-brukere kan dessuten glede seg over at det skal bli lettere å drive med såkalt HDR-manipulasjon. Dette går ut på å sette sammen bilder tatt av samme motiv med forskjellige eksponeringer, slik at man får dramatisk utvidet det dynamiske omfanget – High Dynamic Range (HDR).

Nå kommer det mange forhåndsoppsett for HDR-manipulering, i tillegg til at selve teknologien er forbedret.

Nytt er det også at man i Photoshop Extended-versjonen ikke bare kan bearbeide ferdige 3D-illustrasjoner, men at man også kan generere slike illustrasjoner direkte i Photoshop.

Det er også blitt enkelt å lage fancy 3D-tekst.

Bridge, tilleggsprogrammet som brukes til å holde oversikt over og å administrere filene man bruker i de forskjellige CS-programmet, er blitt forbedret, og man får nå en slags «mini-bridge» inne i de enkelte applikasjonene.

64-bits på alle plattformer

Mac-brukere av Adobe CS-programmer er trolig de som får mest glede av oppgraderingen, ettersom hele CS-pakken, inkludert Photoshop, nå er full 64-bits programvare. Adobe rakk ikke å skrive om hele Photoshop ved forrige oppgradering, til CS4 høsten 2008.

- Men nå er Creative Suite 64-bits på alle plattformer, sa Kevin Connor, en av lederne for Adobes CS-team, da han presenterte den nye programgenerasjonen for fagpressen i London.

Blant forbedringene i Creative Suite 5 finner vi én som faktisk kan forbedre bilder som allerede er ferdig-behandlet.

LES OGSÅ:

TEST: Photoshop og Premiere Elements 8

I Adobe Camera Raw, tilleggsprogrammet til Photoshop som brukes til å bearbeide og konvertere RAW-bildefiler, er det kommet inn nye algoritmer som gjør at programmet kan hente ut enda flere data fra RAW-filene enn programmet greide tidligere. Dette betyr at du kan bearbeide gamle bilder på nytt og få frem detaljer som ikke har vært synlige før.

- Du kan velge om du vil hente opp det gamle bildet eller generere en ny bildefil med flere detaljer enn i det opprinnelige bildet, fremholdt Connor.

Denne teknologien er også med i Adobe Photoshop Lightroom, som snart er klar i versjon 3.

Midlertidige fonter

I Illustrator har man fått et nytt verktøy som skal gjøre det lettere å tegne i perspektiv, og i InDesign er det kommet en løsning på problemet med at mottakeren av filer ofte mangler enkelte av skrifttypene som er brukt i et dokument som deles. Nå blir de manglende fontene installert midlertidig på mottakerens pc og er der så lenge dokumentet er åpent.

En etterlengtet nyhet i InDesign er at man nå kan ha sider i et dokument av forskjellig størrelse og med ulik orientering – høyde- og breddeformat om hverandre.

Webdesignere kan glede seg over at Dreamweaver er blitt enklere å komme i gang med. Blant annet er tallet på layout-maler redusert fra 33 til 17, og man trenger ikke opprette noe websted med én gang, noe som nybegynnere ofte opplever som frustrerende, ifølge undersøkelser Adobe har foretatt blant sine brukere

Dreamweaver har for øvrig fått noe støtte for HTML5.

Videoredigering i Premiere Pro skal nå bli mye mer effektiv etter at programmet har fått full 64-bitsstøtte. Kombinert med støtte for grafikkprosessor-akselerasjon gir dette svært mye raskere bearbeiding av tunge effekter.

LES OGSÅ:

Nytt Adobe-jubileum

«Rotoscoping», en animasjonsteknikk der man blander animasjoner og levende video, krever mye datakraft, men prosesser som før kunne ta både tre, fire og fem dager, gjøres nå unna på 30 sekunder, viste en demonstrasjon som PC World fikk se hos Adobe i London.

Ingen prisreduksjon

Prislisten for CS5-familien er lang og omfattende, men vi kan fastslå at det ikke blir noen prisreduksjonen på disse produktene.

Prislisten vi har fått fra Adobe, viser det som Adobe kaller estimerte butikkpriser. Omregnet fra euro og påplusset norsk merverdiavgift får vi følgende eksempler:

 • Photoshop cirka 6860 kroner, oppgradering cirka 1990 kroner.
 • Norsk Photoshop cirka 8460 kroner, oppgradering cirka 2480 kroner.
 • Photoshop Extended cirka 9950 kroner, oppgradering cirka 3475 kroner.
 • Norsk Photoshop Extended cirka 11 945 kroner, oppgradering cirka 3975 kroner.
 • Illustrator cirka 6465 kroner, oppgradering cirka 1980 kroner.
 • InDesign cirka 7460 kroner, oppgradering cirka 1980 kroner.
 • Norsk InDesign cirka 8460 kroner, oppgradering cirka 2480 kroner.
 • Dreamweaver cirka 4475 kroner, oppgradering cirka 1980 kroner.
 • Premiere Pro cirka 8460 kroner, oppgradering cirka 2980 kroner.
 • Den rimeligste av samlepakkene er Adobe Design Standard CS5 til cirka 12 940 kroner, oppgradering cirka 5970 kroner.
 • Den dyreste er Adobe Master Collection CS5 til cirka 28 880 kroner, oppgradering fra cirka 9950 kroner.

Priseksemplene er gjengitt uten ansvar for eventuelle feil.

Lite på norsk

Det er kun Photoshop – både i vanlig versjon og Extended-versjon – og InDesign som vil bli tilgjengelig på norsk, men vel å merke ikke i CS5-pakkeløsninger, kun som individuelle programmer, noe som gjør norsk til et ganske dyrt valg.

LES OGSÅ:

Adobe tester nytt oppdateringsverktøy

Her på PCWorld.no og Macworld.no kommer det mer informasjon og flere vurderinger av de forskjellige delene av CS5-pakken i dagene som kommer, så følg med!

Foto/video