Adobe med HiDPI-støtte

Adobe med HiDPI-støtte

Photoshop og Illustrator blir «Retina-kompatible».

Adobe har kunngjort en rekke nyheter og forbedringer både av sine mest kjente Creative Suite-programmer, som Photoshop og Illustrator, og av abonnementstjenesten Creative Cloud.

Den nyheten som mange sikkert synes fortjener plassen øverst på listen, er støtte for høyoppløselige skjermer. Dette kalles gjerne HiDPI-standarden i Windows-verdenen, mens Apple bruker begrepet «Retina-skjermer» om disse skjermene.

Creative Cloud for Teams

I tillegg utvides skytjenesten Creative Cloud fra en individuell tjeneste til en bedriftstjeneste der bedriftene kan abonnere på Adobe-programvare for både titalls og hundretalls ansatte – Creative Cloud for Teams.

Til og med storkonsern med tusenvis av Adobe-brukere kan tegne abonnementsavtale, men i et slikt omfang blir det snakk om en tilpasset konsernløsning som ikke finnes i prislistene.

Denne løsningen kalles Creative Cloud for Enterprise.

Retina for alle

Vi tipper et av de største salgsargumentene for Photoshop – og Illustrator – etter denne oppdateringen vil være støtten for HiDPI/Retina-skjermer. Adobe bekrefter overfor PC World at dette har vært en sterkt etterspurt funksjon.

Støtten for nye HiDPI-skjermer vil gi en drastisk forbedring av bildekvalitet og oppløsning, hevder Adobe.

PC World og Macworld.no har hatt både MacBook Pro 13- og 15-tommer med Retina-skjerm inne til test, men i skrivende stund har vi ingen slik skjerm tilgjengelig, så vår vurdering av denne Photoshop-nyheten får vi komme tilbake til.

Da Adobe lanserte sin skytjeneste Creative Cloud i vår, var det et viktig budskap at Creative Cloud-kunder vil få rask og fortløpende tilgang til nyheter og oppdateringer for Creative Suite-programmene etter hvert som de foreligger, mens kunder med klassisk lisens må vente til mer sjeldne serviceintervaller. HiDPI/Retina-støtten viser seg imidlertid å være et unntak. Denne forbedringen skal alle kunder nå få tilgang til samtidig, ifølge Adobe.

Photoshop 13.1

Oppdateringen som er lagt ut nå, bringer Photoshop og Photoshop Extended til versjon 13.1. Foruten Retina-støtten omfatter forbedringene av Photoshop dessuten frihet til å redigere med Gjør mindre skarpt-galleri og Gjør flytende med den nye støtten for smarte objekter, muligheten til å eksportere tekst og former som CSS, og et alternativ for å opprette betingede handlinger.

Kunder med Photoshop Extended får også nye 3D-muligheter, som bedre live-forhåndsvisning som forenkler opprettelsen av skygger og refleksjoner i 3D-prosjekter, samt en 32-biters fargevelger for bedre lyskontroll.

Flere nye tidsbesparende funksjoner for arbeidsflyt er også inkludert, ifølge Adobe. I tillegg er det kommet støtte for større JPEG-filer enn før.

Creative Cloud-suksess

Adobe beskriver mottakelsen av Creative Cloud-skytjenesten som en suksess, med 200 000 betalende medlemmer på verdensbasis i løpet av de fire første månedene. Fra april og frem til i dag er tallet på betalende medlemmer oppe i 360 000.

80 prosent av Creative Cloud-abonnentene har gått for årsabonnement.

Det nye nå blir altså at bedrifter kan tegne Creative Cloud-abonnement også for hele avdelinger, ikke bare individuelle medarbeidere.

En av de praktiske forskjellene er at lagringsplassen man får til disposisjon «i skyen» øker fra 20 til 100 gigabyte per bruker.

Adobe lanserer i denne sammenheng også «Desktop sync», som i praksis innebærer at Creative Cloud-brukere får en tilnærmet Dropbox-funksjonalitet i lagring i skyen.

Dette skal gjøre det svært lett å dele filer mellom enkelpersoner eller i hele arbeidsgrupper.

Adobe vil nå også ha et sterkt utvidet tilbud om videobasert opplæring i Creative Suite-programmene gjennom Creative Cloud-abonnementet. Dette vil omfatte videokurs utviklet av tredjepartsfirmaer.

Creative Cloud for Teams-abonnement vil dessuten gi tilgang til to én-til-én-sesjoner online per år med en Adobe-ekspert. Da kan man ta opp sine egne spesifikke Creative Suite-problemstillinger i en online-chat.

Prisene

Ordinært individuelt medlemsskap i Creative Cloud er 487,50 kroner per måned, forutsatt at man har bundet seg for ett år. Da får man full tilgang til alle programmene i Creative Suite-samlingen, 20 gigabyte lagringsplass i skyen og tilgang til tjenestene som medlemsskapet byr på.

Medlemsskap i Creative Cloud for Teams koster 700 kroner i måneden (560 kroner per måned ekskl. mva.). Det gir den samme tilgangen til alle programmene, samt 100 gigabyte lagringsplass og to såkalte Expert Services Calls. Betaling kan gjøres via månedlig kredittkortinnbetaling, men bedriften kan også få avtale med en av Adobes såkalte platinum-forhandlere om årlig faktura, dersom det er ønskelig.

Frem til utgangen av april neste år kan eksisterende Adobe-kunder kjøpe bedriftstilgang for det første året for samme pris som individuelt medlemsskap. Det forutsetter at man har lisens på Creative Suite 3 eller nyere.

Exit XP

I forbindelse med den store oppdateringslanseringen 11. desember bekreftet Adobe forøvrig at Photoshop ikke lenger støtter Windows XP.

Forbedringer i webdesign-programmet Muse kommer vi tilbake til i en separat artikkel.

I videoen nedenfor, publisert av Adobe, gjennomgås mange av nyhetene som Adobe lanserte 11. desember. NB: Du bør ha god tid, for videoen varer i halvannen time, innledet av en lang reklamesnutt.

Les om:

Foto/video