Adobe oppgraderer Creative Suite

Adobe oppgraderer Creative Suite

Våpenhvile mellom HTML5 og Flash og årlige produktoppdateringer.

Digital publisering av tidsskrifter og aviser på nettbrett samt videoproduksjon ved hjelp av speilreflekskamera er to sterke trender som nærmest tvinger Adobe til å oppgradere sine Creative Suite-pakker tidligere enn opprinnelig planlagt.

Dessuten har Adobe press på seg til å avklare sitt forhold til Flash og HTML5. Begge teknologiene adresseres i oppgraderingen som nylig er kunngjort.

Til nå har Adobe oppgradert sine Creative Suite-programmer – med blant annet Photoshop, InDesign, Illustrator, Dreamweaver – med en frekvens fra halvannet til to års mellomrom. Nå går selskapet over til årlige oppgraderinger, men annenhver gang vil det bare være snakk om en «mellom-oppgradering».

Det er en slik oppgradering Adobe kommer med nå, når Creative Suite kommer i versjon 5.5. Oppgraderingen ble formelt kunngjort mandag 11. april, og de nye programpakkene kommer i salg i begynnelsen av mai.

Nytt oppgraderingsregime

Adobe er opptatt av å få frem budskapet om at 5.5-utgavene av de forskjellige Creative Suite-pakkene er en moderat oppgradering. For eksempel er det viktig for alle Photoshop-brukere å merke seg at selve Photoshop-programmet ikke blir oppgradert til en versjon kalt CS5.5, men bare til Photoshop CS5.1.

De største nyhetene er knyttet til InDesign og Premiere Pro, som er kjerneprogrammene for henholdsvis layout og video. Dreamweaver-brukere får også nyttige nyheter, særlig knyttet til Flash og HTML5.

Adobe ser at takten i teknologiutviklingen bare vil øke, og innfører derfor et helt nytt oppgraderingsregime. Man går over til en fast 24-måneders syklus – med slingringsmonn – for «hele oppgraderinger» og en 12-måneders syklus for «tekniske oppdateringer». Denne vårens oppdatering av CS-familien er altså en rekke tekniske oppdateringer av de forskjellige programmene i CS-suitene.

Våpenhvile mellom Flash og HTML5

Adobe har fått et akutt behov for å få frem viktige budskaper når det gjelder selskapets egen Flash-teknologi og alternative løsninger basert på HTML5. De nye nettbrettenes gjennombrudd og Apples blokkering av Flash på Ipad og Iphone har skapt mye usikkerhet hos utviklerne, og budskapet fra Adobe er klart: Flash-utviklingen fortsetter for fullt, men parallelt med sterk satsing på HTML5-baserte alternativer.

Adobe signaliserer en sterk satsing på HTML5, som på en del områder fungerer som et plattformuavhengig alternativ til Flash-teknologien og som altså ikke blir motarbeidet av Apple – tvert imot. Adobe varsler et moderat antall HTML5-verktøy i CS5.5, men lover at det vil komme en god del mer i CS6 og enda mer i CS6.5.

Adobe har innført noe HTML5-støtte allerede i Dreamweaver CS5, via en såkalt extension, men bruken av HTML5 der har til nå krevd kode-skriving. I Dreamweaver CS5.5 kommer det mulighet for å legge inn HTML5-funksjonalitet i webapplikasjoner også ved hjelp av design-basert webutvikling, altså uten å skrive kode.

Digital Publishing

InDesign er programmet som særlig er knyttet til produksjon av aviser og tidsskrifter, og som nå står sentralt i Adobes nye Digital Publishing-strategi. Hovedmålgruppen er forlagene og mediehusene som nå står på terskelen til å lansere nettbrett-versjoner av sine trykte publikasjoner.

På InDesign-siden kommer CS5.5-versjonen med bedre støtte for e-publisering, blant annet med en testapplikasjon for Ipad-publisering der man kan se simulerte Ipad-sider på pc- eller Mac-skrivebordet.

For øvrig har Adobe i skrivende stund en Android-versjon av Digital Publishing Suite i beta, mens Ios-versjonen altså er klar.

Abonnement

Adobe Creative Suite 5.5 skal i følge planene være klar til levering i midten av mai.

Programvaren vil selges via Adobes godkjente forhandlere og på nettet gjennom Adobe Store. Veiledende markedspris er 23.790 kroner for CS5.5 Master Collection, 15.590 kroner for CS5.5 Design Premium, 14.770 kroner for CS5.5 Web Premium, 15.590 kroner for CS5.5 Production Premium samt 10.660 kroner for CS5.5 Design Standard. Dessuten finnes mulighetene for oppgraderinger og volumlisenser tilgjengelig. Alle priser er eksklusiv merverdiavgift.

Adobe supplerer også tradisjonell salgslisensiering av programvaren med en ny abonnementsordning. Kunder som abonnerer på Creative Suite kan velge mellom ettårs abonnement eller månedsabonnement. Man ser for seg at ikke minst bedrifter som driver med film- og reklameproduksjon har behov for å leie inn ekstra bemanning for kortere perioder, helt ned til én måned, og at det derfor kan være praktisk å få leid programvare til ekstramedarbeiderne for korte perioder.

Med et abonnement kan kunden for eksempel få tilgang til Adobe Photoshop for så lite som 290 kroner i måneden for engelsk versjon og 320 kroner i måneden for norsk versjon, Adobe Design Premium CS5.5 for 730 kroner per måned, eller Adobe Creative Suite 5.5 Master Collection for 1190 kroner i måneden.

Les om:

Foto/video