Adobe støtter flere nye kameraer

Adobe støtter flere nye kameraer

Adobe har lagt ut testutgaver av Lightroom 3.4 og Camera Raw 6.4.

Versjonene som nå er lagt ut av Adobe Labs, er såkalte slippkandidater – «release candidates» – av programvaren, det vil si svært nær ferdige, kommersielle utgaver.

Slippkandidater betyr ifølge Adobe at programvaren er grundig testet av utviklerne, men at den vil ha godt av en ekstra testrunde ute i brukermiljøene før oppdateringen distribueres til alle kundene.

Lightroom 3.4

Lightroom er som kjent et arbeidsflyt-verktøy fra Adobe som særlig brukes til å holde orden på store bildemengder gjennom strukturerte kataloger med nøkkelord-tagging av bildene for å sikre gjenfinning.

Programmet gjør det også enkelt å produsere visninger av utvalgte bilder for kunder via lysbildeshow, utskrifter og publisering i gallerier på internett.

Man kan dessuten gjøre en god del bildebehandling internt i Lightroom, selv om programmet er myntet på å brukes sammen med Adobe Photoshop. Versjon 3 av Lightroom har fått positiv omtale blant annet på grunn av sin avanserte bildestøyreduksjon.

Oppdateringen av Lightroom 3 inneholder støtte for en rekke nye kameraer, blant andre Canon EOS 600D og 1100D, Olympus E-PL1s og E-PL2, Olympus XZ-1, Samsung NX11 og Hasselblad H4D-40. Ytterligere kameraer kan komme med på listen innen den ferdige versjonen lanseres.

I tillegg er det kommet en rekke nye objektivprofiler for optikk fra Nikon, Canon. Sigma, Tamron og Leica.

Feilrettinger

Ellers har Adobe lagt inn en del feilrettinger, blant annet på sortering av bildekolleksjoner og noen mindre fargefeil på raw-filer fra enkelte Canon- og Nikon-kameraer, blant andre Nikon Coolpix P7000.

På Mac kan Lightroom 3.4-slippkandidaten installeres og kjøres side om side med tidligere versjoner av Lightroom.

På Windows-pc-er vil 3.4-versjonen fjerne eller skrive over den eksisterende Lightroom-versjonen, for eksempel 3.3. Ifølge Adobe er det bare å reinstallere den tidligere versjonen hvis man vil slutte å jobbe videre med 3.4-slippkandidaten.

Både Mac- og Windows-versjonen av 3.4-utgaven skal kunne dele kataloger med tidligere versjoner uten problemer.

Slippkandidaten kan brukes gratis av alle, også at dem som ikke har installert noen kommersiell versjon tidligere. Dagens Lightroom-versjon koster 2550 kroner inklusive mva. i Adobes nettbutikk, mens oppgradering koster 825 kroner. Dessuten får man 30 prosent rabatt hvis man kjøper programmet sammen med Photoshop eller en av Creative Suite-pakkene. Alle som tidligere har kjøpt en av 3.x-versjonene av Lightroom, vil imidlertid få 3.4-oppgraderingen gratis, melder Adobe.

Camera Raw 6.4

Adobe Camera Raw er en innstikksmodul som Photoshop bruker når raw-formatbilder importeres inn i programmet. 6.4-slippkandidaten som Adobe nå har lagt ut, gir støtte for de samme nye kameraene som Lightroom 3.4 og kommer med objektivprofiler for de samme objektivene.

Den nye versjonen inneholder også noen feilrettinger, blant annet at enkeltbilder som er merket for sletting, tidligere ikke ble flyttet til papirkurven.

Camera Raw er lagd for å brukes sammen med Photoshop CS5 og kan ikke benyttes sammen med Photoshop Elements 9.

En ny installasjonsrutine gjør at det ikke lenger er nødvendig å plassere oppdateringen i en bestemt mappe på disken, slik man måtte gjøre tidligere, melder Adobe.

Slippkandidat 6.4 vil slutte å fungere 31. mai i år. Det samme er tilfelle med slippkandidaten av Lightroom 6.4. Dette innebærer at de endelige versjonene vil foreligge før dette tidspunktet.

Linker til oppdateringene av Lightroom og Camera Raw finner du her .

Les om:

Foto/video