Adobe vil få bort photoshoppe som verb

Adobe vil få bort photoshoppe som verb

Det har blitt vanlig å kalle fotoretusjering for photoshopping, eller å photoshoppe. Det vil Adobe ha slutt på.

Adobes Photoshop er et av verdens mest populære bildebehandlingsprogrammer. Jobber du med foto på data har du helt sikkert prøvd det, kanskje bruker du det også daglig.

LES OGSÅ: Gjør PS Elements 5.0 jobben?

Programmet har blitt så vanlig i bruk at folk har begynt å kalle bilderedigering og retusjering for photoshopping. Når du fikser på et bilde kalles det gjerne å photoshoppe. Produktnavnet har altså blitt et verb, og det liker Adobe dårlig.

- Varemerker er ikke verb, sier selskapet på sine nettsider. Der har de nemlig laget en egen side som skal lære folk av med å bruke Photoshop-navnet som verb. Adobe ønsker at folk skal slutte å si at et bilde er photoshoppet. De ønsker heller at folk skal omtale slike bilder som ”et bilde som er fikset på ved hjelp av Adobe® Photoshop®-programvare.”

Adobe er ikke alene om å få et av produktnavnene sine gjort om til verb. Faren ved å ha et populært produkt er at det risikerer å ende opp som verb, som til slutt ikke har noe med selskapet å gjøre.

På samme måte som verbet ”å google” har blitt synonymt med nettsøk, brukes allerede verbet ”å photoshoppe” om alskens bilder, uansett om det er ” fikset på ved hjelp av Adobe® Photoshop®-programvare” eller et helt annet program.

Se mer hos Adobe (pdf).

LES OGSÅ: Gratis nettversjon av Photoshop

Foto/video