Albumskriver eller vanlig blekkskriver?

Albumskriver eller vanlig blekkskriver?

Hva er den beste måten å få bildene dine i album på - kompakt fotoskriver eller vanlig «allround»-blekkskriver? Eller kanskje begge deler?

Så sitter du der, da, med pc-en full av bildefiler. Kanskje en dedikert albumfoto-skriver er den beste måten å få dem i album på? Vi har prøvd Canons nyeste kompakte fotoskriver.

Alle skriverprodusenter med respekt for seg selv har kompakte fotoskrivere i sitt produktspekter.

Noen kaller disse skriverne for det vi nettopp skrev: «kompakte fotoskrivere».

Andre kaller dem for direkteskrivere, atter andre for albumskrivere.

Uansett snakker vi om små, kompakte skrivere som er dedikert til én type utskrift: Fotoutskrifter i det vi gjerne kaller albumstørrelse, som vanligvis vil si 10 x 15 cm bilder som i størst mulig grad ligner på de forstørrelsene du tradisjonelt fikk hos fotobutikken på hjørnet den gang du leverte inn film til fremkalling.

Noen få av disse skriverne greier å håndtere litt større papir, opptil 13 x 18 cm.

Spesialist eller generalist?

De fleste skrivere vi omgir oss med til daglig, på jobben eller hjemme, er lagd for å oppfylle en rekke ulike utskriftsbehov. Riktignok er det forskjeller ute og går - laserskrivere er nok mer myntet på tekst enn på grafikk og i hvert fall ikke så mye på fotografier, mens blekkskrivere er det riktige valget for dem som ha behov for å skrive ut en del bilder.

Like fullt kan blekkskriveren også brukes til å skrive ut tekstdokumenter.

LES OGSÅ: Slik skriver du ut bilder fra mobilen

De fleste av disse skriverne kan også håndtere en rekke forskjellige typer media. Papir i ulike størrelser opptil A4- eller til og med A3-størrelse, etikett-ark, konvolutter, utskrifter i visittkort- og kredittkort-størrelse, ja, til og med utskrift på kartong og på t-skjorter er mulig med mange av de generelle skriverne.

Denne fleksibiliteten bidrar til å gjøre vanlige laser- og blekkskrivere veldig anvendelige - til nesten alt. Også til å skrive ut fotografier i god fotokvalitet (i hvert fall for blekkskrivernes del) og i albumstørrelse, som er det vi ofte tenker på når vi snakker om å få skrevet ut de digitale bildene fra ferie, fritid og familieliv.

Den store fordelen med albumskrivere av denne typen er hvor enkelt det er å skifte papirkassett med innebygd fargebånd. Forbruket er «synkront» - når det er tomt for papir, er det også tomt for blekk.

Derfor står skriverprodusentene overfor en skikkelig utfordring når de lanserer dedikerte fotoskrivere for bilder i albumstørrelse. Den blekkskriveren du allerede med stor sannsynlighet har, kan produsere albumbilder for deg uten at du trenger å investere en øre mer - bortsett fra i blekk og papir.

Derfor må de dedikerte albumskriverne tilby noe annet enn de vanlige blekkskriverne, noe som de vanlige skriverne ikke er i stand til.

Tradisjonelt har det vært to ting:

1) Albumskriverne er mye mindre enn en vanlig skriver, tar liten plass på skrivebordet og er enkle å ta med seg.

2) Albumskriverne er enklere å håndtere når det gjelder media og rekvisita - les: papir og blekk.

På det første punktet holder albumskriverne fortsatt stand, selv om det også er kommet mange nette og kompakte generelle A4-skrivere på markedet. En del av dem kan utstyres med batteri og brukes «ute i felten», for eksempel på en grillfest om sommeren eller en familiefest i jula.

På denne tiden av året er Canon Selphy ES2 en utmerket skriver til å få julebildene over i album.

Det andre punktet løser albumskriverne ved at papir og blekk gjerne leveres i komplette samlepakker der blekket er avstemt etter antall ark i pakken. Dette har det vært spesielt greit å ordne for sublimasjonsskriverne, som har dominert dette markedet.

Der leveres blekket bokstavelig talt i form av fargebånd på rull, integrert i papirkassetten. Når det siste papiret mates ut av skriveren, er det også slutt på blekket. Dette er det - i hvert fall i prinsippet - mye enklere å forholde seg til enn til en vanlig skriver der man i det ene øyeblikket går tomt for fotopapir, i det neste øyeblikket tomt for gult blekk og så videre.

Problemet er bare at etter hvert som vi har vendt oss til å bruke blekkskrivere, har vi også lært oss å leve med problemet med at papir og annen rekvisita går tomt til ulike tider og at vi derfor vet å utstyre oss med reservelager av blekk og papir, i hvert fall i noen grad.

Dessuten er utskiftingen av blekkpatroner og innlegging av papir blitt så enkelt etter hvert at det ikke lenger virker særlig skremmende på noen av oss.

Derfor er ikke albumskrivernes fordel i punkt 2 særlig relevant lenger.

Les også: Kjøpeguide: Velg riktig skriver

Den tredje faktoren er prisen, både på skriverne og på forbruksmaterialet. Vi har inntrykk av at albumskriverne er i ferd med å tape kampen her. Når man nå kan få blekk-baserte multifunksjonsmaskiner med gode fotoutskriftsmuligheter til 700 kroner, skal det mye til før man supplerer med en dedikert fotoskriver til tusen kroner mer. Og det for en skriver som bare kan brukes til ett formål. Da må i hvert fall behovet for å ha en skriver man kan ta med seg, være stort.

Vi tipper det blant annet er de økonomiske lover knyttet til volumproduksjon som gjør seg gjeldende her. Albumskrivere er og blir et nisjeprodukt som aldri kan matche volumene til vanlige blekkskrivere og multifunksjonsskrivere - og vil derfor heller aldri fullt ut kunne konkurrere på pris. Dessverre.

Direkte eller fra pc?

Albumskriverne har som regel mulighet til å skrive ut direkte uten at bildene er innom pc. Det er en utmerket løsning når man har med seg skriveren ut på tur.

Dette er Canon MP520, etterfølgeren til MP510, blekkskriveren som vi sammenlignet Selphy-utskriftene med.

Mange av skriverne har også mulighet til å justere bildene i noen grad - beskjære bildene, gjøre dem lysere eller mørkere, legge på effekter som rammer, myke kanter og så videre.

For «quick and dirty» redigering ute i felten kan dette være nyttig og greit.

Men alle vi som mener at alle digitale bilder har godt av en runde gjennom bildebehandlingsprogrammet før de skrives ut, kvier oss for å skrive ut bildene direkte.

Vi vet at de fleste bildene trenger en viss oppskarping og at det kan være lurt å ta en titt på fargebalansen, om ikke annet.

På den andre siden snakker vi her om forholdsvis små bildeutskrifter, der slike mangler betyr mindre enn når man skal kjøre A4- og A3-utskrifter av bildene. Derfor er kanskje ikke vår refleksreaksjon mot direkte utskrift og redigering direkte i skriveren så relevant likevel?

Betjeningspanelet på toppen av skriveren har mange knapper, men brukervennligheten er likevel god.

Selphy ES2

Så er vi klar til å gå løs på skriveren som skal være eksempel og prøveklut for alt vi har sagt om direkteskrivere ovenfor.

I produktesken finner vi fem bestanddeler å pakke ut. Selve skriveren er en forholdsvis kompakt enhet i lys grå og eggehvit plast. Med sin vertikale form ser den kanskje ikke så kompakt ut som den egentlig er.

Videre finner vi en pakke med fotopapir i størrelse 100 x 148 mm. Canon har vedlagt 10 ark. Fotopapiret er av typen som er ferdig streket opp på baksiden for å brukes som postkort og med plass for porto. Allerede her oppfordres man altså til å ta med seg skriveren på ferie og sende bilder hjem til familie, slekt og venner.

Foruten selve fotopapiret inneholder pakken også en plastramme med en rull «fargebånd», som har blekk i tre farger - gul, magenta og cyan. Alle fotoutskrifter skapes ved en kombinasjon av disse fargene.

Dessuten er det en ekstern strømforsyning og strømkabel i pakken, samt dokumentasjon i både trykt og digital form - den detaljerte dokument asjonen finner du i pdf-format.

Når man i neste omgang går ut for å kjøpe mer papir og «fargebånd», finner man Canon Easy Photo Pack i flere varianter, blant annet med 50 eller 100 ark og fargebånd som holder akkurat for så mange utskrifter som det er ark i pakken.

LES OGSÅ: Multifunksjon med foto-fokus

Hos nettbutikkene har vi funnet pakker på 50 ark for rundt 225 kroner, mens en 100-pakning koster 320-360 kroner.

I tillegg kan man få kjøpt spesialpapir i såkalt L-størrelse på 89 x 119 mm samt i kredittkortstørrelse, blant annet til å lage visittkort.

Det første man må gjøre når man har fått koblet opp skriveren til pc-en med usb-kabel (medfølger ikke), installert drivere og programvare (som krever en omstart av pc-en) og koblet til strømmen, er å åpne dekselet på høyre side og ta ut rensekassetten som fra fabrikkens side er satt inn der du nå skal sette inn kassetten med papir og skrivebånd.

Selphy-skriveren har kortplasser for de fleste typer minnekort - og for vanlig usb-minnepinne på venstre side.

Kassetten går bare an å få inn én vei, så installasjonen er enkel. Dessuten ledsages man hele tiden av tekst og symboler på lcd-skjermen på toppen av skriveren.

Apropos toppen av skriveren: Den er faktisk ganske rotete, ved første øyekast. Vi talte 17 knapper pluss et hjul. Heldigvis er knappene godt og ganske forståelig merket.

Blant tilbehøret som vi ikke testet, men som er sentralt hvis du har planer om å ta med skriveren på tur, er batteri. Bak et batterideksel på baksiden kan man montere et flatt og oppladbart litium-ion-batteri, som øker vekten på skriveren med rundt 335 gram.

Det tar omtrent fire timer å lade batteriet fullt. Ifølge dokumentasjonen tåler det rundt 300 oppladinger, og hver opplading skal holde til rundt 50 utskrifter i postkort- og L-størrelse eller 100 utskrifter i kredittkortstørrelse.

LES OGSÅ: Proffe fotoutskrifter på rull

Når man starter en utskrift fra pc-en, som vi gjorde først, blir man vitne til en i utgangspunktet ganske merkelig prosess. Vi hadde ikke husket å åpne lokket på den bakre delen av toppen av skriveren, så det første som skjedde, var at dette spratt opp av seg selv. Deretter ble et fotopapir matet ut - med langsiden ut - i en sprekk nederst i forkant av skriveren, og deretter dreid rundt og trukket inn igjen med kortsiden inn. Så ble det trukket opp og ned noen ganger - fire, for å være nøyaktig. Tre ganger for å bli påført blekk og en fjerde gang for å bli påført en tynn, beskyttende hinne, «coating» på engelsk.

Uttoning er en av effektene man kan «bestille» direkte i skriveren. Resultatet ble kanskje ikke helt vellykket på dette motivet.

Takket være dette belegget kan man forøvrig holde utskriften i hendene så å si med en gang den kommer ut av skriveren.

Vår sammenlignende blekkskriver var en Canon MP510 multifunksjonsskriver med fire separate blekkpatroner. Faktisk likte vi hudtonene noe bedre på utskriftene fra Selphy-skriveren, som dessuten gjorde mørke skyggepartier noe mørkere.

Man kan nok si at A4-skriveren ga litt bedre opptegning av detaljer i skyggepartiene, men i det store og hele likte vi den noe økte kontrasten i Selphy-bildene. MP510-bildene ble ganske enkelt litt mer blasse, selv om forskjellen var forholdsvis liten. Også fra MP510-skriveren kjørte vi naturligvis ut bilder i 15 x 10 cm-format, på Canon Glossy Photo Paper.

Skarpheten var omtrent den samme fra begge skrivere, selv om Selphy-bildene umiddelbart så litt skarpere ut på grunn av den forhøyede kontrasten.

På MP510-skriveren tok utskriften cirka 53 sekunder fra vi klikket på ok-ikonet til bildet var ferdig - vi snakker om kantløst 10 x 15 cm-fotoutskrift på fotopapir, men med standard, ikke høy utskriftskvalitet. Vår erfaring er at sistnevnte stort sett bare gir unødig lang utskriftstid uten særlig synlig forbedring av bildet.

På Selphy-skriveren tok det cirka 1 minutt og 17 sekunder å få ut det samme bildet.

Selphy-skriveren er altså litt langsommere. For begge utskriftene inkluderte vi selve prosesseringstiden i pc-en, 5-6 sekunder med den pc-en vi benyttet. Oppgitt utskriftstid på Selphy-skriveren er 1 minutt og 9 sekunder.

Støynivået er litt høyere og mer vedvarende for Selphy-skriveren enn for MP510-skriveren.

Canon Selphy ES2

Pris: Veiledende kr 1 799 inkl. mva., markedspriser fra cirka kr 1 480 til 1 950.

Internett: www.canon.no

Fakta:
Oppløsning: 300 x 600 punkter per tomme med 128 skygger per farge eller 300 x 300 ppt med 256 skygger per farge. 3-tommers lcd-skjerm.

Tilkoblinger: Usb, IrDA, Bluetooth (tilbehør), SD-kort, miniSD-kort, microSD-kort, SDHC-kort, miniSDHC-kort, microSDHC-kort, MMC-kort, MMC-pluss-kort, HC MMC-plus-kort, MMCmobile-kort, MMCmicro-kort, RS-MMC-kort, CF-kort, microdrive, xD Picture-kort, Memory Stick, Memory Stick Pro, Memory Stick Duo, Memory Stick Pro Duo, Memory Stick micro.

Dimensjoner 213,4 x 189,6 x 130,9 mm. Nettovekt cirka 1 955 gram.

Konklusjon

Det er mulig vi aldri lærer av tidligere tabber, men faktum er at vi likte Selphy ES2-skriveren såpass godt at vi godt kunne tenke oss å anbefale den. Utskriftshastigheten er grei og bildekvaliteten er bedre enn vi hadde ventet ut fra tidligere erfaringer med en del slike skrivere fra forskjellige leverandører.

«Tidligere tabber» betyr i denne sammenheng at vi har anskaffet en slik skriver tidligere, hatt det moro med den i tre-fire uker og så opplevd at den er blitt stående ubrukt fordi man ikke husker å skaffe rekvisita - det holder liksom å kjøpe blekk og papir til den vanlige blekkskriveren på hjemmekontoret når man er innom rekvisitabutikken. Andre vi kjenner har høstet samme erfaring.

Likevel blir konklusjonen at selv om det er mange fornuftsgrunner til å la være å kjøpe albumskriver, er det et besnærende produkt å ha tilgang til - ikke minst fordi man kan få levert fra seg ganske gode bildeutskrifter på øyeblikket, der og da, når man er ute på tur, ferie eller på en sosial sammenkomst. Det tas jo altfor mange digitale bilder som ingen noen gang får se...

Les om:

Foto/video