Ansikts-gjenkjenning  i Aperture

Ansikts-gjenkjenning i Aperture

Ansiktsgjenkjenning er blant nyhetene i Aperture 3.

Apple har nå oppgradert sitt program for bildeadministrasjon og bildebehandling, Aperture, til versjon 3.

Ifølge Apple er det over 200 nyheter i den nye Aperture-versjonen. Aperture er myntet på fotoentusiater og profesjonelle fotografer, men flere av nyhetene som er på plass i versjon 3, er hentet fra forbrukerprogrammet iPhoto, som følger med alle nye Mac-er og er en del av iLife-programserien.

Også for iPhoto-brukere

Foruten de tradisjonelle Aperture-brukerne er Aperture 3 også myntet på iPhoto-brukere som ønsker å drive litt mer avansert behandling av bildene sine, sier sjefen for Apples globale markedsføring,

Blant nyhetene som er hentet fra iPhoto 09 er funksjonene Faces og Places. Faces er basert på ansiktsgjenkjenning, en teknologi som de siste årene har funnet veien inn i både digitalkameraer og bildebehandlingsprogrammer.

Places er en funksjon som brukes for å gi bildene en geografisk referanse. Løsningen kan benytte seg av geodata som er med i bildefilen fra kameraets side, eller brukeren kan selv dra bilder over et kart på skjermen og plassere dem på riktig sted.

Mer bildebehandling

Nye Aperture har også fått flere bildebehandlingsmuligheter – opprinnelig var Aperture et program som var ment å skulle eksistere side-om-side med profesjonelle bildebehandlingsprogrammer som Adobe Photoshop, der kun rudimentær bildebehandling vil bli gjort i Aperture. Men bildebehandlingsfunksjonalitet er økt gjennom versjonene.

Nå kommer blant annet en ny Brushes-funksjon for profesjonell retusjering av bildene direkte i Aperture. Det følger med 15 såkalte Quick Brushes som skal gjøre det enkelt å anvende verktøy som Dodge (lysneverktøy), Burn (mørkneverkøy) og verktøy for å gjøre deler av bildet mer uskarpt og så videre – alt uten å måtte gi seg i kast med lagdeling og maskering av bildeelementer.

64-bits

På Mac-er med Snow Leopard og Intel Core 2 Duo-prosessor kjører programmet i 64-bitsmodus, opplyser Apple.

Aperture koster 1690 kroner inklusive mva., mens oppgradering fra tidligere versjon koster 849 kroner. En gratis 30-dagers testversjon er også tilgjengelig. Programmet fås kjøpt hos Apple Store og autoriserte Apple-forhandlere.

Da Apple Store gikk ned tirsdag formiddag trodde mange at nye MacBook Pro-modeller var på vei. Les mer her:

Apple Store er nede

Les om:

Foto/video