Appifiseringen brer om seg

Appifiseringen brer om seg

KOMMENTAR: NRK hiver seg på ny bølge.

Med sin nylig lanserte app for iPhone går NRK nye veier med å tilby sitt nettinnhold til mobilbrukere. Men det er de ikke alene om.

Appifisering

Vis meg dine apper, og jeg skal fortelle deg hvem du er.

I den senere tid har et nytt begrep fått fotfeste i den mobildigitale sjargongen: Appifisering. Smarttelefoner som Apples iPhone får distribuert innhold i små pakker - applikasjoner - som kan inneholde alt fra spill til nytteprogrammer og tilrettelagt innhold.

Innhold i slike små julekalenderpakker har til og med begynt å dukke opp på nyere, intelligente tv-er og også i nettleseren som plattform, eksempelvis Googles Chrome. For mange har Facebook og deres fortellingsramme blitt ensbetydende med internett på samme måte.

Operativsystemet som disse enhetene kjører er ikke Windows eller Mac OS X, men et operativsystem spesielt tilpasset smarttelefonens formfaktor og tekniske muligheter med fokus på batterilevetid kombinert med en rik, multimedial brukeropplevelse.

Og nesten som kanapeer i et cocktailselskap er apper små munnfuller av informasjon og innhold som serveres rett til deg. Du velger selv hvordan du vil sette sammen tallerkenen din - studier viser at smarttelefonbrukere i gjennomsnitt har godt over ett hundre apper installert til enhver tid - hver til sitt bruk.

Så hvordan påvirker det vår hverdag der vi har tilgang til våre digitale nettverk - inkludert internettet - hvor enn vi er?

Flere har påpekt at fokuset gradvis har skiftet over fra det såkalt åpne nettet du har tilgang til via nettleseren til en pen innpakning med sløyfe rundt i en app. Underforstått: Innholdet har gått fra å være ukontrollert og fritt tilgjengelig til å bli pakket inn - med risiko for sensur, sminking, innestengning. Alt for å holde på brukerens oppmerksomhet; alt for å gi noe vår dreis.

Snarvei til nrk.no

Hvor kommer den norske allmenkringkasteren inn i alt dette? Jo, NRKs nye app - treffende nok kalt nrk.no - er ikke noe annet enn en snarvei til deres nettsider. Alternativt kan du tenke på appen som en digital Edens hage som du ikke kan forlate. Appen som (smårutet) vindu mot verdensveven?

Den egne, uttalte ambisjonen er tilrettelegge nettsidenes innhold ikke bare for datamaskiner med også for mobile enheter ved hjelp av responsiv design. Det er utrolig hva man kan få til med den nye HTML5-standarden i våre dager, og rett som det er lurer man på hvorfor man overhodet trenger apper.

Men den sørgelige sannheten er at innholdet fremdeles er det samme - keiserens nye klær og alt det der. Ikke bare er innholdet det samme - også rendringen og formateringen er det samme.

Hva oppnår man fremfor å lage seg et bokmerke til nrk.no på mobilens hjemskjerm? Ikke mye man ikke kan få til med godt skrevne nettsider. Noe utvalg, noen snarveier, gleden av å kunne sveipe rundt på skjermen i en "ekte" app, hurtigkobling til distriktsnyheter. Nett-radio og -tv.

NRK.no Rundt - for iPhone? Nettsidetrim for eldre? Er man redd for at brukere kan bli forledet av hyperlenkens avsporinger?

Til og med en egen side med opplisting av NRKs andre apper er det viet plass til. Er NRKs strategi å la internettet overta for bakkenettet som distrubusjonsplattform for digitalt innhold av ymse slag? Er data- og mobilskjermen den nye tv-skjermen? Har appen blitt en egen kanal? NRK App1?

Forøvrig: Google holder en workshop i forbindelse med WWW2012-konferansen i Lyon i April i år. Tema: Appification of the Web .

Du kan laste ned nrk.no for iPhone fra iTunes App Store gratis her.

Via NRKBeta.

Foto/video