- Apple har ikke vært ærlige med oss

- Apple har ikke vært ærlige med oss

I snart tre år har han jobbet mot Apple. Uten hell. Forbrukerombud Bjørn Erik Thon snakker nå ut om den vanskelige eplekrigen.

Januar, 2006. Forbrukerombud Bjørn Erik Thon får en klage fra Forbrukerrådet. De mener DRM-sperrene på låter man kjøper via Itunes Store er urimelig. De mener det er lovstridig at man bare kan spille musikken på Apples egne musikkavspillere.

- Jaja. Dette var jo også en klage, tenker Thon, mens han blar gjennom papirene.

Men så gikk det opp for han. Dette var ikke en bare "også en klage ". Dette var svære greier.

- Vi så at DRM-sperrene var noe som kunne få store konsekvenser, forteller Thon på sitt kontor i Nydalen, nesten tre år etter.

De så at Apple var en gigantisk konkurrent, og at det hele ville bli nærmest en David mot Goliat-affære. Apple har enorme ressurser, både juridisk, økonomisk og teknisk.

Forbrukerombudet og hans folk satt seg ned og bestemte seg for tre ting: De måtte ha samarbeidspartnere. De måtte være gode. Og de måtte vinne mediekampen.

Det første møtet

Dermed var det hele i gang. Det som skulle utvikle seg til å bli en tre år lang kamp, som ikke engang etter tre år skulle bli løst.

30. mai 2006 sendte Forbrukerombudet et brev til Apple, via Simonsen advokatfirma og deres advokat Espen Tøndel. Thon ville ha svar på hvorfor Apple ikke ville la andre musikkspillere bruke Itunes-musikken.

31. juli får Forbrukerombudet svar. "Itunes setter pris på denne muligheten til å beskrive sin virksomhet" skrev Tøndel på vegne av Apple. I et delvis hemmeligstemplet brev viste de vilje til å endre brukervilkårene, til å gjøre ting klarere for brukerne, men ikke så mye mer. De ba også om et møte med Thon og gjengen. Og det fikk de.

Allerede 25. september troppet rundt 15 av Apples folk opp for å møte det som nå hadde blitt en nordisk allianse i kampen mot DRM. Apple hadde tatt med seg den absolutte toppledelse. Thon og hans nordiske fobrukerombud-venner følte at de ble tatt på alvor, og beskrev møtet som en "god dialog".

- Vi var uenige, men klorte ikke øynene ut av hverandre, sier Thon i dag.

Apple gikk med på å endre brukervilkårene. Men ikke så mye mer.

- De sa de ville ha Itunes Store mer åpen, men at de ikke fikk lov av plateselskapene.

De første gjennombrudd

Dette trodde ikke Thon noe på. Han var hellig overbevist om at økt salg av Ipod var den viktigste grunnen til sperrene, og hadde ingen planer om å gi seg. Det norske forbrukerombudet ble internasjonale mediers kjæledegge. Googler du "itunes + norway" får du over 1,5 millioner treff.

Thon så seg etterhvert rundt etter flere samarbeidspartnere. Sverige og Danmark datt etterhvert av lasset, men han fikk med seg Tyskland og Frankrike, som hadde jobbet med det samme tidligere. Den europeiske alliansen sendte ut en felles pressemelding med klart språk: Itunes måtte skjerpe seg. Ellers ville saken bli tatt opp i retten.

- Men så ville vi gi saken litt tid, for å se hvordan markedet utviklet seg, forteller Thon.

6. februar, Thons bursdag, skjedde det noe han ser på som historisk. Apples toppsjef Steve Jobs skrev et notat: "Thoughts on music". "Noen har oppfordret Apple til å åpne DRM-systemet vi bruker" skrev Jobs, og sa i klare ordlag at DRM-sperrer var noe som hørte fortiden til. Han oppfordret musikkbransjen til å tenke nytt. Han skrev også at mye av kritikken kom fra Europa, og Thon er ikke i tvil om at det var hans europeiske allianse det var snakk om.

LØS I SNIPPEN: Apple-sjef Steve Jobs, her sammen med tidligere Microsoft-sjef Bill Gates. Jobs skrev i et notat at han gjerne skulle sett at platebransjen gikk for en fri løsning for nettmusikk, muligens på grunn av det norske Forbrukerombudet. (Foto: IDG)

2. april 2007 svarte EMI med en aldri så liten bombe. De annonserte at de ville bli de første til å selge DRM-fri musikk på Itunes, og Thon fikk sitt første virkelige gjennombrudd. Senere har Apple lansert Itunes Plus, som tilbyr DRM-fri musikk til noe høyere pris.

- Etterhvert kom det flere andre musikkbutikker på nettet, og vi ville se hvordan disse påvirket markedet, forteller Thon, som dermed lot saken ligge enda noen flere måneder før han tok sitt neste steg.

I mellomtiden brukte Thon mye av tiden til å reise rundt og fortelle hvorfor Apples DRM var noe som måtte dø.

Apple kan få bøter

7. februar i år hadde Forbrukerombudet sitt siste møte med Apple.

- Da kom vi ikke noe særlig videre. De snakket fortsatt om at mye av ansvaret lå på musikkbransjen, sukker Thon.

Det de fikk gjennomslag for, var at brukerlisensen nå faktisk ble endret. 15. februar ble de byttet ut på norske Itunes, og Apple lovet å gjøre det samme for hele Europa. De skal først og fremst være lettere å forstå, og det skal nå også stå hvordan folk kan bryte DRM-sperringen, ironisk nok.

Men Thon var fortsatt ikke fornøyd.

29. september i år ble det kjent at han tok saken videre til Markedsrådet, en rettslig instans. Innen 3. november må Apple komme med et tilsvar, og i mars neste år vil saken trolig bli tatt opp for vurdering. Finner Markedsrådet Apple skyldig i å bryte norsk lov, kan Apple få bøter.

- Vil ikke en eventuell bot fra Norge bli nærmest som et myggstikk for Apple?

- Jeg er ikke så sikker på at de synes det er "greit" om de taper. Dessuten kan andre land ta saken videre på samme måte som vi har gjort om de finnes skyldige her i Norge, sier Thon.

- De ser nok på det vi gjør her som et slags eksperiment.

SPERRET: Kjøper du en plate på Itunes Store, er sjansen stor for at du kun kan bruke de på en Ipod eller noen av de andre musikkspillerne til Apple. Ting har blitt bedre, men fortsatt er det mye som gjenstår for at Thon skal bli fornøyd. (Foto: Apple)

- Ikke vært ærlig

Thon og hans kollegaer har brukt mye tid på saken. Han regner med at flere årsverk har gått med hvert eneste år siden den kalde januardagen i 2006 da klagen havnet på pulten hans.

- Det har vært en blanding av eventyr og eplekrig, smiler han.

I løpet av de nesten tre årene som har gått, har han fått nye venner, men også nye fiender. Apple-menigheten har blant annet skjelt ut Thon for at han angriper noe som de mener fungerer utmerket.

- Har det hele vært verdt det?

- Bare å få på plass ordentlige brukervilkår har nesten vært verdt det alene. Og vi har sett en utvikling i riktig retning, selv om saken ikke har gått slik jeg trodde.

Thon hadde større tiltro til Apple. Han trodde ting ville gå raskere. Og hadde håpet Apple ville være mer åpne.

- Vi får aldri Apple til å si at de har sine sperrer for å selge flere Ipod-er, smiler han.

- Ekstremt viktig

- At plateselskapene ikke ønsker å selge musikk uten sperrer har jeg rett og slett ikke tro på. Dette har blitt brukt som et argument mot oss. Det jeg tror, er at plateselskapene krever at musikken er beskyttet, men ikke at den kun kan spilles av på en spiller. Apple har nok ikke vært helt ærlig med oss der, sier Thon, som likevel ikke vil kalle Apple for løgnere.

Han sier han forstår at det ikke bare er å ta vekk DRM-en i en håndvending, men at Apple gjør det unødvendig vanskelig.

- Mer generelt, hvordan har det vært å jobbe med Apple?

- Det har vært veldig bra, sier Thon, kanskje noe overraskende.

- Vi har fått gjennom nye brukervilkår som millioner av folk nå får glede av.

- Hvordan ser du på fremtiden?

- Jeg skal være forsiktig. Jeg hadde jo trodd ting skulle gå mye fortere enn det har gjort, sier Thon og humrer.

- Men jeg tror vi vil ende der vi vil, med en DRM som ikke hindrer bruken av musikken. Jeg er overbevist om at DRM bare bidrar til mer piratkopiering, ettersom folk ikke vil finne seg i slike vilkår.

- Tror du saken din kan bidra til å forandre musikkverdenen?

- Om bransjen blir tvunget til å gi opp DRM, vil det være utrolig bra, drømmer Thon og ser utover Nydalen.

- Det er en sak som er ekstremt viktig.

Foto/video