Apple lanserer iTunes Match

Apple lanserer iTunes Match

Nå flyttes hele iTunes-biblioteket ut i skyen.

På mandag lanserte Apple offisielt iTunes Match i USA, to uker etter den opprinnelige planen.

iTunes Match, som er en del av den nye iCloud-tjenesten, kan lagre hele musikkbiblioteket ditt i skyen for 25 dollar, omlag 150 kroner, i året.

Skanner og matcher

Men i motsetning til konkurrerende musikklagrings-tjenester fra Amazon og Google, trenger du ikke bruke masse tid på å laste opp filer manuelt.

Apple skanner nemlig all musikken i iTunes-biblioteket ditt og prøver så å automatisk finne låtene dine blant de 18 millioner sangene i iTunes Store. Derav navnet iTunes Match.

Det spiller ingen rolle om sangene er kjøpt hos iTunes eller rippet fra en cd. I teorien vil du kunne legge hele musikksamlingen din på nettet uten å måtte overføre en eneste megabyte. Hvis Apple ikke finner en match, skal du imidlertid kunne laste opp sangen til iCloud manuelt.

Når skanningen og/eller opplastingen er ferdig, vil du ha tilgang til musikken din fra alle slags enheter, så vel Mac- og Windows-maskiner som iPhone, iPad og iPod. Totalt støttes ti enheter (maksimum fem datamaskiner) per Apple-konto.

25 000 låter i 256-kbps

Du kan ha opptil 25 000 sanger tilgjengelig i iCloud med iTunes Match. Musikk kjøpt på iTunes Store teller ikke som en del av denne totalen. All musikken i iTunes Match er tilgjengelig i 256-kbps AAC-kvalitet, også selv om originalfilen på datamaskinen hadde en lavere kvalitet.

For å kunne ta i bruk iTunes Match må du for øvrig ha iTunes 10.5.1 installert. Den nyeste iTunes-versjonen er tilgjengelig som en nedlasting fra itunes.com eller Apples programvareoppdatering. Dessverre er iTunes Match enn så lenge bare tilgjengelig i USA. Når tjenesten kommer til Norge er det bare Apple som vet.

iTunes Match ble avduket i juni sammen med iCloud. Daværende Apple-sjef Steve Jobs sa den gang at tjenesten ville være klar i slutten av oktober.

Foto/video