Apple Lossless blir åpen kildekode

Apple Lossless blir åpen kildekode

Fritt frem for utviklere å bruke Apples tapsfrie komprimering for lydfiler.

Apple Lossless Audio Codec, også kjent som ALAC, er et lydformat utviklet av Apple og som gjør det mulig å komprimere musikk til cirka halve filstørrelsen uten tap av lydkvalitet.

Apple Lossless ble ifølge Cnet først introdusert i Apples Mac OS X Core Audio-rammeverk i 2004, hvor de fleste brukere så (hørte) det som en del av iTunes 4.5. Det støttes på iTunes, Mac, iPhone, iPad og de fleste iPod-modeller.

ALAC går for å være en direkte en konkurrent til Free Lossless Audio Codec, bedre kjent som FLAC, som er et av de mest brukte lossless-lydformatene i dag. FLAC har vært åpen kildekode fra starten, men er ikke støttet på Apples mobile enheter. For spesielt Apple-brukere er det derfor gledelig nytt at Apple har gjort ALAC til åpen kildekode.

Lydformatet er som nevnt støttet i iTunes samt iPod- og alle iOS-enheter. Det brukes også på AirPort Express-enheter via AirPlay. ALAC-filer lagres i en MP4-container med filendelsen ".M4A" - det samme som brukes av AAC som de fleste iTunes-kjøp lagres som, ifølge AppleInsider. ALAC er imidlertid ikke en variant av AAC - førstnevnte er lossless, mens AAC ikke er det.

Ved hjelp av såkalt "reversed engineering" ble koden til ALAC knekt i 2005, og programmer som Plex, VLC, Boxee og XMBC har allerede bygd inn støtte for det. Nå som Apple-lydformatet er sluppet som åpen kildekode, kommer vi antagelig til å se enda mer bruk av formatet i tiden fremover. Hvorfor Apple har gjort dette nå kan man jo bare spekulere i.

ALAC er for øvrig lisensiert under Apache 2.0-lisens. Les mer på Mac OS Forge.

Via Macworld.se.

Les om:

Foto/video