Apple med kopisperre for klær

Apple med kopisperre for klær

I en ny patentsøknad avslører Apple hvordan de vil hindre deg i å bruke deres skritteller med de klærne du vil.

I 2006 kom Apple med Nike+iPod, et samarbeid med Nike hvor en skritteller innebygd i visse sko fra Nike trådløst sender signaler til en iPod. Poenget er å gjøre det lettere å ha oversikt over egen trening.

Men noen bruker denne skrittelleren på måter som Apple og Nike ikke liker, ved for eksempel å fjerne sensoren fra den spesielle lommen i skoen fra Nike og plassere den på "upassende steder" - i sko som ikke er fra Nike.

Klær autorisert av Apple

Dette sier Apple i en patentsøknad de leverte til USAs patentkontor i forrige uke. Søknaden er altså på en patent på et system som skal hindre folk i å bruke Nike+-skrittelleren i sko som ikke har en den spesielle lommen (swoosh) på siden. Dette vil Apple gjøre ved hjelp av en RFID-brikke i klærne.

Klærne med en slik brikke vil så være "autoriserte plagg" , og hvis du prøver å bruke skrittelleren sammen med uautoriserte klær vil den ikke fungere. En av grunnene til å installere et slikt system kan være å hindre folk i å kjøpe sko av et annet merke når Nike-skoene er utslitt. Dette får noen til å sammenlikne denne patenten med kopisperrer (DRM) på digitale varer.

Det er vanskelig å kjøpe en annen portabel musikkspiller enn iPod om din nåværende iPod går istykker og du har kjøpt masse musikk med kopisperre fra iTunes music Store, som bare kan brukes med iPod, og dermed blir verdiløse. På samme måte kan det bli vanskelig å kjøpe sko fra en annen produsent om du da samtidig må bytte treningssystem.

Musikkbransjen har begynt å skjønne at folk ikke vil finne seg i å bli låst inne på den måten. Hvor smart er det egentlig av Apple å prøve å overføre dette døende systemet til produkter som bare lar seg bruke med autoriserte klær? Kom med dine tanker i kommentarfeltet under!

Utklipp av en av DefectiveByDesign.orgs plakater fra kampanjen deres mot kopisperrer i iTunes Music Store. Vil profilen på den neste kampanjen være bundet rundt føttene isteden?

Foto/video