Apple med nytt videoformat

Apple med nytt videoformat

Apple har lansert et nytt videoformat som skal lette redigeringen.

iFrame er navnet på det nye videoformatet som Apple har lansert, og som selskapet nå prøver å få videokameraprodusentene til å innlemme i sine kameraer.

Poenget med det nye formatet er at videofilene skal kunne redigeres direkte på Mac-en, i pc-en eller andre enheter uten å måtte konverteres til et redigerbart format først.

Det nye formatet ble lansert i forbindelse med at Apple la ut en oppdatering av videoredigeringsprogrammet iMovie 09 til versjon 8.0.5.

iFrame er basert på H.264-standarden, som har sine røtter i videokonferanse-markedet. Etter hvert er den blitt en bredt akseptert videostandard ettersom den genererer ganske små filer uten at videokvaliteten svekkes nevneverdig.

Lyddelen i iFrame er basert på AAC-lydstandarden (Advancede Audio Coding), en lydkomprimeringsstandard basert på MPEG-2 og MPEG-4).

To kameraer

I skrivende stund er det bare to videokameraer som støtter den nye standarden. Sanyo har lansert VPC-HD2000A og VPC-FH1A, som begge støtter full hd-video i 1080p-format, men altså også det nye iFrame-formatet.

iFrame har fått en stjerne som symbol, og det er neppe tilfeldig, for den ligner på logoen som Apple benytter for iMovie 09.

Ifølge Apple vil iFrame-formatet øke hastigheten på både import og redigering av videofiler, ettersom de redigeres i det opprinnelige opptaksformatet.

På videokameraer som støtter formatet, vil dette formatet vil være oppført i oppsettmenyen enten som iFrame eller 960x540 30fps. Formatet opererer altså med en videooppløsning på 960 x 540 punkter og en opptakshastighet på 30 bilderuter i sekundet.

En fjerdedel

Videoformatet, 960 x 540 punkter, er som man ser en halvering av målene på full 1080-hd, som altså utgjør 1920 x 1080 punkter. I areal er dermed én iFrame-bilderute en fjerdedel så stor som en 1080-bilderute.

Dette har flere konsekvenser. For det første garanterer det at Mac-en eller pc-en som skal brukes til å redigere iFrame-videofiler, får en kraftig redusert prosessorbelastning sammenlignet med håndtering av filer i fullt 1080-format.

For det andre borger det for enkel opp- og nedskalering til etablerte formater. Det er kanskje ikke en tilfeldighet at en halvering av breddeformatet gir et bildeformat på 480 x 270, som passer godt på en iPhone-skjerm, som har en oppløsning på 480 x 320 punkter.

Tilpasset tablet?

For det tredje går enkelte spekulasjoner på nettet ut på at formatet kan passe til en liten tablet-maskin som det lenge har ryktes at Apple jobber med å utvikle i all hemmelighet, en slags forstørret iPhone, om man vil. Fremtiden vil vise om det er noe grunnlag for slike rykter.

Apples egen begrunnelse for iFrame-formatet er at dette er et datamaskin-vennlig format designet av Apple for å forenkle prosessen med å arbeide med video som du har tatt opp med videokameraet ditt.

Apple skriver at med iFrame vil videoen i kameraet være i samme format som formatet man redigerer i. Derfor går det raskt å importere video, og filstørrelsen vil være liten.

Basert på bransjestandarder

iFrame er basert på bransjestandarder som H.264, AAC, MP4 og QuickTime, så iFrame kan brukes med kompatible Mac- og pc-applikasjoner, skriver Apple.

iFrame er trolig først og fremst en konkurrent til AVCHD-standarden fra Sony og Panasonic. Problemet er at når AVCHD-filer importeres inn i iMovie, må filene «omkodes» via Apple Intermediate Codec, som tar tid og krever mye diskplass. Proff-programmet Apple Final Cut Pro konverterer på tilsvarende måte til AppleProRes-kodeken. Ved å bruke iFrame-formatet hele veien sparer man tid og diskplass, er Apples budskap.

Apples informasjon om formatet finner du her .

Les om:

Foto/video