Apple oppdaterer to iPod-er

Apple oppdaterer to iPod-er

iPod nano og iPod touch spisses - og iPod Classic består.

Ny funksjonalitet og kapasitet for iPod nano og iPod touch.

iPod-musikkspillerene og den nettbaserte musikkbutikken iTunes er fremdeles big business for Apple. Hele 16 milliarder nedlastinger fra iTunes kan Apple skilte med totalt.

Over 300 millioner iPod-er har Apple solgt så langt. Til sammenlikning tok det Sony 30 år å selge 230 00 Walkmen. September-eventet hos Apple var tradisjonelt tidspunktet for iPod-produktnyheter - også denne gangen. To produkter i iPod-serien oppdateres nå.

Apples serie bærbare musikkspillere er den minuskuløse iPod shuffle (helt uten skjerm), iPod nano, iPod touch og iPod Classic. Sistnevnte er den eldste modellen i serien, og nå den eneste som benytter seg av en tradisjonell harddisk for lagring og ikke flashminne.

Mange hadde kanskje forventet at iPod Classic-modellen ville fases ut, men det er fremdeles ikke nok kapasitet tilgjengelig på de andre modellene til å erstatte denne høykapasitets-spilleren. Modellen er uendret, og det samme gjelder for treningsfavoritten iPod shuffle.

iPod nano

Modellen som ser flest endringer er den berøringsbaserte iPod nano. Den ser lik ut, men brukergrensesnittet er endret slik at ikonene nå fyller hele skjermen. Nano-en kjører ikke en nedskalert versjon av iOS, men et proprietært OS.

iPod nano viste seg å være populær som modde-objekt, og mange lagde armbånd slik at den kunne bæres rundt håndleddet. Den kommer riktignok med en klips som feste, men Apple hadde nok ikke forutsett at mange kunne tenke seg denne som tidsmåler.

Den originale modellen kom med en innebygget klokke, slik at det personlige uttrykket ble noe upersonlig. Derfor lanserer Apple ny hele 16 forskjellige sifferblad - alt fra analoge etterlikninger til digitale kreasjoner. Til og med en Mikke Mus-klokke kan du nå få.

Apples iPod-er er også populære blandt mosjonister, og flere modeller har støtte for NIke+ og kan også kommunisere med trådløse skrittmålere. Nye iPod nano kan nå også spore treningsøktene dine uten ekstrautstyr. Den kan holde styr på tid, antall skritt, takt og distanse samt forbrente kalorier.

Øktene kan lastes opp til Nike+-nettsiden for oversikt og loggføring. Der kan du også sette deg mål og konkurrere mot venner i tillegg til å registrere treningsløyper. Nanoen kan også gi deg oppmuntring underveis i løpet parallelt med musikk- eller FM-radioavspilling.

iPod nano kommer i syv forskjellige farger: Sølv, grafitt, blå, grønn, oransje og rosa.

Pris i Norge fra Apple direkte er 999 kroner for 8 GB-modellen og 1190 kroner for 16 GB. Alle modeller kan graveres gratis ved bestilling direkte fra Apple.

iPod touch

Også iPod touch - lillebroren til Apples iPhone - er oppdatert. Denne modellen er i store trekk lik med mobiltelefonen, og har dermed de samme mulighetene for apps, musikk og video. Modellen har blitt en utrolig populær spillmaskin, og vil dra nytte av de nye funksjonene som ligger i det oppdaterte operativsystemet iOS 5 som lanseres om cirka en uke.

Hva er nytt? For det første kan du nå få den i elegant hvitt. Kapasitet og pris er også oppdatert. Men mye ligger i skytjenesten iCloud og i programvaren iOS 5. Hvor du nå for eksempel kan sende iMessages-meldinger gratis mellom iOS-enheter. En form for wlan-baserte tekstmeldinger - bare gratis.

Priser i Norge er 1490 kroner for 8 GB, 2290 kroner for 32 GB og 3090 kroner for 64 GB. Bestiller du en slik modell nå fra Apple direkte, vil denne komme med iOS5 forhåndsinstallert.

Og iTunes 10.5 er også rett rundt hjørnet, med funksjonalitet for iCloud, trådløs iOS-synkronisering og iTunes Match-tjenesten.

Alt i alt ikke de helt store nyhetene på maskinvare-fronten. Apple har selv antydet at de vil skalere ned dette produktspekteret over tid samtidig som iPod touch og iPhone tar over for den tradisjonelle iPod-en.

Oppdatert:

Det viser seg at den gamle 2010 iPod nano-modellen faktisk kan oppdateres med ny programvare for å få samme funksjonalitet som den nye - det vil si både UI-endringene, skritteller-oppdateringen og de nye klokkene. Nedlasting via iTunes når iPod'en er tilkoblet med ledning.

Du kan lese mer om Apples iPod-serie her.

Les om:

Foto/video