Apple stoppet privat underlivskalender

Apple stoppet privat underlivskalender

Apple har streng sensur, og 11 tissekoner pluss 11 bakender ble litt i meste laget for Apple.

Apple er kjent for å følge nøye med på hvilke programmer og spill som legges ut til nedlasting på App Store, men selskapets sensur går lenger enn som så. Også fototjenesten i iPhoto, hvor du kan bestille blant annet fotobøker og kalendere, er underlagt Apples strenge sensur.

Det fikk et kvinnefotballag i Danmark erfare, da de ønsket å trykke opp en relativt personlig kalender i forbindelse med en av lagkameratenes 30-årsdag.

Til tross for at kalenderen kun ble bestilt i ett eksemplar, og ikke på noen måte var ment for salg eller offentliggjøring, sendte Apple fotoboken i retur, med melding om at innholdet var støtende, og brøt selskapets retningslinjer.

Så var da også bildene i kalenderen av det litt annerledes slaget.

- Det var 11 bilder av tissekonene våre, og et fellesbilde hvor vi viste frem rumpene våre, hvor det stor "tillykke med fødselsdagen", forteller Rie Løgsted, som hadde laget kalenderen i samarbeid med lagkameratene på et fotballag fra Sjælland i Danmark.

- Det var bare en tullete ide, som hadde vokst seg større etter noen fester. Når man spiller fotball sammen, ser man jo hverandre nakne hver uke. Vi har også hatt et drikkespill hvor vi har konkurrert om å ha mest hår nedentil, fortsetter Løgsted.

Men det var altså i meste laget for Apples sensurapparat.

Ølflasker, briller og sprellemenn

Det kan være at det er jentenes frie fantasi som har fått Steve Jobs' ansatte til å både rødme, og så avvise hele prosjektet. Kalenderen fotballaget ønsket å trykke består nemlig av nærbilder av spillernes underliv, med litt forskjellig pynt og kostymer.

- Det har blitt brukt både sigaretter, solbriller, gummibjørner og ølflasker. Og i ølflaskens tilfelle må det presiseres at det nok kan se ut som om det drikkes av flasken, forklarer Rie Løgsted i et intervju med danske CRN.

- Et av bildene skal også forestille en sprellemann, hvor det er malt en figur og det henger en snor ut som man kan trekke i. I aprilbildet inngår naturlig nok påskeliljer, mens det på desemberbildet er laget en nisse ved hjelp av litt vatt og to Mentos som briller.

Til tross for 12 sider med relativt eksplisitt nakenhet, mener Løgsted at Apple ikke har noen grunn til å være vrange.

- Bildene er tatt forfra og nærme, men de er på ingen måte vulgære. De er heller litt sjarmerende, mener Løgsted, som hadde problemer med å holde bursdaggaven hemmelig for lagkameraten som fylte 30.

- Noen av "kostymene" krevde nemlig at man måtte la håret nedentil gro, så det var en del ganske morsomme frisyrer en stund. Det var også noen av jentene som måtte vente med å dusje til de kom hjem, siden de hadde tegninger nedentil som rett og slett ikke gikk bort med det første.

Ideen til boken kom i fylla

- I edru tilstand var det ikke alle som hadde like lett for å gjennomføre ideen. Men vi fant frem litt øl og fingermaling, så ordnet det seg. Selv om vi ser hverandre nakne hver uke, er det litt spesielt å stå der i t-skjorte og sokker, mens man får tegnet en sprellemann på tissekona, sier Rie Løgsted.

Etter to dagers betenkelsestid kom svaret fra Apple om at kalenderen ikke ville gå i trykken, grunnet "upassende" innhold.

"...we identified content that is in violation of our Terms of Service. As a result, your order has not been processed," skriver Apple-medarbeideren Patrick, som videre viser til informasjon som ikke egentlig forklarer årsaken til at Apple avviste boken i trykken.

Det eneste fotballjentene kunne gjøre var å akseptere avgjørelsen, uten å egentlig bli helt kloke på grunnen.

- Vi holdt på å le os si hjel fra vi fikk e-posten, men hadde rett og slett ikke tid til å gjøre noe med det. Vi hadde det ganske travelt, så det endte opp med at en av oss skrev ut og laminerte bildene på jobben. Hun klarte å glemme det ene bildet i skriveren, så det ble liggende der en hel dag.

Gir ikke opp

- Den er så flott at den rett og slett må trykkes i flere eksemplarer. Det har vært mye snakk om *skamleppekreft* om dagen, så vi tenkte at vi kan selge kalenderen og kanskje tjene noen kroner for å støtte kreftsaken. Men noen sigaretter blir det nok ikke da. Men kanskje man kunne brukt en amagerstang (fyllt lakrisstang) eller noe lignende.

Og skal man tro danske trykkerier er det håp for at jentene skal få sendt kalenderen sin i trykken. Danske trykkerier er nemlig ikke fullt så strenge som Apple.

- Jeg har vært i bransjen i mange år, og har sett mye rart. Blant annet porno. De gangene ting blir avvist, er det gjerne dyr eller barn inne i bildet. Altså ting som ikke ligger innenfor lovens rammer. Men vi kan ikke gå inn og leke politi, med mindre det er snakk om noe som er ulovlig, og det høres det ikke ut som om er tilfelle her, sier Jesper Purup, direktør hos Digitaltrykkeriet i Århus.

Les originalsaken hos danske CRN.

Del denne saken med dine venner.

Foto/video