Apple TV krymper og streamer

Apple TV krymper og streamer

En fjerdedel så stor som gamle Apple TV.

OSLO/LONDON (Macworld.no): Andre-generasjon Apple TV er bitte-liten og uhyre enkel å betjene.

- Really simple, sa Apple-sjef Steve Jobs da han lanserte den nye enheten, som han sa skulle være «mer forbruker-elektronikk» og «mindre datamaskin» enn forgjengeren.

Derfor har den nye Apple TV ingen intern harddisk som man må synkronisere opp innhold mot. I stedet må alt som skal vises, streames enten fra en nettbutikk som leverer video og musikk, eller via det lokale nettverket, for eksempel fra en Mac.

LES OGSÅ:

Fra iTunes til Spotify

Det er også slutt på å kjøpe filmer og tv-serier til Apple TV fra iTunes-butikken. Apple går helt over til leiemarkedet når det gjelder filmer og tv-serier.

Billig å leie

Og det skal bli billig, lover Jobs. USA-prisene blir 4,99 dollar for en ny HD-film, så snat filmen er tilgjengelig i HD, og 99 cent for et tv-show. Riktignok er det bare tv-selskapene ABC og Fox som er med på Apples utleiemarked foreløpig.

I tillegg kan abonnenter på Netflix-tjenesten hente ned filmer gratis - Netflix er stort i USA, mens videoutleiekjeden Blockbuster derimot stamper i motvind.

Vi med norsk iTunes-konto får imidlertid ingen glede av noe av disse leiemulighetene i overskuelig fremtid.

LES OGSÅ:

Se iTunes-filmer fra USA

Derimot kan vi fortsette å bruke nye Apple TV til det vi har brukt forgjengeren til, blant annet vise lysbildeshow, spille av iTunes-musikk, se på YouTube-videoer, vise filmer du har liggende i iTunes-biblioteket på din Mac eller Windows-pc og så videre.

Du kan også vise foto og filmer fra nettsteder som Flickr og Apples MobileMe-tjeneste.

Man kan også streame innhold fra en iOS-enhet, altså for eksempel en iPhone eller iPad, til nye Apple TV ved hjelp av AirPlay, tidligere Air Tunes.

Brukergrensesnittet på nye Apple TV ser ut til å være det samme som tidligere. Størrelsen er dermed altså mye mindre. Nye Apple TV er 23 millimeter høy mens bredde og dybde er 98 mm i hver reetning. Til sammenligning er forgjengerens mål 28 mm høy og 197 mm høyde og bredd.

Nye Apple TV har HDMI-port, optisk lydkontakt, Ethernet-port og mikro-usb-kontakt i tillegg til at den har infrarød mottaker for å kunne styres fra den lille fjernkontrollen.

Og prisen blir...

Dagens Apple TV har 160 GB disk og koster 2390 kroner i Apples norske nettbutikk. Prisen på nye Apple TV er i USA redusert fra 299 til 99 dollar, og den skal komme i salg om en måneds tid, i hvert fall i USA, der man kan legge inn forhåndsbestilling på den nå.

Det kan man ikke hos Apples norske nettbutikk, og norsk pris er heller ikke kunngjort i skrivende stund, men vi gjetter på 990 kroner eller deromkring.

(Bidragsytere til denne artikkelen var Kirsti Østvang i London og Arne Vaa og Toralv Østvang i Oslo.)

Les om:

Foto/video