Apple TV oppgraderes

Apple TV oppgraderes

Apple har sluppet en gratis oppgradering av programvaren til medielinken AppleTV. Her er nyhetene.

Gizmodo og AppleInsider har tatt en nærmere titt på "Take Two" , den nye, gratis programvareoppdateringen til AppleTV, som ble lansert natt til onsdag norsk tid. Foruten ny firmware og nytt grensesnitt er det en hel rekke andre godsaker. Den nye programvaren gjør AppleTV til en mer komplett medielink og en større konkurrent til en mediesenter-pc, men det er fortsatt ting vi savner...

HD-kvalitet
For det første har AppleTV nå bedre støtte for å avspille filmer i HD-kvalitet. Apple TV er i basis en billig-Mac, og det er grenser for hva du kan få til med maskinvaren i bunn. Grafikkortet støtter ikke mer enn 1280x800 punkters oppløsning. Dagens boks vil altså aldri være i stand til å dekode og kjøre ut video i 1080p.

Med den nye Take Two-programvaren kan imidlertid video i 720p oppskaleres og leveres som et 1080p-signal til tv-er som har støtte for det. Dette minner om den oppkonverteringen mange dvd-spillere gjør.

Video i 720p kan altså kjøres enten i full oppløsning eller oppskaleres, om man ønsker det. Mange tv-er kan også håndtere oppskaleringen, men AppleInsider mener Apple TV gjør en bedre jobb. AppleInsiders testere mener forøvrig at det er bortimot umulig å se forskjell på ekte 1080p og oppskalert 1080p dersom man ikke har en tv som er på mer enn 50 tommer.

Kan endelig kjøpe musikk
Med den nye programvareoppdateringen er det endelig mulig å kjøpe musikk direkte fra AppleTV. Dette er kanskje den aller viktigste oppdatertingen. Det er en svært savnet funksjon, som undertegnede gleder seg til å prøve ut i praksis.

Leie-film
Foreløpig er muligheten for å leie filmer ikke tilgjengelig i Norge, men det går fint å se høyoppløste trailere og podcaster. Noen pikselartifakter er det rapportert om, men bildekvaliteten får bestått. Høyoppløst video over nettet krever imidlertid en skikkelig bredbåndsoppkobling.

Støtte for Airtunes
Og endelig har Apple fått på plass støtte for Dolby Digital (5.1-lyd) og AirTunes. Dolby Digital var en klar mangel, mens AirTunes er en ny, interessant funksjon. På enhver pc med iTunes kan man nå velge Apple TV, slik at man sender lyden ut gjennom Apple TV, på samme måte som man kan sende lyd ut gjennom AirPort Express. Tenk deg at du sitter i stua med pc-en på fanget og har lyst til å sette på musikk. Da starter du bare musikken på pc-en og velger Apple TV som output-kilde. Eller kanskje en kompis har med seg pc-en og har noen låter han vil at du skal høre.

Apple TV vil da vise albumcoveret og avspillingstiden. Utover dette er det pc-en som fjernstyrer Apple TV, og fjernkontrollen benyttes ikke til spoling og sporbytte.

Nytt brukergrensesnitt
Det opprinnelige brukergrensesnittet i Apple TV var svært likt Front Row, med noen menyvalg som var presentert med store ikoner: Movies, tv, Music, Podcasts, Photos, Youtube og Settings. Enkelt og lekkert. Men nå er det skrotet. Den nye versjonen har en forenklet navigasjonsskjerm som benytter to kolonner, med zooming inn i funksjonene. Alt i alt konkluderer AppleInsider med at navigasjonen nå er blitt kompleks. Problemet er at nye funksjoner nødvendigvis gjør at navigasjonen måtte endres.

En god ting er at det nå er støtte for flere menyspråk, deriblant norsk.

Andre nyheter
Blant øvrige nyheter som er verdt å nevne finner vi nå støtte for Flicker og .Mac Web Gallery. Sistnevnte støtter også at man legger opp egne filmklipp. Det kan man også få til gjennom Youtube-støtten, som finnes allerede.

Last ned!
Alt i alt fremstår oppgraderingen som en nødvendighet for alle som har skaffet seg en Apple TV. Nedlasting av Take Two gjøres automatisk via den innebygde funksjonen for programvareoppdatering.

Med den nye versjonen har det også dukket opp en rekke nye grunner til å kjøpe denne geniale lille boksen. Det vi fortsatt savner, og som vi har gitt den slakt for tidligere, er formatstøtten på videosiden. La oss få bruke alle de kjente og kjære videoformatene, så er denne boksen en vinner! Og det er på tide å utnytte usb-kontakten bak til noe. La oss i det minste få synkronisere iPod-en og koble til en ekstern disk eller minnepinne.

Kilder: AppleInsider og Gizmodo.

Les om:

Foto/video