AppleTV blir AppTV?

AppleTV blir AppTV?

Analytiker Gene Munster har tro på at Apple har store planer for AppleTV.

Mandagens store begivenhet vil være WWCD'09, Apples årlige utviklerkonferanse (Worldwide Developers Conference). WWDC er tradisjonelt også en arena for produktannonseringer og -lanseringer.

Fra før av er det knyttet store forventninger til ferdigstillingen og den generelle lanseringen av versjon 3 av operativsystemet for iPhone og iPod touch. Det regnes også som sannsynlig at Apple vil benytte anledningen til å komme med flere offisielle detaljer rundt innholdet i det nye Mac-operativsystemet OS X 10.6, kodenavn Snow Leopard - og forhåpentligvis en snarlig lanseringsdato.

Skal vi tro ryktebørsen, og det ser også veldig troverdig ut, så er Apple også klar med en oppdatert versjon av deres mobiltelefon iPhone. WWDC vil være en passende anledning til å vise frem denne, og hvem vet - kanskje til og med Steve Jobs gjør en gjesteopptreden dersom han virkelig er frisk nok igjen og klar til å komme tilbake til det daglige virket i Apple-ledelsen.

LES OGSÅ: Steve Jobs virker frisk

Men den kjente Apple-analytikeren Gene Munster mener Apple kanskje også har et ess til opp i ermet. Han ser for seg en oppdatert versjon av AppleTV-boksen, som kan få nytt liv som en spillmaskin, og med muligheten av å kunne bruke en iPhone eller en iPod touch som fjernkontroll og styringsenhet.

AppleTV har av Steve Jobs blitt omtalt som et hobbyprosjekt, og selv om det er en meget lovende enhet har den aldri tatt av helt, kommersielt sett. Dette kan muligens skyldes motstanden Apple møter blant annet i filmbransjen, som stikker kjepper i hjulene for Apples modell for salg av digital film.

AppStore-suksess - hva nå?

Men den store suksessen som Apple har hatt med iPhone og iPod Touch og programvare-utsalgsstedet iTunes AppStore leder Munster til den konklusjonen at det neste logiske skrittet for dette knutepunktet er mot en fysisk enhet som er knyttet opp mot tv-en. Og det høres forsåvidt både realistisk og troverdig ut.

AppStore har vært en suksess, ikke bare for Apple, men også for utviklerene. Den enorme distribusjonsflaten man plutselig har tilgang til, har gjort at mange programmerere har droppet å utvikle for frittstående maskiner og heller går over til iPhone-programmer. Lave priser som veies opp av et stort volum kombinert med Apples DRM-modell har gitt stor kapital-strøm for selv små, uavhengige utviklere.

LES OGSÅ; Ikke kjøp iPhone nå!

Men det er ikke noe diminutivt ved å utvikle for iPhone-operativsystemet. For strengt tatt er dette ikke noe annet enn en nedskalert versjon av Apples fullverdige operativsystem OS X. Programmeringsspråket er Cocoa, det samme objektorienterte språket som er ett av fire for OS X-basen (ved siden av Carbon, POSIX og Java). iPhone-applikasjonssuksessen har også dratt mange utviklere som tidligere ikke hadde kjennskap til Mac-plattformen over til Apple-verdenen - noe som selvfølgelig lover godt for fremtidige Mac-programmer.

Først programvare

Munster regner ikke nødvendigvis med at en ny set-top-boks med direkte tilgang til iTunes AppStore nødvendigvis vil være klar til WWDC. Men kanskje et utviklingsgrensesnitt vil være klart.

For det første trenger man en SDK-utviklerpakke, som gir utviklerene tilgang til maskinvaren. Og en Apple-boks med grensesnitt mot tv-en og som i tillegg lar deg bruke en iPhone som kontroller ved hjelp av en gratisapplikasjon høres veldig fornuftig ut.

Det trenger selvfølgelig ikke være en AppleTV - det kunne like gjerne være en Mac mini. Men hele poenget er vel å treffe et prispunkt som er lavt, og da vil en nedskalert AppTV være det riktige. Og dersom Apple til og med klarer å integrere en Blu-Ray-spiller - ja, da er vi solgt!

Via AllThingsDigital

Foto/video