Avansert billig-Photoshop

Avansert billig-Photoshop

Kompleks Photoshop CS4-teknologi dukker opp i Elements 8.

Ny, avansert bildebehandlingsteknologi som ble lansert i Photoshop CS4 i fjor høst, dukker nå opp i billigversjonen Adobe Photoshop Elements 8.

Adobe lanserer i disse dager versjon 8 av både Photoshop Elements og Premiere Elements, forbrukerprogrammer for henholdsvis bildebehandling og videoredigering. Programmene blir tilgjengelig i begynnelsen av oktober.

Foruten Windows-versjoner av Photoshop Elements og Premiere Elements kommer det også en Mac-versjon av Photoshop Elements – også den med versjonsnummer 8.

Adobe har tradisjon for å komme med nye Elements-versjoner på denne tiden av året, for å ha noe nytt til førjulssalget.

Avansert teknologi

For et års tid siden, da den nye CS4-versjonen – altså proff-utgaven – av en rekke av Adobes programmer ble lansert, viste Adobe frem ny, avansert teknologi i Photoshop CS4 kalt Content-Aware Scaling. Ved hjelp av denne funksjonen kan man strekke ut eller trekke sammen bilder uten at kjente elementer som for eksempel mennesker i bildet blir forvridd og forvrengt.

Programmet detekterer hudtoner og passer på at områder med slike elementer blir spart for proporsjonsendringene. Dessuten kan man selv gå inn og definere enkelte soner i bildet som blir beskyttet mot forvrengninger.

Nå dukker denne avanserte teknikken opp som en ny funksjon i forbrukervarianten Photoshop Elements 8. Her har funksjonen fått en litt mindre teknisk betegnelse, Recompose.

Mer intelligent ansiktsgjenkjenning

Ansiktsgjenkjenning er for så vidt ikke noe nytt i Photoshop Elements – i versjon 7 har man et menyvalg kalt «Find Faces for Tagging...». Men nå er denne teknologien ytterligere forbedret og programmet har fått en ny funksjon kalt People Recognition. Den går ut på at programmet ikke bare detekterer ansikter, men også kan identifisere hvilke personer ansiktene tilhører. Denne funksjonen blir over tid mer og mer intelligent i takt med at programmet lærer seg å koble sammen navn og ansikt.

Samtidig kommer en ny funksjon kalt Auto-Analyzer som gjør det mulig å analysere medieinnholdet automatisk og legge til informasjonstagger som gjør det lettere å finne igjen de bildene man er på jakt etter.

Photomerge Exposure skal gjøre det enkelt å slå sammen flere bilder av det samme motivet, for eksempel med og uten blits, til ett bilde med perfekt lyssetting som viser alle detaljer.

Videre har nå Quick Fix-funksjonen forhåndsvisning, slik at brukeren lettere kan velge de beste fargeinnstillingene, samt kontrast og lys fra en rekke forhåndsvisninger. En annen nyhet er Online Album-maler, som kan benyttes til å presentere både video og fotografier til venner og familie, ifølge pressemeldingen fra Adobe.

LES OGSÅ:

Picasa kjenner igjen ansikter

Videoredigering

Adobe hevder at Adobe Premiere Elements er verdens mest solgte videoredigeringsprogram for hobbybrukere. Også dette programmet kommer nå i versjon 8-utgave, og Adobe hevder at det er enklere enn noensinne å lage imponerende videofilmer ved hjelp av programmet.

- Med nye Organizer og de automatiske funksjonene i Premiere Elements 8 tilbyr vi en rekke funksjoner hvor det kun kreves noen museklikk for å komme i gang med et videoprosjekt, sier Mattias Jonsson, produktansvarlig for foto hos Adobe Systems Nordic.

Den nye funksjonen Auto-Analyzer gjør det mulig å automatisk analysere og tagge medieinnhold slik at brukeren raskt kan finne det mest interessante og beste innholdet. En annen nyhet er at brukeren raskt kan forhåndsstudere videoopptak i fullskjermmodus og samtidig legge til informasjonstagger.

Premiere Elements 8 har også nye intelligente funksjoner som tar hånd om grovarbeidet i videoredigeringen og gjør det enkelt å lage imponerende filmer. For eksempel finnes SmartFix, som automatisk forbedrer opptak med mye rystelser og korrigerer farger og lys, mens Smart Trim gjør det enklere å oppdage og redigere bort uinteressante deler av opptaket. I SmartMix, kan man også på en enkel måte balansere ulike lydspor, slik at filmopptaket får et gjennomgående profesjonelt lydbilde.

Prisene

Adobe Photoshop Elements 8 for Windows koster 975 kroner inklusive mva. Det samme er prisen for Adobe Photoshop Elements 8 kjøpt separat. Man kan også kjøpe de to programmene i en samlepakke til 1 475 kroner.

Adobes programmer selges via Adobes forhandlere og på Adobes egen nettbutikk hos www.adobe.no .

Opplæringsvideoer om Adobe-programmene finner du hos tv.adobe.com , selv om det ikke lå noe materiale om versjon 8 av Elements-familien der da vi lette.

Les om:

Foto/video