Avansert forbruker-video for Mac

Avansert forbruker-video for Mac

Drømmer du om Final Cut Pro, men har ikke råd? Det har Apple et råd for: Final Cut Express 4.

Apple har nå lansert versjon 4 av Final Cut Express. Dette er avansert videoredigering for en billig penge.

Er du blant videoentusiastene som drømmer om Final Cut Studio 2 (samlepakken) med sitt kjerneprogram Final Cut Pro 6 (videoredigerings-programmet)? Og så synes du ikke at du har råd til å legge ut de 11 490 kronene som pakken koster? Da bør du ta en titt på Final Cut Express 4.

Mikse videoformater

De to viktigste forbedringene med Final Cut Express 4 er etter vår mening – vel å merke før vi har fått testet programmet – at du kan blande alle slags videoformater på tidslinjen, og at programmet er blitt vesentlig billigere.

Fordelene med å kunne blande videoformater har vi allerede prøvd i Final Cut Pro 6. I disse tider, med så mange slags videoformater, en rekke sd-varianter og snart like mange hd-varianter, inkludert avchd, er det av uvurderlig betydning å kunne blande og mikse formatene uten å måtte drive med en masse komplisert og tidkrevende konvertering på forhånd. Nå har Apple videreført denne muligheten i forbruker- og entusiastprogrammet Final Cut Express 4.

Final Cut Express har et brukergrensesnitt som er til forveksling likt Final Cut Pro.

Den forrige versjonen av Final Cut Express kostet over 2500 kroner. Nå er prisen satt ned til 1590 kroner. Dermed er det lettere for Mac-brukende videoamatører å forsvare overgangen til et litt mer avansert videoredigeringsprogram enn Imovie.

Imovie følger med gratis med alle nye Mac-er og fås ellers kjøpt som en del av Apples Ilife-pakke. I siste versjon, Imovie 8, er imidlertid programmet blitt et enda mer utpreget amatør- og nybegynnerprogram enn de foregående utgavene var. Derfor sitter det nå mange Mac-brukere rundt omkring og lurer på hva de skal gjøre med videoopptakene sine. Mange ønsker jo å redigere litt mer proft enn hva Imovie tillater.

50 nye effekter

Final Cut Express 4 gjør det forøvrig mulig å importere påbegynte Imovie-prosjekter og bearbeide dem mer avansert i Final Cut Express, som blant annet byr på en rekke FxPlug-filmeffekter og -filtere. Over 50 nye slike effekter er med i Final Cut Express 4.

Den nye Open Format Timeline gjør det mulig å blande dv-opptak, hdv-opptak og avchd-opptak på tidslinjen og redigere i sanntid. Final Cut Express 4 støtter både 1080i- og 720p-formatene, og programmet sørger for automatisk å foreta den nødvendige skaleringen, beskjæringen og justeringen av bilderaten på importert videomateriale.

Sammen med programmet får man LiveType 2, som gjør det lett å lage animerte tekster og titler til videofilmene.

Final Cut Express 4 kan brukes både på PowerPC- og Intel-baserte Mac-er, men avchd-video forutsetter at man bruker en Intel-Mac.

LES OGSÅ: Stødig video med Final Cut Pro 6

Les om:

Foto/video