BBC åpner videoarkiv

BBC åpner videoarkiv

Med brask og bram åpner BBC en ny nettjeneste for ukens program. - Jeg er ikke imponert, vi har kommet mye lengre, sier Bjarne Andre Myklebust i NRK.

BBC åpnet forrige uken sin nettjeneste iPlayer. Tv-tjenesten omtales som "flaggskipet" til verdens mest anerkjente kringkastingsselskap. Lanseringen anses som en milepæl i tv-teknologien.

iPlayer gir brukerne mulighet å se på tv-programmer i opp til syv dager etter vanlig sending. Dette gir brukerne mulighet å velge selv tidspunktet de ønsker å se programmene på. Tjenesten kommer nå i beta-versjon, med et begrenset antall brukere, og vil i løpet av året åpnes for alle.

Allerede i 2003 lanserte BBC iPlayers forgjenger, iMP (Integrated Media Player), men BBC har ikke greit å følge opp denne raske starten med en ordentlig tjeneste.

- Da var BBCs tjeneste virkelig innovativ. Hadde det den gangen vært nok utviklet, kunne BBC har endret kringskastingsverdenen betraktelig. Hvem vet hva hadde skjedd hvis dette hadde vært ferdig før YouTube kom på banen, sier medieanalytiker Simon Perry til BBC.

LES OGSÅ: NRK slipper nettsensur

- Veldig lite

I Norge er NRKs utviklingssjef Bjarne Andre Myklebust lite imponert.

- BBC legger ut 400 timer med video. NRK har et arkiv med 35 000 timer video. Så nei, jeg er egentlig ikke imponert, sier han til Computerworld.no.

Ifølge Myklebust er det ikke riktig at BBC kunne ha tatt luven fra Youtube.

- Nei, jeg synes det er litt tullete å si. Vi har hatt lenge mye materiale ute, så det har vel mer med innhold og medieomtale å gjøre at Youtube har kommet så langt, sier han.

Trafikken på NRKs online-tv er i sterk vekst.

- Vi ser vekst på 60-70 prosent per år, altså nesten en dobling. Nå setter vi også i gang med HD-kvalitet. For øvrig har NRK en egen side på Youtube, youtube.com/nrk, forteller han.

LES OGSÅ: NRK med HD-innhold på nett

Foto/video