Bedre Blu-ray

Bedre Blu-ray

LG har lansert nye raskere Blu-ray-brennere – med lesemulighet for HD DVD. Og prisene er ikke lengre så høye.

Blu-ray-brennere har vært på markedet en god stund, men tilgjengeligheten har vært lav og enhetene svært dyre. Med enhetene flere selskaper starter å levere nå ligger det imidlertid an for at denne typen brennere blir aktuell for flere.

GGC-H20L er LGs nyeste Blu-ray-brenner, og kan brenne BD-R i opptil 6x hastighet. For overskrivbare Blu-ray-plater, BD-RE, er hastigheten 2x. I Blu-ray-sammenheng tilsvarer 1x cirka 4,5 megabyte i sekundet. Med 6x skrivehastighet vil det ta rundt 30 minutter å fylle opp en full dobbeltsidig 50 gigabytes Blu-ray-plate.

Til sammenligning er 1x dvd og cd henholdsvis 1,38 megabyte i sekundet og 150 kilobyte i sekundet. Når det gjelder skriving av dvd og cd er hastighetene oppgitt til opptil 16x for dvd+r/-r og 32x for cd-r/-rw.

Grensesnittet for tilkobling i pc-en er Serial ATA. En ekstern versjon av brenneren vil også blir tilgjengelig etter hvert, hvilket blir sentralt for dem som ønsker Blu-ray-støtte til bærbare pc-er.

Selv om Blu-ray nå, gjennom Warners beslutning om å droppe HD DVD, ser ut til å kunne vinne formatkrigen, gir LG med sin nye Blu-ray-brennere også muligheter for å lese dette formatet.

LES OGSÅ: Warner dropper HD-DVD

Prisen for denne dvd-brenneren på det norske markedet er cirka 2 500 kroner inklusive mva. Prisen for skrivbare medier er imidlertid fortsatt såpass høy at mange ikke vil se skrivbar Blu-ray som aktuell på ennå en stund. En skrivbar plate med 25 gigabytes kapasitet koster fortsatt godt over 100 kroner.

Skriv cd/dvd – les Blu-ray/HD DVD

Med modellen GGC-H20L gir LG mulighet for å brenne cd-er og dvd-er, samt lese Blu-ray og HD DVD. Også her er skrivehastigheten opptil 16x for dvd-formatene og opptil 32x for cd. Hvis man ikke trenger skrivemuligheten for Blu-ray kan dette være et rimeligere alternativ. Ut i fra prisene LG har oppgitt for USA vil vi estimere at prisen i Norge burde bli i overkant av 1 500 kroner.

Foto/video