Bedre tv-bilde med Spyder3tv

Test: Dette kalibreringsverktøyet sikrer deg et optimalt bilde på flatskjermen i stua. Men er det verdt pengene?

Publisert Sist oppdatert

Hvis du har brukt tusenvis, kanskje titusenvis av kroner på en flott flatskjerm-tv og likevel er misfornøyd med tv-bildet, kan det hende løsningen er å gå via pc-en.

Vi har prøvd Spyder3tv, som tester tv-skjermbildet for deg via en sensor koblet til en pc.

Allerede nå kan vi bekrefte at vi fikk utmerket bilde på tv-en.

Det store spørsmålet er om man kan få like bra resultat ved å bruke syn og skjønn? Er det verdt pengene å måtte punge ut med nærmere 1 400 kroner ekstra for tilbehør til en flatskjerm-tv som kanskje var mer enn dyr nok da man kjøpte den?

Det er firmaet Datacolor som står bak Spyder3tv. Firmaet er mest kjent for sine skjermkalibratorer for pc-er brukt i profesjonell sammenheng av fotografer og folk som arbeider med bildebehandling.

Kolorimeter

Spyder3tv-pakken inneholder en sensor – faguttrykket er kolorimeter, som ifølge Bokmålsordboka betyr «apparat til å måle fargestyrke med» - med usb-kabel samt tre optiske plater. Den ene platen inneholder programvaren, som i skrivende stund bare er tilgjengelig for Windows-brukere. De to andre er dvd-er som benyttes i dvd-spilleren tilkoblet tv-en, en for PAL-tv og en for amerikanske NTSC-tv.

Spyder3tv skal kunne brukes både mot gode, gamle crt-tv-er, plasma-tv-er, lcd-tv-er, bakprojeksjons-tv-er og vanlige projektorer.

LES OGSÅ: Kanonbra 30-tommer fra Dell

Vi testet Spyder3tv på en Pioneer PDP-4280 XA, som altså er en plasma-basert 42-tommers tv som har høstet mye positiv testomtale for sin bildekvalitet.

30 minutters test

Tv-kalibreringen tok i vårt tilfelle cirka en halvtime.

Først installerte vi programmet på en bærbar pc. Det var det tilfeldigvis en Mac med Windows Vista installert under Apples Boot Camp-system som var tilgjengelig da testen skulle utføres, men naturligvis kan en hvilken som helst Windows-basert pc benyttes.

Har man ikke tilgang til bærbar pc, kan man selvfølgelig bruke en stasjonær modell, men det er ikke særlig praktisk å måtte flytte en stor bærbar pc med separat skjerm, tastatur og mus inn i stua bare for å få gjort kalibreringsjobben.

Bruker man bærbar, anbefaler vi at man tar med seg strømforsyningen, for testingen kan ta noe tid og det er kjedelig om den bærbare går tom for strøm midtveis i prosessen. (Ja, det skjedde under vår test...)

Tv-en som skal testes, bør ha stått på i minst 20 minutter før testingen starter, slik at bildet rekker å stabilisere seg.

Spyder2tv-programvaren har et enkelt brukergrensesnitt.

Ikke sammenkoblet

I utgangspunktet skal ikke pc-en og tv-en kobles sammen på noen måte, men sensoren som skal henges over tv-skjermen, må være koblet til en av usb-portene på pc-en. Usb-kabelen er forholdsvis kort, så derfor må du få rigget opp pc-en nær tv-en. Man bør dempe eller slå av belysningen i rommet.

Selve kalibreringen foregår ved at man følger beskjeder som kommer frem på pc-en og at man stiller inn tv-en i tråd med disse instruksene, for eksempel ved først å sette lysstyrken til sterkeste og svakeste innstilling samt normal-innstilling. Du har misforstått hvis du tro Spyder3tv-systemet justerer tv-en din. Du må gjøre alle justeringsinnstillingene selv, inkludert en rekke prøvejusteringer underveis. Spyder3tv hjelper bare til med å måle resultatet – og kommer til slutt med en anbefaling om hvilke innstillinger du bør benytte.

Verdiene man stiller inn på, taster man inn i programmet – for eksempel at svakeste lysstyrke er -30, normal er 0 og sterkeste er +30.

Noen tv-er mangler tallangivelse på slike innstillinger. Hvis tv-en i stedet viser innstillingene i form av en skala som beveger seg i synbare trinn, kan man sette minimumsverdien til 0 og deretter telle seg oppover langs trinnene eller «klikkene». Hvis heller ikke dette er mulig, anbefaler dokumentasjonen at man lager seg sin egen skala fra 0 til 100 og prøver å estimere hvor på skalaen man befinner seg. Dette er imidlertid ingen enkel vurdering, advares det.

I utgangspunktet skal tv-en være innstilt i standardmodus eller fabrikkinnstilling, ikke i modi som «dynamisk», «sport», «film» og så videre.

LES OGSÅ: Slik velger du riktig skjerm

Hvis programmet spør etter innstillingsvalg som tv-en ikke har, må man fjerne avhakingen for dette valget.

Når programmet er oppdatert over innstillingsmulighetene til tv-en, er det på tide å sette inn dvd-en med prøvebildene. Du bruker knappene på fjernkontrollen til dvd-spilleren for å gå til neste og forrige kapittel, som viser de forskjellige testbildene – sort, hvitt, blått og andre farger i forskjellige mønstre.

Kolorimeteret henges midt på tv-skjermen og festes lett med en påmontert sugekopp. På usb-kabelen er det en flyttbar motvekt som kan henges på baksiden av skjermen for å få sensoren til å henge i riktig høyde. Man skal også kunne feste sensoren på et kamerastativ, noe som blant annet er aktuelt når man kalibrerer en projektor. Men dette har vi ikke prøvd.

Etter hvert som man med fjernkontrollen til dvd-spilleren skifter testbildene på tv-skjermen, måler kolorimeteret forskjellige faktorer som kontrast, lysstyrke, farge og fargetemperatur. Først måles de innstilte verdiene, og så blir du bedt om å prøve forskjellige innstillinger som ligger ganske nær hverandre. Da jobber programmet med å finne frem til den optimale innstillingen.

Med Spyder3tv får du optimalisert innstillingen av tv-bildet – og en rapport som du bør ta vare på i tilfelle noen skulle finne på å fikle med tv-en din.

Før-og-etter-skjermbilde

Til slutt ender man opp med et før-og-etter-skjermbilde der man får se de opprinnelige innstillingene og Spyder3tv-systemets anbefaling. Med et museklikk kan man få lagd en pdf-rapport som man etterpå kan se på skjermen og gjerne også skrive ut og legge i en skuff nær tv-en. Rapporten viser de anbefalte innstillingene, og med utskriften er det enkelt å sette tv-en tilbake i idealmodus dersom noen i familien i vanvare har endret innstillingene.

Produsenten anbefaler at tv-en kalibreres to ganger i året. I tillegg bør man kalibrere tv-en når man har fjernet eller satt til nye komponenter, for eksempel en dvd-spiller eller nye kabler. Dessuten bør det gjøres hvis man har flyttet på tv-en.

Den som har skrevet dokumentasjonen, er ikke uten humoristisk sans, for man anbefales også å kalibrere tv-en før ens favoritt-fotballkamp skal vises på tv, og dessuten etter at tv-en er blitt «justert» av noen av familiens barn eller særdeles talentfulle kjæledyr.

Produsenten hevder videre at man med Spyder3tv får de fargene som produsenten av tv-programmene mente du skulle få, at tv-bildet blir mer realistisk fordi lys og skygge gjengis bedre, og at tv-en greier å gjengi mørke områder bedre, noe som ikke minst skal være en stor fordel for dem som bruker tv-en til spill. I tillegg hevder produsenten at en riktig kalibrert tv gir mindre strømforbruk og får forlenget levetid.

Nøkkelspørsmålet

Dermed er vi kommet frem til nøkkelspørsmålet: Får man bedre tv-bilde med Spyder3tv enn ved å justere tv-en ut fra eget skjønn og smak og behag? Svaret er: tja.

Hvis vi ser på endringene som programmet foreslo for vår test-tv, var de ikke store. Lysstyrken ble foreslått juster fra 0 til -1, kontrasten fra 40 til 45 og fargemengden fra 0 til 3.

Egentlig ikke noen drastiske endringer, spør du meg.

På den andre siden satt jeg jo igjen med en følelse av å ha en perfekt kalibrert tv-skjerm, utført gjennom avanserte teknologiske målinger og ikke bare personlig synsing. Det faktum at mine egne vurderinger bare var blitt endret ganske lite, styrket dessuten min egen selvtillit. For jeg må jo være ganske dyktig til å vurdere hva som er riktig skjerminnstilling når Spyder3tv er nesten enig med meg?

Det siste var kanskje litt flåsete, men ikke uten en kjerne av sannhet.

Konklusjon

Å komme med noen klar og entydig anbefaling om løp og kjøp, er vanskelig. Vi tipper dette er utstyr som neppe vil selge særlig godt til den jevne tv-seer, hvem nå enn det er, men at det vil være attraktivt tilbehør for folk som har en litt perfeksjonistisk holdning til tv-og hjemmekinoanlegget sitt. Hvis du lurer på om du er en slik perfeksjonist, kan du jo spørre deg selv om du er blant dem som irriterer deg når du er på besøk hos noen som lar 4:3-sendinger bli kjørt i full 16:9-bredde slik at selv den tynneste anorektiker ser overvektig ut.

Dessuten er det jo et faktum at det ikke er lett å stille inn en tv under «live» tv-sendinger, der det stadig skiftes fra studiosending til videoklipp fra ute i felten.

Spyder3tv anbefales altså til dem som er villig til å bruke litt ekstra tid og penger på å få frem det beste tv-skjermbilde. Men vi tror nok det gjelder et mindretall av landets tv-tittere.

Spyder3tv

Pris: 1 390 kroner inkl. mva.

Internett: www.profildata.no

Pluss: Gir ypperlig optimalisert tv-skjermbilde.

Minus: Noe tidkrevende, dyrt hvis lite brukt.