Bedriftene greier seg ikke uten kreative

Bedriftene greier seg ikke uten kreative

Adobe Max/Los Angeles: Kreative ansatte blir nøkkelpersoner i det nye næringslivet. Adobe vil levere verktøyene – og finne jobbene.

Dette var hovedbudskapet fra årets store Adobe-brukerkonferanse i Los Angeles, Adobe Max 2014.

Blant alle produktnyhetene, inkludert mange nye funksjoner i programmer som Photoshop, Illustrator, InDesign og Premiere Pro, la Adobe stor vekt på å få frem at dagens og morgendagens næringsliv trenger kreative ansatte mer enn noen gang, gjerne folk med kunstnerisk talent.

Digital markedsføring krever kreative

Bedriftene vil trenge mange flere slike medarbeidere fordi markedsføring og salg av varer og tjenester blir stadig mer avhengig av visuelle virkemidler – på plakater, internett, i annonsene, på mobilskjermer, storskjermer og mange andre steder.

Medarbeidere med en kreativ personlighet blir også stadig viktigere innenfor produktutvikling.

– Design-styrt innovasjon slår nå inn i store, etablerte foretak, fremholdt sjefen for digitale medier hos Adobe, David Wadhwani, da han åpnet Adobe Max 2014-konferansen.

Han og hans medarbeidere banket inn det samme budskapet i en rekke sesjoner gjennom hele konferansen, som avsluttes onsdag kveld lokal tid her i Los Angeles.

Wadhwani har en sterk posisjon hos Adobe og opptrer gjerne som toppsjefen Shantanu Narayens høyre hånd.

Jobbsøketjeneste for kreative

Et eksempel på hvordan Adobe vil støtte opp under de profesjonelle kreative miljøene, er at selskapet vil bidra til at det globale kreative nettverket Behance, som Creative Cloud-abonnenter har tilgang til, nå får en slags arbeidsformidling for kreative.

Behance er allerede i dag verdens største profesjonelle delingssted for profesjonell grafisk design, ifølge Adobe.

Det nye nå er at Creative Cloud-medlemmene kan opprette sin egen kreative profil – Creative Profile – og benytte Behance både til å presentere seg selv for mulige oppdragsgivere og å søke etter aktuelle oppdrag.

Adobe betegner tjenesten som en slags LinkedIn for kreative profesjonelle.

Blant Creative Cloud-tjenestene finner vi også Market, der man i dag finner over 20.000 illustrasjoner, mønstre, pensler og annet grafisk materiale som abonnentene kan bruke fritt.

Adobe har forhandlet med Behance om å klarere opphavsretten for alt materialet som er tilgjengelig der.

Creative Cloud i sterk utvikling

I det hele tatt står skytjenesten Creative Cloud og abonnementsordningen for Adobe-programvaren sentralt i de ganske drastiske endringene som Adobe nå gjennomfører. Adobe kaller det et skifte av plattform.

En av hjernene bak og pådriverne av utviklingen av Creative Cloud og abonnementsordningen hos Adobe er Mala Sharma, som nå er sjef for business-strategien til Creative Cloud.

Hun har tidligere vært administrator for Creative Suite-løsningen hos Adobe – den gang Adobe solgte programmene sine i ulike Creative Suite-pakker som ble oppgradert med 12 eller 18 måneders mellomrom.

– Allerede for 7-8 år siden ble det klart for oss at en massiv endring av kreativ virksomhet var underveis. Vi hadde verktøyene som de kreative trengte, men vi ville ikke greie å holde tritt med kravet om stadig hyppigere endringer, fortalte Mala Sharma på en rundebordskonferanse for en liten gruppe europeiske journalister under Adobe Max-konferansen.

Løsningen ble Creative Cloud og omlegging til abonnementsløsninger.

Og Sharma mener omleggingen har vært vellykket. For eksempel får Adobe nå mye færre klager enn før på at Adobe-programvaren er for dyr.

– Creative Cloud er blitt operativsystemet for kreativitet, sa Mala Sharma.

Også for forbrukere

På Adobe Max-konferansen lanserte Adobe en rekke nye apper for iOS-brukere, inkludert et enkelt program for videoredigering, Premiere Clip.

I utgangspunktet ser programmet ut som en variant av Apples iMovie for iOS, med andre ord et program for enkel forbruker-videoredigering når man er på farten, fortrinnsvis med videoopptak tatt med iPhone-en eller iPad-en som man bruker programmet på.

Men Adobe-appen er ikke det forbrukerprogrammet som man kanskje tror ved første øyekast.

Videoklippene og de redigeringene man utfører ute i felten, overføres automatisk til Creative Cloud, og seriøse videoredigerere kan fortsette arbeidet i mer profesjonelle omgivelser med Adobe Premiere Pro når de kommer hjem eller til redigeringsstudioet sitt.

– Våre apper skal ikke være leketøy, men seriøse redskaper for profesjonelle. Men vel å merke som også konsumenter kan bruke, forklarte Mala Sharma.

En visjon i utvikling

På spørsmål fra PC World Norge om Creative Cloud i dag ser ut slik man hadde forutsett for noen år siden, eller om løsningen lever sitt eget liv og har skapt både nye behov og løsninger underveis, som for eksempel arbeidsformidlingen som introduseres nå, svarte Sharma slik:

– Det er et viktig spørsmål. Da vi startet prosessen, var målet å endre Adobe fra å være en leverandør av verktøy til å bli en leverandør av tjenester til alle våre kundesegmenter. Vi leverer både til forbrukere, som vi er selv, og til profesjonelle kreative, til bedrifter, til storkonsern, til institusjoner og skoler, og vi innså at den visjonen vi hadde, besto i å bygge en plattform som ville la oss fornye oss veldig raskt.

Ifølge Mala Sharma har Adobe lykkes i å skape en løsning som gjør at profesjonelle kreative nå lettere kan kommunisere med næringslivet.

– Så i et nøtteskall, ja, vi har en visjon, og den visjonen er blitt mer ekspansiv etter hvert som vi har fulgt veien fremover, sa Mala Sharna.

Les om:

Foto/video