Bilderedigering på lcd-skjermen

Bilderedigering på lcd-skjermen

Nikon D5100 har så bra lcd-skjerm at bilderedigering på skjermen nå er fullt forsvarlig.

Selv om man kan utføre en del bildebehandling direkte på lcd-skjermen på en god del kameraer, har det hittil vært ansett som et sjansespill fordi skjermene er for dårlige og ikke viser riktige farger. Men lcd-skjermen på den nye Nikon D5100 er ifølge Nikon i stand til å reprodusere tilnærmet 100 prosent av sRGB-fargerommet.

Tre-tommersskjermen har i tillegg høy oppløsning på 921 000 punkter og kan vise høyere kontrast enn skjermene på alle tidligere Nikon-kameraer, 1000:1. Dermed er skjermen fullt forsvarlig å bruke til bilderedigering, hevder Nikon.

Sannsynligvis gir skjermen faktisk riktigere fargegjengivelse enn en ukalibrert pc-skjerm, som mange av oss bruker til bildebehandling. Ulempen er naturligvis at den er liten sammenlignet med en ordentlig pc-skjerm, samt at antall redigeringsfunksjoner i kameraet er begrenset sammenlignet med et rikholdig bilderedigeringsprogram for pc eller Mac.

Forbrukere og entusiaster

Nikon D5100 er myntet på forbrukersjiktet av speilrefleksmarkedet. Men på en del områder har det svært gode spesifikasjoner og vil sikkert også få en del kunder i det mer kravstore entusiastsjiktet. Kameraet kan skilte med 16,2 megapiksler oppløsning, høyoppløselig 3-tommers vippbar lcd-skjerm og støtte for video i full HD.

Kameraet tetter et hull i Nikons speilrefleksfamilie etter at D5000 forsvant. D5100-kamerahuset har en veiledende pris på 6090 kroner inklusive mva., eller 6990 kroner med det rimeligste kit-objektivet, 18-55 mm VR.

Kameraet blir dermed liggende midt mellom Nikons rimeligste speilrefleks, D3100, som i nettbutikkene nå koster i underkant av 4000 kroner med 18-55 mm-objektivet, og Nikon D7000, der kamerahuset uten optikk ligger på rundt 8700 kroner. Nikons veiledende pris på sistnevnte ligger forøvrig nesten 1500 kroner høyere enn prisene ute i nettbutikkene, og derfor er det rimelig å anta at også D5100 kan bli en del hundrelapper billigere enn veiledende pris når modellen har vært i salg en stund.

Uansett er førsteinntrykket at dette er et kamera som har mye å by på, både for førstegangskjøperen, som er i målgruppen og som kan nyte godt av et flott opplærings- og hjelpeprogram på lcd-skjermen, og for entusiaster som vil ha et rimelig alternativ til D7000.

Blant egenskapene er selektiv fargefunksjon, der man kan trekke ut opptil tre farger i et motiv og få resten gjengitt i sort/hvitt, HDR-mulighet for første gang i en Nikon-speilrefleks, separat fokusenhet som effektivt kan følge bevegelige motiver, og endelig mulighet også hos Nikon til å ta opp full HD-video i alle hastigheter: 24, 25 og 30 bilder per sekunder.

Kameraet kommer i salg 21. april.

Les om:

Foto/video