Billig-Photoshop for Mac

Billig-Photoshop for Mac

Det perfekte komplement til iPhoto, sier Adobe.

Adobe har nå lansert versjon 8 av Adobe Photoshop Elements for Mac og fortsetter ufortrødent å prøve å få Mac-brukere til å bytte til Photoshop Elements, til tross for at Mac-brukerne allerede har et (nesten) gratis bildebehandlingsprogram, iPhoto.

For fotoentusiaster

Adobe fremholder at Photoshop Elements for Mac er programmet for «fotoentusiaster som vil ta et steg videre fra grunnivå». En del vil sikkert innvende at det er en del overlapping mellom iPhoto og Photoshop Elements, spesielt fordi Adobe også legger ved programmet Bridge, som byr på albumfunksjoner som man også finner i iPhoto.

LES OGSÅ: Adobe CS5 kun til nye Mac-er

Grunnen til at man får med Bridge-programmet, er at Mac-versjonen av Photoshop Elements mangler den albumfunksjonaliteten som Windows-versjonen av Photoshop Elements har. Men kombinasjonen av Bridge og Photoshop Elements 8 for Mac byr nok samlet på en del muligheter som iPhoto ikke gir.

For det første byr Photoshop Elements for Mac på en del avansert Photoshop-funksjonalitet som man ikke finner i iPhoto, for eksempel mulighet for å arbeide med lagdeling av bildefilene og for å foreta endringer bare i utvalgte deler av et bilde.

For det andre byr kombinasjonen av Photoshop Elements og Bridge på større muligheter for brukeren til å styre og holde oversikt over plasseringen av bildefilene rundt omkring i disksystemet, på eksterne disker og så videre.

Forbruker-grensesnitt

Selv om Photoshop Elements for Mac har et mye mer utpreget forbruker-grensesnitt enn de profesjonelle og mye dyrere versjonene av Photoshop, er det likevel et mye mer utpreget fotoentusiast-program enn iPhoto. Dette tar vi sjansen på å hevde ut fra vår erfaring med forrige versjon av Photoshop Elements for Mac, selv om det gjenstår å få testet den nye versjon 8.

LES OGSÅ: Slik finner iPhoto 09 ansikter

I Adobe Bridge finner man blant annet forhåndsvisning i fullskjermmodus som kan tas ned til nærbilde via et klikk. Nøkkelordstagger og et stort antall søkealternativ gjør det også raskt og enkelt å finne bilder, ifølge pressemeldingen fra Adobe.

Intelligente funksjoner

Photoshop Elements 8 for Mac omfatter alle de intelligente funksjonene for bilderedigering som også inngår i Windows-versjonen. I tillegg til Photomerge Exposure, Recompose og Quick Fix med forhåndsvisning finnes også Scene Cleaner for å fjerne uønskede detaljer fra en hel bildesekvens, eksempelvis turister og biler som forstyrrer i det opprinnelige motivet.

Med Smart Brush kan brukeren legge på effekter til en spesifikk del av fotografiet med et eneste penseldrag, og med Touch-Up-pensler går vanlige redigeringsoppgaver raskere, som for eksempel å gjøre tenner hvitere eller forsterke blåfargen i himmelen. Bilder som er klare til å deles med familie og venner kan presenteres på internett med hjelp av fotogallerimaler eller personlige websider, sendes via e-post eller lagres på cd eller dvd.

Når vi innledningsvis sier at iPhoto er nesten gratis, har det sammenheng med at iPhoto følger med gratis på alle nye Mac-er, mens andre Mac-brukere kan få kjøpt det som den del av iLife '09-pakken til 790 kroner. Programmet er med andre ord gratis for en del, men ikke for alle.

Kommer i oktober

Photoshop Elements 8 for Mac koster 975 kroner inklusive mva. og vil være tilgjengelig i engelsk utgave i begynnelsen av oktober. Programmet fås kjøpt hos Adobe-forhandlere og i Adobes nettbutikk, Adobe Store, som du finner på www.adobe.no .

Opplæringsvideoer om Adobe Photoshop Elements finner man på tv.adobe.com , selv om vi ikke greide å finne noe spesifikt for Elements versjon 8 da vi var innom nettstedet.

Les om:

Foto/video