Blokkerte db.no-trafikk i hele Tyrkia

Blokkerte db.no-trafikk i hele Tyrkia

Slik jobbet Basefarm for å stanse angrepene mot Dagbladet.

- Det kom voldsomt mye trafikk mot Dagbladets forside. Noen var tydeligvis ute etter å gjøre ugagn mot Dagbladet, ettersom angrepet var såpass målrettet, sier Bjart Kvarme, teknisk direktør i Basefarm, i kjølvannet av tjenestenektsangrepet mot Dagbladet.no.

Han forteller at selskapet nå vil jobbe sammen med Dagbladet for å øke robustheten til nettsidene.

- Å sikre seg helt mot DDOS-angrep er ikke mulig, men du kan iverksette tiltak og sørge for at du har tilstrekkelig kapasitet der tjenesten ligger. Vi vil også gjøre en del grep for å forbedre vår egen reaksjonsevne, sier Kvarme.

Minibotnett

Basefarm svarte på angrepet ved å blokkere ip-adresser, i første omgang store blokker.

- Vi endte opp med å blokkere ip-ene, men startet med å blokkere litt mer. Man bruker litt tid på å få oversikt over hvilke ip-er som er involvert, og før det blokkerte vi ute større deler av ip-områder, slik som hele internettleverandører, forklarer han.

- Dagbladet var ikke så tilgjengelig i Tyrkia en periode, for å si det sånn.

- Var det et botnett tror du?

- Sannsynligvis, men et lite et. Det var egentlig ikke snakk om voldsomt mange adresser.

- Kan skje alle sider

Kvarme kan heller ikke spekulere i hvorvidt norske ip-er var involvert, ettersom det ikke lar seg gjøre å skille legitim trafikk fra angrepstrafikk her til lands.

- Det var ingen endring i trafikken fra Norge, men kom unormalt mye trafikk fra Tyrkia, sier han.

- Vi har tidligere skrevet at Basefarm skal gjøre Regjeringen.no DDOS-sikker. Hva tenker du om det?

- Vi er ikke så veldig fornøyd med ordvalget i den tittelen, det var aldri vårt budskap. DDOS-angrep kan skje med alle sider på nettet, det er ingen måter å gardere seg 100 prosent. Men du kan gjøre en del ting for å minske sannsynligheten og være bedre rustet når det skjer, sier Kvarme.

- Som hva?

- Kjappere responstid, man kan spre siden på flere lokasjoner og ha tilgang til alternative lokasjoner. Angrepstrafikken kan jo flytte seg, men det gjør det litt mer vanskelig å fortsette angrepet.

Foto/video