Blu-ray og HD DVD på samme plate

Blu-ray og HD DVD på samme plate

Med begge formatene på samme plate kan du slippe å kjøpe mer enn en HD-spiller.

Diskusjonen har pågått en stund om hvem som kommer til å komme seirende ut av krigen om det neste blålaserbaserte optiske plateformatet, Blu-ray eller HD-DVD. Noen av argumentene går på ren lagringskapasitet (der Blu-ray har forspranget).

LES OGSÅ: Porno på Blu-ray likevel?

Noen debatterer på bakgrunn av produksjonskostnader (hvor HD-DVD kan lages med dagens produksjonsutstyr med mindre modifikasjoner, mens produksjonslinjene for Blu-ray krever helt nye anlegg).

Felles for disse argumentene er at de handler om teknikk og teknologi. Vel så viktig er markedskreftene og hvor store muskler og markedsmakt støttespillerne for de forskjellige formatene har. Her er filmindustrien svært viktig, og noen av disse aktørene har «giftet seg med» ett av formatene allerede. Noen er imidlertid mer teknologinøytrale i denne sammenhengen, hvor Time Warner er en av dem.

I pose og sekk

Løsningen som skal gjøre det enklere for forbrukeren, ligger i en plate med Blu-ray i det ene laget, og HD-DVD på et underliggende lag. På en vanlig Blu-ray plate ligger dataene en tiendedels millimeter under overflaten, mens den på HD DVD ligger like dypt som dagens DVD, det vil si 0,6 millimeter.

Det vil si, det er bare én av de 22 variantene som er beskrevet i patentet som Time Warner har lagt inn. Som vanlig ved patentsøknader, er fantasien flittig brukt for å komme mulige konkurrenter i forkjøpet. En annen patentsøkt utgave har også et DVD-lag inkludert, da på den andre siden.

Patentsøknaden er datert 22. desember 2005. Det er betydelige materialtekniske og produksjonstekniske hindre for å faktisk kunne masseprodusere en slik plate, noe som er en av grunnene til at dette neppe er løsningen på formatkrigen med det første. Da må vi heller støtte oss til spillere som leser alle typer plater. De som har lyst til å grave seg ned i patentsøknaden, kan søke på nummer 20060179448.

LES OGSÅ: Går for ekstern Blu-ray

Les om:

Foto/video