B&O Beolit 12 - Bærbar kraftplugg

B&O Beolit 12 - Bærbar kraftplugg

Danske Bang & Olufsen frir til Apple-brukere med bærbart anlegg som strømmer musikk trådløst over AirPlay.

Når man skal beskrive lydproduktene til Bang & Olufsen, er det gjerne «god lyd og lekker design» som går igjen. Men gjerne i kombinasjon med «som koster skjorta».

Det danske selskapet har i det siste prøvd å nå ut til et større (og kanskje yngre) publikum ved å tilby produkter til mer overkommelige priser med introduksjonen av et nytt undermerke kalt «BeoPlay». Første modell ut er Beolit 12.

Beolit 12 er en bærbar musikkspiller som går på batteri. Formmessig er det en hyllest til B&Os populære transistorradioer fra 1960-tallet med samme navn.

Meningene om utseendet er delte, noen i Macworld.no/PC World-redaksjonen omtalte den som en «litt fancy søplekasse», mens andre synes den har en ren og pen stil. Med sitt håndtak ser den litt ut som en piknikkurv. Materialene er aluminium og italiensk lær, den kommer i flere farger; mørkegrå, gult, blått og lysegrå.

Designen er nøye gjennomtenkt både inn- og utvendig. Det utskiftbare bærehåndtaket er i skinn og gjør det lett og behagelig å dra med seg høyttaleren ut i parken. Strømforsyningen er innebygget - ved å åpne en luke bak går det an å plassere en ledning som skjules når den ikke er i bruk.

Anlegget har også en usb-port som kan lade iOS-enheten samt en vanlig lydinngang dersom du vil koble til en annen type enhet, for eksempel en Android-telefon. Kabel medfølger. Toppen av anlegget er nedsenket og laget for at iPhone-en skal kunne ligge der mens man bærer den med seg.

AirPlay-strømming

Beolit 12 benytter seg av Apples AirPlay-teknologi for trådløs strømming av musikk og lyd. Det betyr at du kan bruke en hvilken som helst iPhone, iPod touch eller iPad som musikkilde uten å måtte bruke lydkabel. Du kan også bruke andre AirPlay-kompatible enheter.

For eksempel kan du bruke iTunes på Mac-en, eller hvis du har programmet AirFoil, kan du spille av lyd fra et hvilket som helst program, både på Mac og Windows-pc.

Beolit 12 kan brukes både med trådløst og kablet nettverk, men ønsker du at den skal være bærbar på ordentlig, anbefaler vi selvsagt at du velger den trådløse varianten. Oppsettet skjer ved at du kobler høyttaleren til Mac-en eller pc-en med en internettkabel, at du skrur den på og så går til en nettside hvor du bestemmer hvilket nettverk den skal kobles til. Ganske enkelt, men les gjerne manualen før du setter i gang.

Å spille musikk over AirPlay fungerer bra, men vi opplevde at det tok litt tid før avspillingsenhetene våre fant høyttaleren når den hadde vært avslått. Høyttaleren skrus på med en kapasitiv knapp på toppen, og så må du selv skru på trådløs-funksjonalitet. Dette kan ta noen minutter.

B&O lover for øvrig 8 timers spilletid ved kablet bruk og 4 timers spilletid ved bruk av AirPlay. Vi skulle gjerne sett at sistnevnte var lengre, spesielt til de lange sommerkveldene ute i hagen.

Mye lyd i en liten boks

Lydmessig er Beolit 12 en kraftplugg. Anlegget har en effekt på ikke mindre enn 120 watt, og skal komfortabelt kunne fylle et mellomstort rom med lyd. Inne i kabinettet sitter det to 2-tommers diskanthøyttalere og et 4-tommers basselement som drives uavhengig av hverandre. Resultatet er mye trøkk fra en relativt liten og hendig pakke. Lyden er rik og klar, og bassen mer enn godkjent. Høyttaleren kan spilles på svært høyt volum helt problemfritt, nesten i overkant for en liten 43-kvadratmeters leilighet sentralt i Oslo.

Konklusjon

Beolit 12 er et svært bra produkt, kanskje først og fremst for Apple-brukeren som ønsker å spille musikken sin trådløst. Med en vekt på 2,8 kilo er den imidlertid ikke superbærbar. Det er ikke noe problem å ta den med seg rundt, og skal vi være ærlige, så foretrekker vi heller at den veier litt ekstra, dersom lyden blir bedre av det.

Og lyden den er også god. AirPlay-strømmingen fungerer kjempebra – bare så synd det ikke er støtte for noen andre trådløse avspillingsteknologier. Musikksystemet befinner seg i B&Os mer prisvennlige produktserie, men koster fremdeles 5500 kroner. Det finnes anlegg der ute som koster mindre og byr på enda bedre lyd, som for eksempel B&W Zeppeliner eller Klipsch Gallery G-17 Air.

Foto/video