Bra bilder, stilig kamera

Bra bilder, stilig kamera

TEST: Panasonic bega seg inn i løvens hule med et kompaktkamera med kraftig vidvinkelobjektiv. Og kom ut igjen med æren i behold.

Panasonic Lumix DMC-TZ3 er et stilig kompaktkamera i den ikke aller mest kompakte klassen. Med en vekt på 257 gram medregnet det oppladbare batteriet og sd-minnekortet er det opp mot dobbelt så tungt som ultralettvekterne, men vekten kler kameraet. Den matcher Leica-objektivet, som virker nesten litt majestetisk der det glir raskt, men stillferdig frem når man slår på kameraet.

LES OGSÅ: Leica V-Lux 1 - altfor bra?

I tillegg er kameraet godt å holde, og man sitter igjen med et klart inntrykk av at dette er et kvalitetskamera.

Det eneste som svekker imagen litt, er batterilokket, som kan være litt for lett å åpne ved en feiltakelse. Batteriet og sd-kortet faller heldigvis ikke ut av den grunn. For å få ut batteriet må man i tillegg dytte unna en liten hendel, og sd-kortet må klemmes et hakk lenger inn før det kan tas ut.

10x zoom og vidvinkel

De viktigste stikkordene for Panasonic-kameraet er knyttet til optikken, som altså bærer Leica-logo. Objektivet kombinerer to ettertraktede egenskaper.

For det første har objektivet hele 10x optisk zoom på 4,6-46 mm brennvidde. Mange ønsker et større zoomomfang enn det tradisjonelle på 3x zoom, som har vært en slags standard på kompaktkameraer.

Programvaren som medfølger Panasonic-kameraet, imponerte oss ikke.

For det andre har objektivet kraftigere vidvinkelmodus enn de fleste konkurrentene kan by på. Omregnet til 35 mm-filmformat tilsvarer brennviddeomfanget 28-280 mm.

Dette betyr en vidvinkel som virkelig er anvendelig. Hos mange andre kompaktkameraer begynner brennvidden gjerne på 35-38 mm, som gir et altfor «smalt» bildeutsnitt til å være praktisk i trange omgivelser, for eksempel i et festlig lag.

En teleposisjon på tilsvarende 280 mm, mer enn det dobbelt av hva kompaktkameraer flest byr på, er også attraktivt. Særlig når kameraet i tillegg har antivibrasjonsløsning i to trinn.

Skarpt i hjørnene også

Det beste med Panasonic-objektivet er at det gir bilder som er rimelig skarpe i hjørnene også, selv om noe redusert skarphet er synlig. Nettopp dette har vært problemet med å plassere zoomobjektiver med kraftig vidvinkelmodus i små kompaktkameraer – det hele blir rett og slett for smått.

Den eneste antydningen til svakhet ved objektivet som vi observerte, var synlig fargeavvik i mørke motivdetaljer mot lys bakgrunn – typisk i grener mot en lys himmel. Slik kromatisk fargeavvik er imidlertid typisk for rimelige og/eller små objektiver når man fotograferer med stor blenderåpning.

Programvaren som medfølger, er Arcsoft Software Suite, med programmene PhotoBase 4.5, Panorama Maker 3 og PhotoImpression 5. Sistnevnte er et greit, men litt uspennende bilderedigeringsprogram. Pakken er kanskje heller ikke helt oppdatert. Vi måtte i hvert fall starte installasjonsprogrammet to ganger før vi kom gjennom Vistas kompatibilitetssjekk, og PhotoImpression krasjet kort tid etter første oppstart. Et så bra kamera fortjener litt bedre programvare.

Konklusjon

Panasonic Lumix DMC-TZ3 er et kompaktkamera som skiller seg ut i mengden. Det bør ha muligheter til å få en del tilhengere blant dem som er opptatt av både bilde- og kamerakvalitet og som ikke er redd for å bære med seg noen gram ekstra for å få god optisk kvalitet.

Panasonic Lumix DMC-TZ3

Veil. pris: kr 4 000 inkl. mva.

Internett: www.panasonic.no

Pluss:

God kvalitetsfølelse, ypperlig brennviddeomfang.

Minus:

Dårlig batterilokk, svak programvare.

Spesifikasjoner:

7,2 megapiksler effektiv oppløsning

8,5 megapiksler brutto

10x zoom tilsvarende 28-280 mm

9-punkts fokussystem

Videoopptak 848 x 480 piksler, 640 x 480 piksler eller 320 x 240 piksler

Seriebilder inntil tre bilder i sekundet i serier på opptil sju bilder

Lysømfintlighet fra ISO 100 til ISO 1600 pluss ukalibrert ISO 3200

Lukkertidshastighet 8 s.-1/2000 s

3-tommers lcd-skjerm på ca. 230 000 piksler

Innebygd blits, mikrofon og høyttaler, USB 2.0 Full-Speed (tilsv. USB 1.1-hastighet)

Mål ca. 105 x 59,2 x 36,7 mm

Nettovekt ca. 232 gram, bruttovekt ca. 257 gram.

LES OGSÅ: Kamera for ekstremvær

Les om:

Foto/video