Brenn rimelig eller brenn gratis

Brenn rimelig eller brenn gratis

Duell: Nero og CDBurnerXP Pro er to meget populære brenneprogram. Nero 7 koster bortimot 600 kroner, mens CDBurnerXP Pro er helt gratis. Hvilket program er best?

Skal vi tro historikerne, var Nero en av de aller verste tyrannene som romerriket har kjent. I historiebøkene kan vi lese at Nero spilte lyre mens han så Roma brenne ned til grunnen.

Tyske Nero (tidligere Ahead) derimot, er et uskyldig programvareselskap som er mest kjent for å utvikle programvare for brenning av data på optiske medier. Det er likevel et artig navn de har valgt på programmet sitt, Nero Burning ROM.

Eser videre

Nero startet som et enkelt brenneprogram med avanserte innstillingsmuligheter. Etter hvert har utviklerne bak produktet utvidet Nero med nye underapplikasjoner. I dag er Nero en stor programvarepakke som gjør mye mer enn bare å brenne CD/DVD-er. Den nyeste Nero-pakken som vi har sett på, inneholder mer enn 20 forskjellige applikasjoner. De forskjellige applikasjonene som er en del av Nero-pakken, strekker seg over alt fra VoIP-klient til avansert koding/dekoding av video. Kvaliteten på de forskjellige applikasjonene som følger med varierer sterkt. Det meste kan faktisk trygt hakes vekk når programmet skal installeres.

Etter vår mening er Nero Burning ROM fortsatt selve juvelen i Nero-pakken. I denne artikkelen har vi kun sett på Nero Burning ROM.

Nero Burning ROM

Det første man blir møtt med når man skal installere Nero-pakken er et tilbud om å installere et tilleggsprogram til Internet Explorer fra søkemotoren Ask. Man kan selvfølgelig la være å installere dette tilleggsverktøyet, men det er irriterende å få tilbud om noe slikt fra et program som koster penger.

Nero 7 benytter seg av Aero, det nye brukergrensesnittet til Vista. Forskjellen er at rammene rundt programvinduene til de ulike Nero-applikasjonene er transparente.

Installasjon av Nero-pakken går smertefritt under Windows XP, mens man under Vista får en melding om å installere DirectX 9.0c. Til tross for at Vista leveres med DirectX 10, må denne komponenten installeres siden DirectX 9 og DirectX 10 er to separate grensesnitt under Vista. Hopper man over dette steget, avbrytes hele installasjonen. Det er dumt, da installasjon av Nero-pakken er tung og tidskrevende. Etter en omstart er programmet klart til bruk.

Man har da muligheten til å starte Nero Burning ROM direkte eller via Nero SmartStart. Dette er et program som fungerer som en portal mot samtlige Nero-programmer. Nero Burning ROM kan da startes i to utgaver, en ekspressutgave og en komplettutgave. Hensikten med ekspressutgaven er å tilrettlegge brukergrensesnittet på en slik måte at de mest brukte funksjonene skal være lette å finne frem – nyttig for personer som kun har tenkt å brenne en musikk-cd eller utføre en direkte cd-til-cd-kopi.

Den mer komplette versjonen av Nero Burning ROM tilbyr noe mer funksjonalitet. Selve brukergrensesnittet har ikke endret seg drastisk siden den forrige versjonen. Ei heller har funksjonaliteten gjort det. Det er faktisk så lite nytt at vi velger å hoppe over det. Det eneste vi har lagt merke til er at programmet nå støtter brenning på Blu-ray og HD DVD-plater. Kjekt for de som har råd til slik utstyr.

Nero Burning ROM fungerer utmerket som et brenneprogram, mulighetene er mange og avanserte. Brukergrensesnittet er også jevnt over bra. Vi skulle ønske at Nero fortsatt ville selge Nero Burning ROM separat, siden de andre programmene som følger med har svært varierende kvalitet, og er programmer som mange ville klart seg fint uten. Ikke minst så ville man sluppet å kaste bort systemressurser på applikasjoner man aldri bruker.

Klar for Vista

Programvareversjonen vi har sett på er Nero 7.7.5.1. Dette er for øvrig også den første versjonen av Nero som er sertifisert for Windows Vista av Microsoft selv. At programmet er sertifisert for Vista betyr at programvarepakken skal fungere smertefritt under det nye operativsystemet fra Microsoft. Noe mange tilsvarende programmer ikke gjør i dag – selv tre måneder etter lanseringen av Vista.

Utviklerne bak Nero har sørget for å legge til flere funksjoner av estetisk art for brukere som vil kjøre Nero under Vista. Blant annet kan brukere benytte seg av en medfølgende «gadget», som brukes til å foreta en direkte cd-til-cd-kopi, rett fra skrivebordet. Hvor nyttig denne gadget-en er, kan diskuteres. Vi kan være enig i at den kan være nyttig i situasjoner der man skal lage og lagre et diskbilde av mange cd-er på harddisken. For det kan nemlig denne gadget-en brukes til.

Nero 7 benytter seg dessuten av Aero, det nye brukergrensesnittet under Vista. En konsekvens av dette er at rammene rundt de forskjellige Nero-programmene er transparente. Det ser stilig ut.

Den siste nyheten i Nero 7 for Vista er at Neros meget gode backup-program, NeroBackITUp kan ta backup av favorittmapper/virtuelle mapper under Windows Vista.

Neste side: CDBurnerXP Pro

Les om:

Foto/video