Brenner Blu-ray, leser HD DVD

Brenner Blu-ray, leser HD DVD

LGs nye Blu-ray-brenner skal være markedets raskeste, og kan i tillegg også lese HD DVD-plater.


Skal man velge Blu-ray eller HD DVD? Spørsmålet er fortsatt åpent. Rent datalagringsmessig har Blu-ray i dag to sentrale fordeler framfor HD DVD:

1. Det finnes brennere, 2. Maksimal lagringskapasitet er 50 GB for Blu-ray kontra 30 GB for HD DVD.


LG GGW-E10N er en ekstern Blu-ray-brenner med lesestøtte for HD DVD.

Hvor aktuelt det er å benytte Blu-ray og HD DVD for datalagring av brukere generelt nå tør vi ikke svare på. Fortsatt er prisene både for brenner og medier høye. Dette blir imidlertid en høna og egget-situasjon.

Etter hvert som brukere tar det i bruk vil volumet gå opp, og prisene ned. Hva LGs nye GGW-E10N kommer til å koste er ikke oppgitt i selskapets pressemelding. Skal vi tippe, vil det trolig være i overkant av 5 000 kroner inklusive mva. At lanseringsprisen også kan være noe høyere enn dette vil vi ikke se helt bort fra.

Det som allerede kan være et aktuelt bruksområde er naturligvis filmavspilling. I hvert fall avspillingsmessig kan man med en enhet som leser både Blu-ray og HD DVD ikke ta feil.

LES OGSÅ: Paramount dropper Blu-ray

Ytelse og Lightscribe

Ifølge LGs spesifikasjoner har brenneren 6x skrivehastighet for Blu-ray. Dette er en forbedring fra 4x som har vært høyeste skrivehastighet for Blu-ray-brennere til nå. 1x Blu-ray er cirka 6,7 MB/sek.

Foreløpig er modellen lansert i ekstern versjon, men vi vil tro en intern versjon også er på vei. Hvilke grensesnitt som støttes er ikke oppgitt. Usb er nok trolig på plass, men i praksis kan Firewire være en nødvendighet for å håndtere ytelsen som brenneren etter spesifikasjonene skal ha.

Brenneren kan ellers også brenne, og lese, cd-r/cd-rw, dvd+r/dvd-r og dvd+rw/dvd-rw. Ytelsetall for brenning av cd og dvd er foreløpig ikke oppgitt av LG. Det er også støtte for LightScribe, hvilket gir mulighet for å "brenne etikett" i form av grafikk eller tekst på platene.

Mer informasjon: nordic.lge.com

LES OGSÅ: Slik er Sonys egen BD-R

Foto/video