Bruce Springsteen utilgjengelig for norske fans

Bruce Springsteen utilgjengelig for norske fans

Norske Youtube-brukere får ikke sett videoer med The Boss.

(OPPDATERING: Youtube-videoer blokkert i Norge. Skulle stenge av for britiske brukere, men tok resten av Europa med i samme slengen.)

I går var det mulig å se musikkvideoene fra Bruce Springsteens offisielle kanal på Youtube. I dag kommer de opp i søket, men når du klikker på videoen får du meldingen "this video is not available in your country".

I de siste månedene har tilbudet av musikkvideoer på Youtube blitt redusert. Musikkvideoer som brukere har lastet opp har blitt fjernet, mens stadig flere artister har satt opp offisielle kanaler på Youtube, der musikkvideoene er lagt ut med ofte langt bedre lyd- og bildekvalitet.

I går brakte vi nyheten om at Youtube blokkerer musikkvideoer i Storbritannia.

Når de offisielle kanalene overtar kontrollen over distribusjonen av musikkvideoer på Youtube kan de også selv bestemme i hvilke land videoene skal være tilgjengelig. Det er for eksempel flere måneder siden Weezers offisielle videoer ble gjort utilgjengelig for norske brukere.

Og nå har altså Bruce Springsteens offisielle kanal fulgt etter og stengt norske brukere ute.

- Jeg starter hver arbeidsdag med en kopp kaffe og Bruce Springsteens Waiting on a Sunny Day på Youtube. I dag var det dessverre slutt på det morgenritualet, sier en frustrert leser til PC World Norge.

Ukjent med problemet
Jan Henrik Ohme i Sony Music Norge var ikke kjent med problemet da PC World Norge tok kontakt, men sier han er sikker på at dette er en teknisk glipp og ikke en bevisst utestenging av norske brukere.

- Det som skjer er at når repertoareier gjør en oppdatering på sitt produkt kan det ta en stund før dette blir tilgjengelig i andre land. Slike endringer i Youtube-databasen kan for eksempel føre til at alle videoer fra artisten blir sperret for norske brukere på Youtube. Erfaringene tilsier at det tar litt tid etter at det gjøres en endring før videoene blir tilgjengelig igjen, sier Ohme. Han velger likevel å ta kontakt med det amerikanske kontoret for å forsikre seg om at det ikke er en feil som sperrer norske brukere ute.

Tips: Slik omgår du landsperren
Youtubes landsperre er ikke spesielt avansert. En liten endring i linken til videoen er alt som skal til for å se den likevel. Slik gjør du:

Hvis URL-en til videoen er http://www.youtube.com/watch?v=NXuuIu8zDOs (dette er lenken til Bruce Springsteens "Waiting on a Sunny Day" som er sperret) erstatter du /watch?v= med /v slik at lenken blir http://www.youtube.com/v/NXuuIu8zDOs

Skulle ikke det fungere, finnes det mange andre triks. Du kan for eksempel legge URL-en inn i Google Translate, som da blir benyttet som en slags proxy-server, eller du kan bruke Kickyoutube (les brukertips), som også lar deg laste ned videoen i valgfritt format.

Les om:

Foto/video