Bygger superprojektor av flere små

Bygger superprojektor av flere små

Ved å sette sammen 12 billige projektorer har HP laget en løsning for å bygge en superprojektor.

I følge HP er de mange høyoppløste projektorene så dyre at det faktisk vil lønne seg å sette sammen flere billige for å oppnå samme resultat. Pluribus er et prosjekt som HP for tiden driver utvilkling på. Det hele gir brukeren mulighet til å projisere store høyoppløste bilder til en brøkdel av prisen.

Det hele fungerer ganske genialt. Brukeren kan velge hvordan projektorene skal settes sammen. Man kan benytte en klynge projektorer for å lage et høyoppløst tradisjonelt bilde eller man kan sette projektorene ved siden av hverandre og sy det hele sammen til et kjempebredt bilde.

Projektorene som brukes trenger ikke være like verken når det gjelder lysstyrke, størrelse, kontrast eller fargegjengivelse. Systemet styres av programvare og et kamera.

Kameraet leser bildet som produseres av hver enkelt projektor og dette sendes tilbake til datamaskinene som styrer det hele og her kalibreres projektorene til å projisere det bilde man ønsker å oppnå. Det er mulig å benytte hele 12 samtidige projektorer i systemet.

Skriverteknologi
Pluribus er langt fra et ferdig produkt og er per i dag på utviklingsstadiet og har sitt utspring i HPs «wobulation»-teknologi. Ikke overraskende er dette en skriverteknologi som tar utgangspunkt i at oppløsningen på en utskrevet side kan forbedres dramatisk uten å måtte lage blekkdråpene stadig mindre.

Man oppnådde en dramatisk forbedring endre plasseringen av de allerede eksiterende dråpene. Det er riktignok en langt mer komplisert affære å gjøre dette med projektorer enn med en skriver, men ved hjelp av kameraet som helt sentralt i kalibreringsprosessen er det fullt mulig.

Vi har selv sett Pluribus demonstrert og ble mektig imponert. Vi så dette både som breddeformatsbilde og ikke minst som et tradisjonelt bilde med høy oppløsning. Resultatet var overveldende, særlig med tanke på at skepsisen var stor etter å ha fått forklart teknologien. Hadde vi bare fått lov av kona til å sette inn en seks til åtte projektorer i stua, hadde dette vært en kul løsning. Det er nok imidlertid bare å innse at dette nok er langt mer av en bedriftsløsning enn en løsning for blokkleiligheten på Stovner.

Det skal bli svært interessant å følge utviklingen av Pluribus. Dette er en løsning der prisen blir helt sentral. Klarer HP å ha en lav nok pris er dette en svært interessant løsning.

Vi skal huske på at bortsett fra projektorene er et rimelig kamera og en datamaskin litt over middels alt du trenger bortsett fra programvaren. Det er denne programvaren som driver hele systemet og selger HP denne billig nok er dette noe vi kanskje kommer til å mer til fremover.

Flere billige projektorer sammen kan erstatte én grisedyr høyoppløst projektor kun ved hjelp av et kamera og programvare.

LES OGSÅ: Slik kjøper du projektor

Les om:

Foto/video