Canon EOS 100D utfordrer de speilløse

Canon EOS 100D utfordrer de speilløse

Verdens minste speilreflekskamera, hevder Canon om sitt nyeste systemkamera.

Påstanden møter allerede motbør, etter at Canon torsdag lanserte EOS 100D og kalte kameraet for verdens minste speilreflekskamera. Blant annet er en Pentax-speilrefleks fra 2009 trukket frem som konkurrent til tittelen «verdens minste».

Vi overlater diskusjonen om hva som er viktigst – bredde, dybde, høyde eller vekt – til produsentene og andre som vil krangle om dette. Faktum er uansett at EOS 100D er et besnærende lite og lett speilreflekskamera. I hvert fall for dem som ønsker seg et besnærende lite og lett speilreflekskamera.

Les mer om dette i vår kommentar .

EOS 100D er utstyrt med en tre-tommers berøringsfølsom lcd-skjerm, akkurat som 650D fra i fjor. Men samtidig byr kameraet – tross den beskjedne størrelsen – på gode betjeningsmuligheter med knapper og hjul, slik erfarne fotografer helst ønsker det.

I slutten av april

Canon EOS 100D kommer i salg i Norge i slutten av april og har en veiledende pris på 5990 kroner for kamerahuset og en tusenlapp mer med det nye kit-objektivet EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM.

Den siste forkortelsen betyr at dette er et steppmotor-basert autofokusobjektiv som gir vesentlig mindre lyd fra seg under fokusering enn vanlige autofokus-objektiver. Dette kommer til nytte når man tar opp video.

All innmaten i 100D er redesignet sammenlignet med fjorårets 650D. For eksempel gjelder dette den delen av bildeområdet på CMOS-sensoren som dekkes av følgefokus, som er blitt noe større.

Den nyutviklede sensoren på 18 megapiksler bruker fasedetekterende piksler som er spredt på over 80 prosent av sensorens bildeflate til å oppnå raskere autofokus. Dette skal gi bedre følgefokus når man bruker LiveView-innstillingen eller tar opp video, lover Canon.

I motsetning erkerival Nikons speilreflekskameraer for forbrukersjiktet har Canons kameraer i dette markedssegmentet fått lov å beholde knappen for manuell sjekk av dybdekontroll, noe mange med speilrefleks-erfaring setter pris på.

For både erfarne og nybegynnere

Det ser altså ut til at Canon EOS 100D godt kan brukes av erfarne speilrefleksbrukere som ønsker å anvende kameraet mest mulig på «klassisk vis».

Men kameraet har også mange funksjoner som særlig er myntet på nybegynnere. For eksempel et autoprogram med såkalt intelligent motivgjenkjenning som automatisk gjenkjenner motivet og lynraskt stiller inn kameraet korrekt. En rekke motivprogrammer og filtereffekter er også innebygd.

Med det nye programmet Extra Effect Shot kan man til og med ta to bilder samtidig, ett vanlig bilde og ett med kreativt filter.

Kameraet kan ta opp seriebilder med en hastighet på fire bilder i sekundet.

EOS 100D-kamerahuset har dimensjoner på 116,8 x 90,7 x 69,4 mm og veier 407 gram, ifølge Canon.

EOS 700D

Foruten 100D og et par nye kompaktkameraer lanserte Canon i denne runden også en ny speilrefleksmodell, EOS 700D. Dette kameraet erstatter fjorårets 650D, som altså fikk forholdsvis kort levetid i markedet.

Forbedringene på 700D er forholdsvis beskjedne. Programvelgerhjulet på toppen av kamerahuset kan nå vris rundt i 360 grader, noe som kan bety litt raskere endring av innstillingene. Dessuten har kameraet litt bedre finish, ifølge Canon. 700D har samme bildebrikke som 650D.

Øvrige stikkord: Autofokussystem med ni kryssensorer, vridbar lcd-skjerm, serieopptak med inntil fem bilder i sekundet og lysfølsomhet fra ISO 100 til ISO 12 800, utvidbart til ISO 25 600 ukalibrert. CMOS-sensor med oppløsning på 18 megapiksler.

En del konkurrenter kan skilte med mange flere autofokuspunkter enn det Canon har på 100D og 700D. Produktspesialist Trond Sliper hos Canon Norge fremholdt at Canon har valgt å beholde ni autofokuspunkter fordi det er enklere og mer effektivt, samtidig som plasseringen av punktene, som alle er kryssensorer, gir optimal mulighet for riktig fokus over størstedelen av bildeflaten, ikke bare rundt midten.

EOS-700D har følgende dimensjoner: 133,1 x 99,8 x 78,8 mm. Vekten på kamerahuset er oppgitt til cirka 580 gram inkludert batteri og minnekort.

Veiledende pris på 700D-kamerahuset er 6490 kroner, eller 7490 kroner inkludert det nye 18-55-mm STM-objektivet.

Kjøpt separat koster objektivet 2495 kroner.

Les om:

Foto/video