Canon EOS 550D er klar

Canon EOS 550D er klar

Canon er klar med ny toppmodell blant sine speilreflekskameraer i forbrukermarkedet.

Canon EOS 550D kommer i salg i Norge i slutten av februar. Med høy oppløsning, full HD-video og større lcd-skjerm enn noen av konkurrentene kan kameraet komme til å bidra til ytterligere å styrke Canons lederposisjon på det norske speilrefleksmarkedet.

Det nye speilreflekskameraet kommer foreløpig ikke til å dytte ut noen av de eksisterende modellene i Canons speilrefleksserie, men får plass på toppen av listen over modellene som er myntet på det voksende speilrefleksmarkedet for konsumenter.

Over EOS 550D finner vi entusiastmodellene 50D og 7D, etterfulgt at Canons dyrere profesjonelle kameramodeller.

Global lansering

Lanseringen av EOS 550D – en global lansering som fant sted klokka 15.00 norsk tid tirsdag 8. februar – kom ikke som noen stor overraskelse på observatører som følger kameramarkedet. Tvert imot hadde en modell med dette navnet vært med på ryktebørsen en stund.

Med EOS 550D fortsetter Canon ikke overraskende sin sterke satsing på HD-video på sine speilreflekskameraer. Her snakker vi om full 1080p-oppløsning, med andre ord HD-video på 1920 x 1080 punkter og den opptakshastigheten som norske fjernsynsfolk er så opptatt av, 25 bilder i sekundet, i tillegg til 24 og 30 bilder i sekundet. Opptak kan også gjøres i 720 x 1280 punkters oppløsning med 60 og 50 bilder i sekundet, samt i SD-videoformat på 640 x 480 punkter.

Kameraet har kontakt for ekstern stereomikrofon, og det er mulig å gjøre enkel videoredigering i kameraet.

18 megapiksler

Ellers har kameraet en oppløsning på 18 megapiksler, det samme som EOS 7D, selv om brikken er litt mindre påkostet når det gjelder antall kanaler. Kameraet er utstyrt med den samme bildeprosessoren, Canons Digic 4, som EOS 7D, men prosesseringshastigheten blir noe lavere på grunn av litt enklere bildebrikke. Canon lover imidlertid at bildekvaliteten skal være det samme.

Serieopptak kan gjøres med opptil 3,7 bilder i sekundet, mot 8 bilder i sekundet med EOS 7D. Lysfølsomheten spenner fra ISO 100 til 6400, og kan utvides til ISO 12 800 ukalibrert.

Imponerende lcd-skjerm

Kameraet har også en imponerende lcd-skjerm på hele 3,3 tommer, det vil si 7,7 centimeter, som er målet både Canon og andre elektronikk-, kamera- og tv-produsenter nå prøver å få Europa over på.

Oppløsningen er på over én million piksler, og skjermen har 3:2-format, det samme som bildene som tas. Ingen sorte striper i kantene, altså.

Førsteinntrykket av kameraet etter fem minutters prøving av en betamodell på Canons lansering i Vika kino i Oslo er at kameraet byr på høy byggkvalitet og god ergonomi. Vekten er oppgitt til 530 gram inkludert batteri og minnekort, mens 7D til sammenligning veier 830 gram.

EOS 550D vil bli levert i fire konfigurasjoner: Ønsker man kun kamerahuset, er veiledende pris satt til 7499 kroner inklusive mva. For en pakkeløsning med Canons 18-55 mm-objektiv er prisen 8499 kroner. Ønsker man i stedet Canons 18-135 mm-objektiv, må man ut med 10 549 kroner. En fjerde pakkeløsning er kamerahuset med 18-55 mm-objektivet og telezoomobjektivet 55-250 mm til 10 999 kroner.

Salgsstart er satt til «februar/mars», men produktsjef Trond Sliper hos Canon sa under presselanseringen at han regnet med at de første eksemplarene ville være i butikkene innen utgangen av februar.

Innstikksmodul for Final Cut Pro

I mars kommer forøvrig Canon med en plug-in som skal gi raskere og enklere redigering av EOS-videoopptak i Apples profesjonelle videoredigeringsprogram Final Cut Pro. Opptakene blir da konvertert til Apples ProRes 422-kodek dobbelt så raskt som Apples standardkonvertering, ifølge Canons pressemelding.

Les om:

Foto/video