Canon: - Flash-video vinner i 2008

Canon: - Flash-video vinner i 2008

Canon lanserer nå 16 nye videokameraer og spår at flashminne og hd blir den store vinneren i 2008.

Flaggskipet i Canons nye serie av High Definition-videokameraer for forbrukermarkedet er Canon HF10, som leveres med 16 gigabyte flashminne innebygd. I tillegg har videokameraet kortplass for sd/sdhc-kort.

Bruker man denne kortplassen til et 16 GB-kort, har man en samlet opptakstid på godt over 12 timer i laveste kvalitet. I beste kvalitet regner man cirka én times opptak på åtte gigabyte.

I skrivende stund koster et 8 GB sdhc-kort av kvalitetsmerke under 700 kroner hos internett-butikkene – de rimeligste vi har hørt om ligger helt nede på 430 kroner. For et års tid siden var prisen opp mot 4 000 kroner. I disse dager er også 16 GB-kort i ferd med å komme i salg.

YouTube-effekten

Canon debuterer nå med flashminnebasert videokamera i forbrukermarkedet og har stor tro på denne lagringsteknologien, selv om Canon fortsatt vil levere videokameraer basert både på MiniDV-bånd, dvd og harddisk. I Canons krystallkule vil flashminne-baserte videokameraer øke i markedsandel fra to til ti prosent i 2008, mens kameraer med videobånd vil få halvert sin markedsandel.

Totalt forventer Canon at hd-video vil få en vekst på 25 prosent i år, og dette skjer i et marked som allerede er ganske hett. 2007-tallene er ikke helt klare ennå, men det ser ut til at salget av videokameraer i Norge endte på rundt 86 000 enheter. YouTube-effekten på videomarkedet ser ut til å ha vært betydelig.

Lillebror

Lillebror Canon HF100 er identisk med HF10, bortsett fra at det mangler innebygd minne. Her må man altså lagre direkte på sd/sdhc-minnekortet, mens man med HF10 kan velge om man vil lagre til det innebygde minnet eller til kortet. Alternativt kan man filme direkte til det interne minnelageret og legge sikkerhetskopi eller en kopi til familie og venner på uttakbart minnekort.

Både HF10 og HF100 er små og kompakte videokameraer som bare veier rundt 380 gram og får plass i en litt stor jakkelomme.

Kravstore videoamatører vil trolig savne videosøker – man er tvunget til å felle ut lcd-skjermen for å filme.

Produktsjef Trond Sliper hos Canon Norge viser frem nye hd- og hdv-kameraer som kommer i salg i april. (Foto: Toralv Østvang)

Ellers har kameraene det meste – 12x optisk zoom, optisk stabilisator, ny cmos-sensor med full hd på 3,3 megapiksler, tilbehørssko, ekstern mikrofoninngang med manuell lydregulering, hdmi- og komponentutganger og kompatibilitet med Canons nye dvd-brenner DW-100. Til enkel videoredigering på pc medfølger Pixela ImageMixer 3 SE.

Magisk prisgrense

HF10 har fått en veiledende pris på 11 199 kroner inklusive mva., mens HF100 vil koste 9 499 kroner. Salgsstart er imidlertid ikke før i april, og det kan godt tenkes at butikkprisene vil være lavere da.

På Canons presselansering i Oslo mandag 7. januar ble det påpekt at 10 000 kroner trolig er en magisk prisgrense for hd-videokameraer i 2008. Bransjen forventer stor vekst i salget av hd-videokameraer, men prognosene forutsetter at prisene må komme under 10 000 kroner før salget tar av. Canon ser altså ut til å kunne komme nær – og trolig under – denne grensen selv med sin flaggskipmodell på avchd-siden.

Les om:

Foto/video