Canon flørter med damene

Canon flørter med damene

En egen kameramodell «designet av og for kvinner» er med i Canons høstslipp. Hvilke sjanser har den? Si din mening!

Powershot E1 er blant de nye produktene som Canon bringer på markedet denne høsten.

Kameraet er basert på innmaten i - og for så vidt også designen til - et annet Canon-kamera, Powershot A1000 IS. Men deretter har Canon sluppet til en eller flere kvinnelige designere som har fått til oppgave å gjøre kameraet mer utpreget feminint.

Det store spørsmålet er nå: Er det behov og marked for digitalkameraer og andre teknologi-produkter med en utpreget feminin design? Hva mener fotointeresserte jenter og kvinner selv om dette fenomenet? Og hva mener gutta? Bruk kommentarfeltet nedenfor til å si din mening.

- Feminine behov

«Den nye Powershot E1 er designet av og for kvinner, og møter alle feminine behov. Kompakt nok til å få plass i den minste håndveske...», står det i Canons pressemelding.

Vi leser videre: «Og med tre lekre farger å velge mellom – hvit, rosa eller lyseblå – er dette en modell som garantert vil passe til enhver garderobe.»

LES OGSÅ: Entusiast-kamera og proff-backup

Nå er det i og for seg ikke helt nytt at man kan få digitalkameraer i angivelig feminine farger som rosa og lyseblått. Det er flere år siden det fenomenet dukket opp, og det finnes tilsvarende eksempler både når det gjelder mp3-spillere og mobiltelefoner.

I den sammenheng har vi hørt historier om fotobutikker som ved en feiltakelse har bestilt inn flere rosa og lyserøde kameraer enn de hadde tenkt å gjøre, og som nærmest er brent inne med dem. I ett tilfelle, som inntraff for et par år siden, la en fotobutikk i Oslo med et gratis undervannshus til dem som ville kjøpe den rosa utgaven av det aktuelle kameraet, bare for å få tømt lageret av uselgelige rosa kameraer – og kanskje like uselgelige undervannshus.

Personlig eiendel

Det er grunn til å tro at risikoen for at man brenner inne med «feminine» kameraer, er mye mindre nå. Her er resonnementet:

Olympus appellerer også til kvinnelige verdier, her med en rød utgave av den nye Olympus Mju 1040. (Foto: Olympus)

Tidligere var digitalkameraer såpass dyre at de til en viss grad ble sett på mer som en felles bruksgjenstand for hele familien enn som en personlig eiendel tilhørende ett bestemt medlem av husstanden. Mens det ennå var slik – og kanskje fortsatt er slik – at kameraer først og fremst ble kjøpt av menn, måtte familiens kvinnelige medlemmer derfor være villig til å ta med seg et tradisjonelt «maskulint» kamera hvis de skulle ut for å fotografere.

Det har de tradisjonelt ikke protestert mot. Men prøv derimot å putte et rosa kamera i hendene til mannen i huset...

LES OGSÅ: Canon EOS 450D - bedre enn 40D?

Historien vi hørte om de rosa kameraene med undervannshusene inneholder også en passus om et samboerpar som kom inn i den nevnte fotobutikken. Hun falt for kameraet og ville gjerne at de skulle kjøpe det, men han sa barskt nei.

I dag er det større sjanse for at hun ville ha kjøpt det feminine kameraet likevel. Til seg selv. For i takt med prisfallet er også digitalkameraer i ferd med å bli en helt personlig eiendel, ikke et felles redskap for hele familien. Verken økonomiske eller mentale sperrer er lenger noe hinder for å ha flere kameraer i en husstand, der hvert medlem av husstanden har sitt eget kamera. På samme måte som alle forlengst har fått hver sin mobiltelefon.

Derfor tror vi Canons timing med utpreget feminine kameramodeller kan vise seg å bli vellykket.

10 megapiksler

Tilbake til Canon Powershot E1. Spesifikasjonene tilsier at dette er et ganske kurant og bra digitalkamera, med oppløsning på 10 megapiksler, 4x optisk zoom med optisk bildestabilisator og 2,5-tommers lcd-skjerm. I tillegg har kameraet gjennomsiktssøker, noe stadig færre kompaktkameraer har i dag, men som en del brukere savner.

Nikon tilbyr også røde og rosa kameraer, her Coolpix S210.

Powershot E1 har både et faminint formspråk og feminine farger, hevder Canon.

Man kan dessuten ta opp video med E1-kameraet, som ellers har 17 forskjellige opptaksprogram og ansiktsgjenkjenning for sikrere fokusering og eksponering av personbilder.

Canons anbefalte utsalgspris er satt til 1 699 kroner inklusive mva., og kameraet kommer i salg i Norge i løpet av september.

Si din mening

Er det behov for it-produkter med en utpreget feminin design? Si din mening i kommentarfeltet nedenfor.

Les om:

Foto/video