Canon: - HD er gammeldags

Canon: - HD er gammeldags

PARIS (PCWorld.no): Canons nyeste foto/video-kamera har fire ganger så høy oppløsning som HD.

Canon er en av pionerene på speilreflekskameraer som både kan ta opp video i full HD og brukes til å ta stillbilder i toppklasse. Vi har prøvd Canons nyskaping i denne sjangeren. Det nye kameraet håndterer fire ganger så høy oppløsning som dagens Canon-speilreflekser med full HD.

«Multipurpose”

Vel, «prøvd» betyr i denne sammenheng bare at vi har fått betjene kameraet mens det sto fastlåst på et stativ på en datamesse. Vi har fått se på motivet gjennom den elektroniske søkeren og den høyoppløselige lcd-skjermen, zoomet litt og prøvd det lille som det var mulig å prøve ut på en messestand. Kameraet er myntet både på stillbilder og video.

Vårt møte med Canons såkalte Multipurpose Camera Concept fant sted på Canon Expo 2010 i Paris. Dette er en messe og konferanse som Canon holder i Paris hvert femte år – de kjører det samme showet blant annet i New York.

Både med dette foto/video-kameraet og med noen av de høyoppløselige åtte-megapiksel-skjermene på messen signaliserte Canon at HD er, om ikke gammeldags, så i hvert fall en standard som så smått er i ferd med å få en mye mer høyoppløselig etterfølger, 4k. Og denne etterfølgeren kan komme fortere enn man tror.

Håper på Canon-konkurranse

Egentlig er jo 4k-standarden her allerede, gjennom rådyre proff-videokameraer som for eksempel Red One . Mange video- og filmfolk håper at konkurranse fra firmaer som Canon kan bidra til å senke prisene og gjøre 4k-videokameraer tilgjengelig for flere.

Dessverre har ikke Canon til hensikt å slippe kameraet som ble vist i Paris, ut på markedet. Kameraet er bare en konseptmodell der hensikten er å vise at Canon tenker i de samme baner som mange videofolk og fotografer tenker nå:

Etter at Canon har vært med på å bane vei for videoopptak på store bildesensorer gjennom sine speilreflekskameraer med videofunksjonalitet, er det mange som ser for seg en sammensmeltning av foto- og videodesign på kameraene.

Ønsker bedre video-ergonomi

Videofotografer er imponert over videokvaliteten som speilreflekskameraene gir, men de er ikke begeistret for ergonomien. Den er tilpasset stillbildefotografering, ikke videoopptak. Derfor ønsker de seg kameraer med stor bildesensor som betjeningsmessig er bedre tilpasset videoopptak. Samtidig er det stadig flere fotografer som ønsker å supplere sine fotoopptak med videoopptak, og da er det praktisk å gjøre dette fra ett og samme kamera. De ønsker ikke at kameraet skal se ut som et rendyrket videokamera.

Om Canons Multipurpose Camera oppfyller begge målgruppenes ønsker og krav, gjenstår å se. Det er vel det Canon ønsker å finne ut også, for kameraet som Canon har vist frem nå, er bare en prøveballong for å teste responsen. Akkurat dette kameraet vil aldri komme på markedet, sier Canon.

Kinokvalitet

Det lot seg da heller ikke gjøre å filme eller ta bilder med de to Multipurpose-kameraene som Canon hadde stilt ut i Paris. Men ved siden av hadde Canon bygd opp en liten kinosal der fire projektorer ble brukt for å vise film i 4k-format. Videobildene hadde en utrolig skarphet og detaljrikdom.

Vi ser lett for oss en fremtid med mye større tv-skjerm hjemme i stua når vi begynner å filme med 4k-kameraer. Når det blir en realitet, kan vi dessuten enkelt hente ut stillbilder av svært høy kvalitet fra videomaterialet.

Spekulasjonene i Paris var dessuten at et ferdig hybridkamera av den typen Canon viste frem der, trolig ville havne i 50 000-kronersprisklassen hvis det skulle ha kommet på markedet nå. Red One koster til sammenligning over 140 000 kroner med optikk (cirka 25 000 dollar).

4k

4k er omtrent fire ganger så høy oppløsing som 1080p. En HD-videobilderute i 1080p-format er som kjent på 1920 x 1080 punkter, som gir en oppløsning på cirka to megapiksler. 4k-oppløsningen i 16:9-format er 4096 x 2304 punkter eller vel ni megapiksler.

I filmverdenen opererer man med flere 4k-oppløsninger med klassifiseringer som Academy Standard, Academy Flat og så videre – betegnelser som også brukes om tilsvarende proporsjoner i 2k.

Canon-kameraet som ble vist i Paris, opererte med en oppløsning på 3840 x 2160 punkter, altså i overkant av åtte megapiksler. Den vridbare lcd-skjermen hadde en oppløsning på vel 1,3 millioner punkter, mens oppløsningen på den elektroniske søkeren var på over 1,5 millioner punkter.

I motsetning til dagens speilreflekskameraer, som har utskiftbar optikk, hadde Paris-kameraet et ikke-utskiftbart zoomobjektiv med brennvidde tilsvarende 24-480 mm.

HD ikke gammeldags!

Og for ordens skyld: Canon har ikke sagt at HD er gammeldags. De har bare vist at enda høyere oppløsninger er underveis, noe andre også har gjort. For eksempel åpnet YouTube for 4k-video i sommer.

Les om:

Foto/video