Canon med kjapp hybrid-fokus

Slik fungerer den nye autofokus-løsningen.

Publisert Sist oppdatert

Canon EOS 650D, som ble lansert i forrige uke, har fått ganske god mottakelse i foto- og datapressen, selv om ingen så langt har fått gjøre noen komplett test med produksjonsmodeller, bare litt førsteinntrykks-testing med uferdige demo-modeller.

Det nye hybrid-fokussystemet får mye oppmerksomhet. Mange håper at Canon endelig har funnet løsningen på problemet med altfor langsom autofokus i LiveView og under videoopptak med speilreflekskamera. Nå lover Canon kontinuerlig autofokus under videoopptak.

Canon EOS 650D er dessuten det først speilreflekskameraer på markedet med berøringsfølsom lcd-skjerm. Vi har riktignok sett det på enkelte speilløse systemkameraer og kompaktkameraer, men ikke på speilrefleks.

Fotoentusiaster som ønsker å fremstå som litt mer profesjonelle enn vanlige familiefotografer, sverger riktignok til knapper og velgerhjul når de skal endre kamerainnstillinger.

Likevel har vi de siste dagene sett at i hvert fall noen av fagpressejournalistene har kommet med positive vurderinger av Canons nyeste betjeningsløsning.

To nyttige funksjoner er blitt trukket frem av flere kommentatorer: Å kunne plassere autofokuspunktet hvor som helst i motivet med et kjapt tapp på lcd-skjermen, og å kunne sveipe med to fingre for å zoome inn raskt på et bilde du nettopp har tatt for å få sjekket at bildet ble skarpt. Det er det ofte vanskelig å se på en tre-tommers lcd-skjerm.

Riktignok kan man enkelt zoome inn på lcd-skjermen på et speilreflekskamera ved hjelp av en tast eller et hjul, men å sveipe med fingrene er kjappere og gjør det dessuten lettere å forstørre et område utenfor sentrum i bildet.

I tillegg er dette en betjeningsmåte som mange har begynt å vende seg til på smarttelefoner og nettbrett.

Journalistene som har kommentert lanseringen synes også i stor grad å være enige om at 650D er en mye mer omfattende og interessant oppgradering enn hva som var tilfelle da Canon lanserte EOS 600D som oppfølger etter 550D.

Canon EF 40mm f/2.8 STM tar ikke mye plass i fotobagen.

Canon har for vane å la nye og eldre modeller i en serie eksistere side om side en stund – derfor snakker vi ikke om etterfølgere. Ifølge Canon vil EOS 600D fortsatt bli å få kjøpt etter at EOS 650D kommer i salg nå i juni.

Øvrige stikkord er nettoppløsning på 18 megapiksler, som forgjengeren, men altså med ny, hybrid CMOS-sensor, raskere Digic 5-prosessor med serieopptak på opptil fem bilder i sekundet, opp fra 3,7 bilder i sekundet på forgjengeren, og lysfølsomheten økt fra ISO 6400 til ISO 12 800 (ukalibrert til ISO 25 600). Vekten på kamerahuset er oppgitt til 575 gram. Autofokussystemet har ni kryssensorer.

Stille – opptak pågår!

Videoentusiaster kan ikke få fullrost speilreflekskameraenes videofunksjoner, som dukket opp i 2008 og nå finnes i så å si alle speilreflekskameraer på markedet. De to hovedproblemene – i tillegg til treg autofokus – er at speilreflekskameraene ikke har den beste ergonomien for videoopptak og at kameraene ikke adlyder når noen roper «Stille – opptak pågår!» Speilreflekskameraene skaper rett og slett mye støy som lett kommer med på videoen. Manuell zooming og autofokus er de verste støykildene.

Med EOS 650D i kombinasjon med to nye objektiver som lanseres samtidig, hevder Canon å ha løst både støyproblemet og problemet med treg autofokus.

Fase-detekterende autofokus

Under tradisjonell speilrefleks-fotografering bruker kameraene en egen fokussensor til såkalt fase-detekterende autofokus. Litt forenklet forklart splittes den innkommende lysstrålen i to og sendes til en autofokussensor i kamerahuset. Mønstrene i lysintensiteten i de to lysstrålene analyseres lynkjapt, og kameraet greier i de fleste tilfeller å finne riktig fokus på et blunk.

Kontrast-detekterende autofokus

Men når man slår om kameraet til LiveView eller ønsker å ta opp video, blir speilet hevet og låst, og dermed blokkeres tilgangen til fokussensoren. Kameraet må derfor finne fokus ved hjelp av såkalt kontrastdeteksjon, og disse målingene skjer på selve bildesensoren.

Jo nærmere korrekt fokus objektivet er innstilt på, jo større er forskjellen i intensitet mellom to piksler som ligger inntil hverandre. Objektivet refokuseres derfor inntil maksimal kontrast er detektert. Siden det ikke skjer noen direkte måling av avstanden til motivet, er kontrastdeteksjon en langsom fokuseringsmetode, særlig i svakt lys.

Canons hybrid-løsning

Canons løsning på problemet er å reservere bestemte punkter nær sentrum av sensoren til raskt å finne den omtrentlige avstanden til motivet. Deretter slår kontrast-deteksjonen til for å finjustere fokus.

I motsetning til ved tradisjonell kontrastbasert autofokus skal denne hybridløsningen til og med kunne følge objektiver i bevegelse, ifølge Canon.

Canons løsning er ikke unik. Nikon bruker teknikken i sine speilløse systemkameraer i Nikon 1-familien. Men nå dukker teknikken altså opp også i speilreflekskameraer.

Foreløpig er det ingen uavhengige tester som kan dokumenter om hybrid-systemet virkelig er en forbedring.

STM-optikk

Det ser imidlertid ut til at en viktig forutsetning for å få full effekt av hybridsystemet og ikke minst for å få redusert støynivået betydelig, er at man utnytter et av de nye objektivene som Canon har lansert sammen med EOS 650D.

Det er snakk om to objektiver. Det ene er et EF-S-objektiv med brennvidde 18-135 mm (tilsvarende 28,8-216 mm) og lysstyrke f/3,5-5,6.

Canon har et objektiv med samme brennvidde og lysstyrke fra før, men foruten noen optiske forbedringer – ifølge Canon – skiller nykommeren seg fra forgjengeren ved at det har en tilnærmet lydløs trinnmotor (på engelsk: «linear stepper motor»), med betegnelsen STM i navnet.

EF-S-betegnelsen viser at dette er et objektiv myntet på Canons kameraer med bildesensor i APS-C-størrelse (her 22,3 x 14,9 mm).

Den andre objektiv-nykommeren er et såkalt «pannekake-objektiv» med fast brennvidde på 40 mm og lysstyrke f/2,8. Dette har betegnelsen EF (altså uten S) i navnet og er designet for å brukes i Canons fullformat-kameraer så vel som i APS-C-kameraer, som EOS 650D.

På sistnevnte type kameraer vil brennvidden tilsvare 64 mm. Også dette objektivet har forkortelsen STM i navnet og skal dermed altså både være lynraskt og tilnærmet lydløst.

Den veiledende prisen på Canon EOS 650D-kamerahuset er 6990 kroner inklusive mva. Kjøpt med det «gamle» kit-objektivet 18-55 mm IS blir prisen 7990 kroner. Velger man i stedet det nye STM-objektivet på 18-135 mm, er prisen satt til 9990 kroner.

Kjøper man de nye objektivene separat, koster 18-135 mm-objektivet 4490 kroner, mens «pannekake-objektivet» kommer på 1990 kroner.

PC World venter å få inn det nye Canon-kameraet til test litt lenger utpå sommeren.